Požiar v spaľovni zamestnával hasičov celý víkend
Celý víkend zamestnával košických hasičov požiar, ktorý vypukol ešte v piatok v spaľovni tuhého odpadu v Kokšov-Bakši. Na rôznych miestach museli dohášať stále nové ohniská.
Plamene vyšľahli na halde krátko pred pol jednou popoludní. Za krátku chvíľu sa rozšírili na priestor približne 20 krát 50 metrov. Do vzduchu stúpal hustý čierny dym, ktorý vietor zanášal smerom na Sídlisko Nad jazerom a Krásnu nad Hornádom.

Profesionáli i dobrovoľníci
„Na miesto sme v piatok poslali šesť áut a štrnásť profesionálnych hasičov zo staníc v Košiciach a Čani. Pomáhalo im šesť dobrovoľných hasičov z Valalík aj zamestnanci KOSIT-u, ktorí v spaľovni pracujú,“ opísal piatkový zásah hasičský operačný dôstojník. Večer už bol požiar lokalizovaný, skúsení hasiči však vedeli, že ešte nie je koniec a počítali s tým.
V sobotu i v nedeľu sa na miesto museli vrátiť, pretože sa objavovali ohniská na nových miestach. Tie už stačili likvidovať dvaja hasiči. „Pracovníci spaľovne zhorenisko s tlejúcimi miestami rozhrabávali a naši chlapi ich potom zalievali vodou,“ povedal nám včera operačný dôstojník. Podobný priebeh má drvivá väčšina požiarov skládok odpadu.

Škody zatiaľ nepoznajú
Pracovníkov firmy KOSIT, ktorá prevádzkuje spaľovňu v Kokšov-Bakši, piatkový požiar nevyviedol z miery.
„Podobné udalosti tu máme každý rok niekoľkokrát. Je pravda, že tento požiar patril k najväčším za posledné roky. Horí odpad z jarného upratovania. K prípadným škodám alebo príčine vzniku sa zatiaľ nebudem vyjadrovať, uvidíme podľa výsledkov vyšetrovania polície a hasičov,“ povedal nám priamo pred spaľovňou počas hasenia najväčších plameňov generálny riaditeľ KOSIT-u Marián Christenko.
Podľa jeho slov býva príčinou podobných požiarov tlejúci odpad, ktorý nezodpovední Košičania napriek rôznym upozorneniam vhadzujú do kontajnerov. Na halde sa potom pri vhodných podmienkach tento tlejúci odpad rozhorí a veľmi rýchlo rozšíri.
Foto: veja
Odporúčané články
Sviatočný stôl je srdcom Štedrého večera. Hoci sa jedálny lístok a rodinné rituály v jednotlivých domácnostiach líšia, existuje niekoľko stáročných zvykov a jedál, bez ktorých by pre mnohých Vianoce neboli Vianocami. Pýtali sme sa obyvateľov Košíc, čo nesmie chýbať na ich sviatočnom stole.
Pýtali sme sa Košičanov, aká polievka nesmie chýbať na ich sviatočnom štedrovečernom stole. Zisťovali sme, či prevláda tradičná vianočná kapustnica alebo šošovicová polievka, ktorá je zvyčajne spojená so symbolom bohatstva v novom roku.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?