Nový akreditovaný test slovenských vedcov vie odhaliť antibakteriálny potenciál medu
Nový akreditovaný odpoved slovenských vedcov vie odhaliť antibakteriálny potenciál medu. Hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková uviedla, že Výskumný tím z Ústavu molekulárnej biológie SAV (ÚMB SAV) spolu so Štátnym veterinárnym a potravinovým ústavom v Bratislave vyvinul a optimalizoval metódu stanovenia antibakteriálnej aktivity medu.
Nová metóda stanovuje minimálnu inhibičnú koncentráciu (MIC) medu, pričom modelovou baktériou je zlatý stafylokok. Čím nižšiu hodnotu MIC testovaná vzorka má, tým by mala byť vyššia jeho aktivita voči baktériám. Tento odpoved získal aj akreditáciu Slovenskej národnej akreditačnej služby. Slovensko sa tak stalo prvou krajinou, ktorá ponúka akreditovanú metódu stanovenia antibakteriálnej aktivity medu ako komerčnú službu nielen pre včelárov, ale aj pre spotrebiteľov.
Vedúci Laboratória apidológie a apiterapie, ktoré metódu vyvinulo, Juraj Majtán z ÚMB SAV poznamenal, že akýkoľvek med – nektárový či medovicový – má významné biologické vlastnosti, pričom najviac preštudovanou je jeho antibakteriálna aktivita. Tá má na rozdiel od antibiotík multifaktoriálny charakter, ktorý je založený na aktívnom pôsobení viacerých molekúl a mechanizmov. „Doposiaľ nebola popísaná rezistencia baktérií na med, čo je mimoriadne atraktívne pre jeho terapeutické využitie v klinickej praxi,“ vysvetlil.
Zároveň dodal, že cieľom bolo dať medu pridanú hodnotu a identifikovať medy s najvyššou antibakteriálnou aktivitou. Gáliková podotkla, že vývoju a optimalizácii testu predchádzala analýza stoviek vzoriek medov rôzneho botanického a geografického pôvodu a intenzívny, viac ako desaťročný výskum v oblasti biologických účinkov medu.
Mikrobiológ vysvetlil, že stanovením minimálnej inhibičnej koncentrácie medu získajú dôležitú informáciu o sile jeho antibakteriálneho účinku. Hodnota MIC vyjadruje najnižšiu možnú percentuálnu koncentráciu medu, pri ktorej je potlačený alebo zastavený rast baktérií. Medy s vynikajúcou antibakteriálnou aktivitou sú ohodnotené známkou kvality.
K dispozícii sú tri hodnoty MIC vyjadrujúce antibakteriálny potenciál medu: 4.5 (zlatá), 9.0 (strieborná) a 18.0 (bronzová). Analýzu stanovenia antibakteriálnej aktivity medu má na starosti Štátny veterinárny a potravinový ústav v Bratislave, ktorý zároveň vydáva protokoly o skúške. Okrem informácie o funkčnosti medu vie nová metóda čiastočne odhaliť aj nešetrné zaobchádzanie, ako je nevhodné zahriatie alebo skladovanie.
Gáliková poukázala na to, že celosvetová produkcia autentického prírodného medu má klesajúcu tendenciu, a to z rôznych, predovšetkým environmentálnych dôvodov. Medzi hlavné faktory zodpovedné za celosvetové znižovanie populácie opeľovačov patri nadmerné používanie pesticídov a insekticídov, či orientácia na monokultúry. Dôležitosť ochrany včiel a všetkých ostatných opeľovačov si spoločnosť pripomína od roku 2017 aj v rámci Svetového dňa včiel, ktorý pripadá na 20. mája.
Zdroj: (SITA, adz;DSe)
Odporúčané články
V stredu (20. marca) popoludní sa v mestskej časti Košice – Sídlisko KVP malo konať jedno z mnohých bežných a pokojných miestnych zastupiteľstiev. To však zhruba pol hodinu pred jeho začatím narušil obrovský dav nespokojných hokejových fanúšikov a predovšetkým rodičov, ktorých deti hrajú hokej za klub HK SRŠNE KOŠICE.
Primátori a starostovia z regiónov stredného a východného Slovenska predstavili iniciatívu s názvom Revúcka výzva, ktorá stanovuje štyri hlavné zásady zamerané na vedenie Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) a na Národnú radu SR. Tieto zásady zdôrazňujú zachovanie vodných zdrojov pod verejnou správou bez privatizácie, zabezpečujú, že ceny vody sa nezvýšia v dôsledku dlhopisového programu a garantujú udržanie kvality služieb poskytovaných občanom.
Posledný marcový týždeň čaká na Košičanov a návštevníkov mesta bohatý kultúrny program, ktorý zahŕňa aj mnoho veľkonočných podujatí. Pozrite si týždenný prehľad a nenechajte si ujsť zaujímavé podujatia v našom meste.