Reštaurácie otvoria od 3. januára, úrad už vydal vyhlášku s pokynmi
Podnikatelia môžu svoje reštaurácie definitívne otvoriť od 3. januára 2022. Úrad verejného zdravotníctva SR už vydal potrebnú vyhlášku. Do reštaurácií sa dostanú len očkované osoby a tie, ktoré ochorenie COVID-19 prekonali. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.
V režime OP
Reštaurácie môžu byť obsadené najviac do 50 percent kapacity zariadenia. Maximálna kapacita sa netýka závodných, školských a podobných jedální. Zákazníci môžu jedlo alebo nápoje konzumovať len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup osôb. Za jedným stolom budú môcť sedieť najviac štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Prevádzkar musí zabezpečiť dvojmetrové rozostupy medzi stolmi.
Okienkový výdaj pre základ
„Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou,“ konštatovala Račková.
Zdroj: (SITA, md;su)
Odporúčané články
Spoločnosť Wizz Air dnes na tlačovej konferencii v Košiciach oznámila, že od letného letového poriadku 2026 zavedie pravidelné letecké spojenie Košice – Rím. Lietať sa bude dvakrát týždenne na najväčšie talianske letisko, Rím Fiumicino, ktoré vlani vybavilo vyše 49 miliónov cestujúcich, čo ho zaradilo na ôsmu priečku v rebríčku najvyťaženejších európskych letísk. Prvý let je naplánovaný na 31. marec 2026. Letenky od 24,99 EUR jednosmerne sú dostupné na wizzair.com a v mobilnej aplikácii WIZZ.
Príčinou nehody vlaku pri Jablonove nad Turňou (okres Rožňava) je nerešpektovanie signalizácie pred tunelom rušňovodičom vlaku, ktorý prešiel na červenú. O záveroch vyšetrovateľov ministerstva dopravy informoval minister dopravy Jozef Ráž na tlačovej besede. Záverečná správa vyšetrovacieho orgánu rezortu obsahuje aj odporúčané opatrenia na predchádzanie podobným nehodám.
Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) v gastrosektore neprinieslo očakávaný efekt. Ceny v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, naopak, pokračovali v raste a dokonca prekonali tempo celkovej inflácie. Analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) upozorňujú, že zníženie DPH, ktoré malo spotrebiteľom priniesť lacnejšie jedlo, sa do konečných cien vôbec nepremietlo.


