Veterinári začali s výrobou syrov
Začiatkom decembra otvorili na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF) nové laboratórium hygieny a technológie mlieka.
Financie na modernizáciu laboratória získala univerzita z účelových finančných prostriedkov ministerstva školstva v rámci rozvojových projektov.
[ad][/ad]Zvyšujú konkurencieschopnosť
„Celkové náklady na modernizáciu predstavujú takmer 68-tisíc eur. Ministerstvo školstva nám poskytlo sumu 65-tisíc eur, rozdiel dofinancovala univerzita z vlastných zdrojov,“ hovorí Zuzana Bobriková, hovorkyňa UVLF. „Uvedomujeme si, že musíme zvyšovať našu konkurencieschopnosť. Dokážeme to len systémovými zmenami vo vzdelávaní a tým, že zachytíme súčasné trendy. Bez investícií sa nám to nepodarí. Preto sme veľmi radi, že náš projekt bol úspešný a získal podporu ministerstva školstva,“ konštatuje rektorka Jana Mojžišová.
Kompletné vybavenie
Do modernizovaných priestorov laboratória pribudlo vďaka projektu kompletné technologické zariadenie na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych produktov. „V zmodernizovaných priestoroch získa študent návyky, ktoré sú nevyhnutné pre terénnu prax. Bude si vedieť dopredu overiť jednotlivé technologické kroky, aby eliminoval nežiaduce vonkajšie vplyvy, ktoré môžu ohroziť zdravotnú bezpečnosť a kvalitu mlieka a mliečnych výrobkov,“ hovorí vedúca Ústavu hygieny a technológie mlieka Eva Dudriková.
Študent sa tak môže podrobne zoznámiť s celým procesom od starostlivosti o dojnice a získavanie mlieka v školskom poľnohospodárskom podniku v Zemplínskej Teplici, cez celý technologický proces spracovania mlieka v laboratóriu, až po finálny produkt. Vyrobené finálne mliečne produkty budú študenti ďalej využívať pri posudzovaní ich hygienickej kvality a bezpečnosti.
Pre viacero odborov
Univerzita od projektu očakáva, že sa im podarí rozšíriť spoluprácu výskumno-vývojových inštitúcií so spoločenskou a hospodárskou praxou. Priestory modernizovaných cvičební budú využívať študenti vo viacerých študijných programoch. Vyučovanými predmetmi sú napr. aj salašníctvo, technológia a bezpečnostné systémy spracovania živočíšnych komodít, či technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov a senzorická analýza potravín.
Tento týždeň v stredu si výrobu syrov mohli pozrieť aj záujemcovia o štúdium na tejto univerzite na Dni otvorených dverí UVLF.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Parkovanie v Košiciach bolo v minulosti zdrojom vášní. Mesto Košice teraz prichádza s novinkou, týkajúcou sa testovacej fázy prevádzky dvoch inteligentných platobných terminálov na úhradu jednorazového parkovného prostredníctvom bezkontaktnej platby kartou.
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) konštatoval, že tohtoročný mesiac marec skončil na Slovensku po teplotnej stránke ako mimoriadne teplý a na niektorých miestach až extrémne teplý. Ústav tiež doplnil, že v Hurbanove to bol najteplejší marec od roku 1872.
Primátor mesta Košice, Jaro Polaček, podpísal memorandum o porozumení s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR Slovensko), čo je krok, ktorý by mal posilniť spoluprácu a podporu pre ľudí, ktorí hľadajú nový domov v Košiciach. Informuje o tom mesto Košice.