Pribudlo 34 potvrdených prípadov variantu omikron, ich celkový počet priebežne stúpol na 54

Na Slovensku pribudlo ďalších 34 prípadov variantu omikron. V krajine je tak aktuálne laboratórne potvrdených celkovo 54 prípadov tohto variantu koronavírusu. Ako v piatok informoval Úrad verejného zdravotníctva SR ( ÚVZ), u devätnástich osôb sa potvrdila cestovateľská anamnéza, u ôsmich išlo o kontakt s pozitívnou osobou, u ktorej sa už sekvenovaním potvrdil omikron.
V siedmich prípadoch pozitívne testované osoby neudávali cestovateľskú anamnézu. „Všetky prípady mali ľahký priebeh ochorenia alebo boli bezpríznakové. Osem pozitívnych bolo nezaočkovaných, dvaja zaočkovaní čiastočne. Ostatní boli kompletne zaočkovaní,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.
ÚVZ obyvateľom dôrazne odporúča dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. Očkovaním sa podľa hygienikov významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. „Žiadame ľudí, aby bez ohľadu na svoj imunitný status dôsledne dodržiavali preventívne opatrenia: Noste správne nasadený respirátor, v miestnostiach často a nárazovo vetrajte, dodržiavajte dostatočný odstup od iných ľudí a priebežne si dezinfikujte ruky,“ vyzval Mikas s tým, aby obyvatelia dôsledne dodržiavali protiepidemické opatrenia na území SR i po príchode na Slovensko.
Na sekvenovaní vzoriek sa podieľajú Úrad verejného zdravotníctva SR, Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínske centrum SAV v Bratislave.
Zdroj: (SITA, be;qq),
Odporúčané články

Koncert husľového virtuóza Pavla Šporcla s rómskou cimbalovou kapelou Gipsy Way Ensemble prepojí kultúru a dobročinnosť. V košickom Dome umenia sa tak stane vďaka OZ Spájanie generácií už 15. júna.

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.

Zamestnávali ich najmä popadané stromy a konáre, ale aj roje včiel a požiar rušňa.