UVLF v Košiciach otvorilo moderné laboratórium hygieny a technológie mlieka
Nové laboratórium hygieny a technológie mlieka otvorili v pondelok na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach. Bude súčasťou ústavu hygieny a technológie mlieka, ktorý pôsobí na katedre hygieny a technológie potravín.
Celkové náklady na modernizáciu boli zhruba 68-tisíc eur. ministerstvo školstva poskytlo sumu približne 65-tisíc eur, rozdiel dofinancovala univerzita z vlastných zdrojov. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková.
Projekt nazvaný Inovácia vo vzdelávaní na UVLF v Košiciach, s ktorým sa škola uchádzala o finančné prostriedky, zahŕňa dve aktivity – nadstavbu centra klinických zručností a modernizáciu laboratória hygieny a technológie mlieka.
Modernizácia laboratória podľa rektorky univerzity Jany Mojžišovej napĺňa strategický cieľ rozvíjať činnosti v oblasti bezpečnosti a kvality potravín. „Umožní našim študentom, ale aj vedeckým pracovníkom reagovať na aktuálne trendy, poznať súčasné technológie, ovládať terénnu prácu. Bez toho by sme len ťažko mohli pripravovať absolventov na reálnu prax. Do oblasti hygieny a technológie spracovania mlieka sme v ostatných rokoch investovali menej, preto nás teší, že sme tento deficit teraz dokázali vyrovnať,“ zhodnotila.
[ad][/ad]Spracovanie mlieka a výroba mliečnych produktov
Do zmodernizovaných priestorov pribudlo vďaka projektu kompletné technologické zariadenie na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych produktov. Vyučovací proces doplnia aj laboratórne stoly a stoličky, linky na uskladnenie potravín a manipuláciu, chladiace zariadenie a ďalší laboratórny nábytok. Pôjde o súčasť pedagogického procesu vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania aj pri výskumných prácach študentov súvisiacich s bakalárskymi, diplomovými a dizertačnými prácami.
„V modernizovaných priestoroch získa študent návyky, ktoré sú nevyhnutné pre terénnu prax, pretože si bude vedieť dopredu overiť jednotlivé technologické kroky, aby eliminoval nežiaduce vonkajšie vplyvy, ktoré môžu ohroziť zdravotnú bezpečnosť a kvalitu mlieka a mliečnych výrobkov,“ konštatovala vedúca ústavu hygieny a technológie mlieka Eva Dudriková.
Študent sa tak môže podrobne zoznámiť s celým procesom od starostlivosti o dojnice a získavanie mlieka v školskom poľnohospodárskom podniku v Zemplínskej Teplici, cez celý technologický proces spracovania mlieka v laboratóriu až po finálny produkt. Vyrobené finálne mliečne produkty budú študenti ďalej využívať pri posudzovaní ich hygienickej kvality a bezpečnosti.
„Očakávame, že vďaka projektu sa nám podarí rozšíriť spoluprácu výskumno-vývojových inštitúcií so spoločenskou a hospodárskou praxou. Ak dokážeme prenášať nové poznatky a technológie, môže to pomôcť hospodárskemu rastu regiónov. Získali sme zázemie na to, aby sme na vedeckej báze pripravili technologické postupy a systém bezpečnosti tradičných mliečnych výrobkov nielen na účely ďalšej vedecko-výskumnej činnosti a pedagogického procesu, ale predovšetkým na rozvoj a oživenie malých výrobcov mliečnych výrobkov, ktorých produkcia je založená na tradičných technologických postupoch,“ vysvetlil prínos pre prax prorektor UVLF Jozef Nagy, ktorý bol aj garantom projektu.
Priestory modernizovaných cvičební budú využívať študenti v študijných programoch všeobecné veterinárske lekárstvo, hygiena potravín, bezpečnosť krmív a potravín a trh a kvalita potravín.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Fluktuácia zamestnancov na Slovensku dosahuje v súčasnosti rekordné hodnoty, pričom priemerná ročná miera odchodov sa pohybuje medzi 14 až 16 %, zatiaľ čo za zdravú sa považuje 5 až 7 %. Podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) za týmto trendom stojí kombinácia rýchlejšieho životného tempa, vyšších očakávaní od práce a lepšej dostupnosti pracovných príležitostí.
Európsky parlament a členské štáty Európskej únie sa v stredu dohodli na zákaze dovozu všetkého ruského zemného plynu do EÚ najneskôr do jesene 2027. Dohoda predstavuje kompromis medzi členskými štátmi a Parlamentom, ktorý požadoval skoršie zavedenie zákazu.
Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja Majo Porvažník a kandidát na primátora Košíc Martin Mudrák dnes spoločne oznámili spustenie crowdfundingovej kampane na Donio na podporu ich spoločného projektu „Žeby dobre bolo“. Ide o prvú komplexnú a profesionálnu víziu, ktorej cieľom je zmeniť Východné Slovensko a Košice z prežívajúceho regiónu na miesto európskeho významu.