Ľudia na východe urobili v rámci súťaže pre zdravie viac ako 10 miliónov krokov

Viac ako desať miliónov krokov urobili ľudia na východe v rámci súťaže 10 000 Pre zdravie. Zorganizoval ju počas tohtoročného Európskeho týždňa mobility Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Košický samosprávny kraj (KSK) v spolupráci s IDS Východ. Súťažiaci mali v týždni od 16. do 22. septembra urobiť denne aspoň 10 000 krokov. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.
“Cieľom iniciatívy nebolo iba získať umiestnenie, ale aj uvedomiť si, že chôdza na úkor prepravy autami často chýba medzi našimi dennými aktivitami. Chceli sme tiež motivovať východniarov, aby sa k pohybu po vlastných nohách vrátili a urobili tak niečo pre svoje zdravie a v neposlednom rade aj pre životné prostredie,” povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
Do súťaže sa zapojilo 139 súťažiacich, ktorí počas Európskeho týždňa mobility nachodili spolu 10 627 869 krokov. Aktívnejším krajom v počte registrovaných účastníkov aj prejdených krokov bol Košický kraj, ale najvyšší počet krokov urobil účastník z Prešovského kraja. V Košickom kraji bolo zapojených 79 súťažiacich, ktorí dokopy prešli 6 230 673 krokov. V Prešovskom kraji bolo prihlásených 60 účastníkov, spolu urobili 4 397 196 krokov.
“Som rád, že obyvatelia Prešovského kraja sa aktívne zapojili do Európskeho týždňa mobility a dali prednosť pešej chôdzi pred osobným autom. Jednak odbremenili dopravu, ale prispeli aj k čistejšiemu životnému prostrediu a urobili niečo pre svoje zdravie. Verím, že sme touto aktivitou motivovali východniarov viac chodiť pešo a využívať iné, ekologickejšie formy dopravy,” uviedol predseda PSK Milan Majerský.
Súťažiaci s najvyšším počtom krokov budú odmenení. Zo súťaže boli podľa Jeleňovej vyradení účastníci, ktorí porušili stanovené pravidlá. “Na screenshote nemali uvedený viditeľný a presný dátum merania krokov a vyradené boli aj upravované screenshoty,” dodala.
Zdroj: (TASR, man lem)
Odporúčané články

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.

V nedeľu 25. mája sa v Košiciach uskutoční druhý ročník slávnostného odovzdávania ocenení Zlatý dáždnik, ktoré udeľuje Komisár pre deti Slovenskej republiky. Toto výnimočné podujatie je určené pre rodiny a deti, ktorých životné príbehy sú výnimočné, inšpiratívne a zaslúžia si uznanie.

Z nevinného momentu sa stala životná tragédia, ktorá sa takmer skončila úplnou stratou pohyblivosti. Dnes Tomáš Horanský patrí medzi špičku vo svojom odbore – je jediným certifikovaným inštruktorom neapolskej pizze v Košiciach.