Takmer polovica podnikateľov v gastre avizuje menej hostí ako pred koronou
Podnikateľom v gastre starosti neubúdajú. Takmer polovica z nich (46 %) avizuje menej hostí ako pred koronou a až 90 % malo túto jar nižšie tržby ako vlani. Existencia 52 % podnikov je podľa ich majiteľov ohrozená v prípade ďalšieho lockdownu. Aj také sú zistenia júlového prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, do ktorého sa zapojilo takmer 600 majiteľov reštaurácií, jedální a iných gastro prevádzok.
Po druhej vlne pandémie korony sa snažia gastro podnikatelia splácať dlhy a hoci už môžu svoje služby ponúkať takmer bez obmedzení, sú stále v napätí ako prežijú nasledujúce mesiace. Uprostred letnej sezóny je totiž nálada v slovenskom gastre miestami na bode mrazu. Podniky a reštaurácie nie sú zaplnené ani zďaleka. „Vieme, že na nedostatok hostí sa nesťažujú všade, ale sú regióny a lokality, kde zákazníci chýbajú, alebo sa vracajú len pozvoľna. Tiež sa ukazuje, že toto leto bude horšie ako minulé, lebo sa necestovalo toľko mimo SR, ako teraz. Dôsledkom toho domáci v podnikoch absentujú a turisti rovnako, hlavne kvôli obmedzeniam na hraniciach, ktoré zahraničných hostí odrádzajú. Dôvodov, prečo sa ľudia do reštaurácií naplno nevrátili, je však viacero,“ uviedla hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.
Gastro sa pomoci od štátu nedočkalo v takej miere, ako potrebovalo, uzavreté podniky sa pochopiteľne odzrkadlili aj na tržbách počas jari. Prieskum ukázal, že druhú vlnu pandémie koronakrízy neprežilo vyše 9 % prevádzok. Podľa aktuálnych zistení spoločnosti FinStat pre pripravovanú analýzu Gastro rok iniciatívy Pomoc pre gastro bol v roku 2020 v slovenskom gastre pokles tržieb o 27 % oproti roku 2019.
Obavy z tretej vlny pandémie narastajú, predstava ďalšieho lockdownu desí všetkých. „Naši signatári dlhodobo upozorňujú na chaos, ktorý celú koronakrízu sprevádza. Vláda sa z prvej vlny nepoučila a signatári majú pocit, že sa nepoučila ani z tej druhej a pripravenosť na jeseň je nulová. Podnikatelia by pritom najviac zo všetkého potrebovali vedieť, aký bude plán v prípade tretej vlny, aké budú jasné pravidlá fungovania. Ďalej očakávajú predstavenie plánu čerpania pomoci v prípade, že by sa takáto situácia zopakovala,“ dodala Koreny.
Zdroj: (SITA, qq;pkl/ d. p.)
Odporúčané články
Krátko po polnoci v utorok 2. decembra prijala polícia oznámenie, že v byte obytného domu horí. Preto v noci polícia vyslala do MČ Západ na Gudernovú ulicu číslo 1 všetky záchranné zložky. Príčinou požiaru bola zrejme zapálená cigareta, v byte našli hasiči 80-ročnú ženu bez známok života.
Vianočné trhy na Hlavnej ulici sú opäť tu a s nimi aj vôňa škorice, vína a pečených dobrôt. Kým atmosféra láka ľudí do ulíc, mnohých zaujíma predovšetkým to, ako sa tento rok zmenili ceny. Pozreli sme sa preto priamo do stánkov a pripravili aktuálny prehľad toho, v akých cenách sa pohybujú najobľúbenejšie vianočné pochúťky a nápoje.
Fluktuácia zamestnancov na Slovensku dosahuje v súčasnosti rekordné hodnoty, pričom priemerná ročná miera odchodov sa pohybuje medzi 14 až 16 %, zatiaľ čo za zdravú sa považuje 5 až 7 %. Podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) za týmto trendom stojí kombinácia rýchlejšieho životného tempa, vyšších očakávaní od práce a lepšej dostupnosti pracovných príležitostí.

