Potravinári aj pekári sú pripravení reagovať na zvýšený dopyt
V súčasnosti dokážu potravinári reagovať na zvýšený dopyt po potravinách zo strany obchodných reťazcov.
Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) v reakcii na vládou vyhlásenú mimoriadnu situáciu pre nový koronavírus.
„Nezaznamenávame žiadne významné výpadky. Rovnako z pohľadu zabezpečenia výroby nemáme významné výpadky pracovnej sily,“ spresnila.
Potravinárske podniky prijali podľa nej preventívne opatrenia vo forme dezinfekcie priestorov, meranie teploty zamestnancov pri nástupe na pracovnú zmenu, rozdeľovanie ľudí tak, aby sa nestretávali na jednom mieste vo väčšom počte, pri pozíciách, kde je to vhodné, zabezpečili prácu z domu, ale aj dotazníky k cestovateľskej anamnéze.
„Potravinárska komora Slovenska situáciu pozorne sleduje a všetky relevantné informácie oznamuje svojim členom,“ dodala Venhartová.
[ad][/ad]Pekárne až na dvojnásobok
Ako informoval Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), výroba v slovenských pekárňach by sa mohla v prípade hrozieb zvýšiť až na dvojnásobok. Prevádzky totiž aktuálne využívajú svoje kapacity len na 51 %. Vyplýva to zo štatistík domácich pekární na základe údajov od Štatistického úradu SR.
„Ak totiž vychádzame z predpokladu, že jeden človek skonzumuje ročne asi 80 kilogramov čerstvého chleba či pečiva, pri plnom využití kapacít by pekárne dokázali zásobiť 4 milióny ľudí,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka SZPCC.
Sebestačnosť nadovšetko
V čase hrozieb je podľa nej nutné posilňovanie sebestačnosti. Na takýto krok by však bolo nutné prijať stovky zamestnancov v rámci celého Slovenska, upraviť výrobné procesy na základe zvýšených výrobných nákladov.
„Všetko má v rukách domáci spotrebiteľ, ktorý rozhoduje o tom, po akom tovare siahne. No práve udalosti posledných týždňov nám naznačujú, ako rýchlo dokážu medzinárodné hrozby ovplyvniť naše bežné fungovanie. Ohľad na domáce výrobky je dôležitý, pretože v prípade uzatvorenia hraníc je potravinová sebestačnosť nevyhnutnosťou. V týchto dňoch sme svedkami prudkého nárastu záujmu o múku či cestoviny, ale aj o čerstvé pekárske výrobky. Ich dôležitosť pre náš život si však uvedomujeme až v časoch, keď je ohrozené zdravie občanov,“ podčiarkla Lopúchová.
Trvanlivé pečivo „rastie“
Napriek tomu, že výroba čerstvého chleba a pečiva stále dominuje, jeho spotreba podľa pekárov postupne klesá. Naopak, spotreba trvanlivého pečiva rastie.
„Výroba trvanlivých pekárenských výrobkov je v súčasnosti najziskovejší segment pekárskej výroby s priemernou rentabilitou viac ako 9 % za sledované obdobie rokov 2013 až 2018. Tento fakt vyplýva najmä z pomerne vysokej automatizácie výrobného procesu, vyššej pridanej hodnoty výrobkov, o čom svedčí aj ročná produktivita práce na jedného pracovníka. Tá sa v uvedenom období pohybuje v priemere okolo 80-tisíc eur,“ doplnila Lopúchová.
Poznamenala, že v roku 2018 sa podľa štatistických ukazovateľov vyrobilo 39 400 ton trvanlivého pečiva a kapacita je 45 600 ton, teda prevádzky na výrobu trvanlivého pečiva sa využívajú na 86 %.
Zväz pekárov zároveň upozornil, že ročná produktivita práce v rovnakom období v segmente čerstvých pekárenských výrobkov bola v priemere 37-tisíc eur na pracovníka.
Je to o ľudskej práci
„Výroba čerstvého pečiva je o ľudskej práci. A práve vysoký počet zamestnancov je zdrojom nízkej rentability pekární. Kým v segmente čerstvých výrobkov dnes pracuje 8 200 ľudí, v segmente trvanlivého pečiva je to 2 100 ľudí,“ dodala Lopúchová.
Vláda SR vyhlásila v stredu (11. 3.) v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka od 6.00 hod.
Podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) môže vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa podľa neho budú riešiť príkazmi a nariadeniami, a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh.
Čítajte aj:
- Krízový štáb prijal v súvislosti s koronavírusom tvrdé preventívne opatrenia
- Agrokomora vyzýva ľudí, aby nepanikárili. Nie je dôvod robiť si veľké zásoby potravín
- RegioJet prerušuje premávku medzinárodných vlakov a autobusov
- Podľa The Hockey News zrušia šampionát vo Švajčiarsku
- Ľudia môžu pri finančných problémoch požiadať banky o úpravu splácania úveru
(TASR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Rozsvietením vianočného stromčeka na Hlavnej ulici pri Immaculate a otvorením trhov sa začala v Košiciach šíriť sviatočná atmosféra. Pýtali sme sa preto Košičanov, aký rozpočet majú pripravený na kúpu vianočných darčekov.
Štát, mestá aj obce obstarávajú od minulého leta výrazne menej transparentne. Počet súťaží na bežné tovary a služby klesol na tretinu oproti počtu spred augusta 2024. Dôvodom sú zmeny, ktoré pre verejné obstarávanie presadil vtedajší minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Uviedla to Nadácia Zastavme korupciu s tým, že na tieto riziká už vtedy upozorňovala. Po roku zanalyzovala spolu s kanceláriou AGM Partners zmeny v nákupoch. Výsledky podľa nadácie nepotešia najmä v čase konsolidácie, kde sa ráta každé euro.
Koncom decembra sa presúva celé Slovensko zo západu na východ a naopak. Zaujímalo nás preto, čo je pre cestujúcich najlepším riešením, aby sa dostali pred a počas sviatkov za svojimi blízkmi. Prinášame informácie o tom, v ktorých vlakoch sa odporúča zakúpiť miestenku a kde je to povinné.