Veterinári začali s výrobou syrov
Začiatkom decembra otvorili na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF) nové laboratórium hygieny a technológie mlieka.
Financie na modernizáciu laboratória získala univerzita z účelových finančných prostriedkov ministerstva školstva v rámci rozvojových projektov.
[ad][/ad]Zvyšujú konkurencieschopnosť
„Celkové náklady na modernizáciu predstavujú takmer 68-tisíc eur. Ministerstvo školstva nám poskytlo sumu 65-tisíc eur, rozdiel dofinancovala univerzita z vlastných zdrojov,“ hovorí Zuzana Bobriková, hovorkyňa UVLF. „Uvedomujeme si, že musíme zvyšovať našu konkurencieschopnosť. Dokážeme to len systémovými zmenami vo vzdelávaní a tým, že zachytíme súčasné trendy. Bez investícií sa nám to nepodarí. Preto sme veľmi radi, že náš projekt bol úspešný a získal podporu ministerstva školstva,“ konštatuje rektorka Jana Mojžišová.
Kompletné vybavenie
Do modernizovaných priestorov laboratória pribudlo vďaka projektu kompletné technologické zariadenie na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych produktov. „V zmodernizovaných priestoroch získa študent návyky, ktoré sú nevyhnutné pre terénnu prax. Bude si vedieť dopredu overiť jednotlivé technologické kroky, aby eliminoval nežiaduce vonkajšie vplyvy, ktoré môžu ohroziť zdravotnú bezpečnosť a kvalitu mlieka a mliečnych výrobkov,“ hovorí vedúca Ústavu hygieny a technológie mlieka Eva Dudriková.
Študent sa tak môže podrobne zoznámiť s celým procesom od starostlivosti o dojnice a získavanie mlieka v školskom poľnohospodárskom podniku v Zemplínskej Teplici, cez celý technologický proces spracovania mlieka v laboratóriu, až po finálny produkt. Vyrobené finálne mliečne produkty budú študenti ďalej využívať pri posudzovaní ich hygienickej kvality a bezpečnosti.
Pre viacero odborov
Univerzita od projektu očakáva, že sa im podarí rozšíriť spoluprácu výskumno-vývojových inštitúcií so spoločenskou a hospodárskou praxou. Priestory modernizovaných cvičební budú využívať študenti vo viacerých študijných programoch. Vyučovanými predmetmi sú napr. aj salašníctvo, technológia a bezpečnostné systémy spracovania živočíšnych komodít, či technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov a senzorická analýza potravín.
Tento týždeň v stredu si výrobu syrov mohli pozrieť aj záujemcovia o štúdium na tejto univerzite na Dni otvorených dverí UVLF.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Dlho očakávané oslavy Dňa mesta Košice štartujú už tento víkend. Začína sa tak nabitý program, ktorý bude finišovať až 17. mája.
Dni plné osláv a zaujímavého programu sú späť! Na prelome apríla a mája sa v Košiciach uskutočnia oslavy Dňa mesta Košice. Od 27. apríla do 17. mája bude prebiehať ich jubilejný 30. ročník.
Slovenská reprezentácia hokejistov do 18 rokov si po roku zopakuje semifinálovú účasť na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie. Mladí slovenskí hokejisti vo fínskom Vantaa totiž vo štvrťfinále zdolali rovesníkov z Česka 3:2 a počas víkendu ich čakajú súboje o medaily. Vlani Slováci obsadili nepopulárnu 4. priečku.