Úrad verejného zdravotníctva varuje cestovateľov pred Covidom-19
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) počas dovolenkovej sezóny varuje cestovateľov pred ochorením COVID-19, odporúča základné pravidlá prevencie proti následkom horúčav, ako aj praktické zásady skladovania a prípravy potravín v letných mesiacoch. „Vírus SARS-CoV-2 cirkuluje aj v letných mesiacoch, hoci závažnosť epidemickej situácie v jednotlivých krajinách je odlišná. V rámci cestovania počas dovolenkovej sezóny preto dôrazne odporúčame dodržiavať štandardné preventívne opatrenia proti šíreniu COVID-19,” uviedol v tlačovej správe ÚVZ.
Medzi pravidlá, ako predísť nakazeniu novým koronavírusom, ÚVZ odporúča očkovanie, oboznámenie sa s epidemickou situáciou v cieľovej destinácii či v tranzitných krajinách, dodržiavať dostatočný fyzický odstup, vzdialenosť jeden až dva metre od ostatných, používať respirátor alebo rúško na miestach, kde nie je možné udržiavať si fyzický odstup, najmä v interiéroch s väčším počtom ľudí a v dopravných prostriedkoch, dodržiavať dôslednú hygienu rúk alebo zvážiť cestovanie, ak má človek príznaky COVID-19, čaká na výsledky testovania alebo bol v úzkom kontakte s osobou pozitívne testovanou na COVID-19.
Úrad upozorňuje aj pred dopadmi tepla na zdravie. „Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu. Pozor na zvýšenú fyzickú námahu, robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi 10.00 a 16.00 hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny (ideálne do 7. hodiny ráno). Dôležité je dodržiavanie pitného režimu. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne jeden a pol až tri litre tekutín denne,” informuje ÚVZ.
Bezpečná príprava a skladovanie potravín, pokrmov a nápojov je podľa ÚVZ v lete veľmi dôležitá. „Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) najdôležitejšie zásady prevencie spracovala do takzvaných Piatich kľúčov k bezpečnejším potravinám, teda udržiavajte čistotu, umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a často aj počas prípravy jedla, umývajte si ruky po použití toalety, umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál a chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami,“ povedala MUDr. Katarína Kromerová zo Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ SR.
Zdroj: (SITA, pma;DSe)
Odporúčané články
Do začiatku svetového šampionátu v Prahe a Ostrave zostáva 17 dní a reprezentácia vystužuje svoj výber. Generálny manažér Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan potvrdil príchod piatich výrazných posíl.
Mesto Košice zverejnilo návrh programového rozpočtu na obdobie rokov 2024 až 2026, ktorý reflektuje vývojové dokumenty a finančné možnosti mesta. Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Košice pre roky 2022–2027 a Akčný plán rozvoja mesta Košice na roky 2022–2024 sú hlavnými východiskami pre zostavenie rozpočtu, ktorý predpokladá príjmy vo výške 291 miliónov eur a výdavky len o niečo nižšie – 289 miliónov eur.
Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pokračuje v efektívnejšej jarnej údržbe diaľničných tunelov. Od tohto víkendu v priebehu mája uskutoční pravidelný servis, údržbu a kontrolu technológií v ďalších ôsmich tuneloch – Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a v júni v podjazde Lučivná. Spomínané tunely a podjazd budú počas údržby úplne uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie.