Aktivisti štartujú zber podpisov za zákaz kožušinového priemyslu
Ochranárske organizácie upozorňujú na to, že kožušinový priemysel je nehumánny, neudržateľný a nebezpečný pre ľudské zdravie. Na kožušinových farmách totiž nie je možné zabezpečiť základné životné potreby zvierat, ako sú norky a líšky. Pri výrobe kožušín sa používajú toxické chemikálie a kožušinový priemysel patrí do prvej päťky priemyselných odvetví, ktoré najviac znečisťujú pôdu ťažkými kovmi. Počas pandémie COVID-19 sa koronavírus v chovoch voľne šíril, mutoval a následne sa prenášal naspäť na človeka, čo viedlo v roku 2020 k hromadnému usmrcovaniu norkov. Tento priemysel je aj ohrozením biodiverzity. Pre úniky norkov amerických z kožušinových fariem boli tieto označené za invazívny druh, ktorý je hrozbou pre viacero miestnych druhov zvierat, vrátane norka európskeho.
Petíciu nájdete TU.
Zdroj: (SITA, kh;bfe)
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Vodárenský systém Starina-Košice vstupuje vďaka najnovšej investícii v hodnote takmer 60 miliónov eur do rozhodujúcej etapy modernizácie. Úpravňa vody v Stakčíne, ktorá od roku 1984 drží chrbticu zásobovania veľkej časti východného Slovenska, prejde rozsiahlymi technologickými zásahmi. Dosiahne sa nielen dlhodobé zabezpečenie kvality dodávanej vody, ale zabezpečí sa aj istota dodávok tak, aby sa na vodu zo Stariny mohlo dlhodobo spoliehať ďalších približne štyridsať obcí v desiatich okresoch východného Slovenska.
Pýtali sme sa Košičanov, aká polievka nesmie chýbať na ich sviatočnom štedrovečernom stole. Zisťovali sme, či prevláda tradičná vianočná kapustnica alebo šošovicová polievka, ktorá je zvyčajne spojená so symbolom bohatstva v novom roku.