Viete, ako správne prikrmovať vtáky počas zimy?
Vtáctvu možno pomôcť prežiť náročné obdobie, kedy sa v prírode nachádza málo dostupnej potravy a taktiež im zabezpečiť úkryt pred predátormi. Prikrmovaním je možné pomôcť počas dní s mrazmi, poľadovicou či vysokou snehovou pokrývkou. Informovala o tom na svojej stránke SoS/BirdLife Slovensko.
Najlepší spôsob prikrmovania na zimu, je vykladanie kŕmidiel na balkóny, terasy, záhrady a dvory. Dobré je umiestniť kŕmidlo na miesto s dostatočne veľkým voľným priestorom naokolo, aby vtáky mohli včas uniknúť pred prípadným nebezpečím. Netreba zabudnúť na vhodný výber krmiva. Vhodné sú naturálne zrná, oriešky a plody, poprípade loj a tuk. Určite nie je správne vtáky kŕmiť solenými, praženými a údenými potravinami, a ani cestovinami. Tie môžu spôsobiť zažívacie problémy a uhynutie vtáctva.
Vtáky sa prikrmujú len v zime a počas nepriaznivého počasia. V žiadnom prípade nekŕmiť vtáky počas vegetačného obdobia, kedy je v prírode dostatok potravy. Kŕmidlá sa nesmú umiestňovať blízko frekventovaných ciest a presklenných plôch, do ktorých by mohli vtáky pri preletoch narážať. Treba brať do úvahy aj legislatívu a fakt, že všetky druhy vtákov podliehajú zákonnej ochrane, a preto nie je možné ich chytať. Najlepším spôsobom ako vtáky dlhodobo podporiť v záhrade je vysádzanie kríkov a stromov, ktoré rodia bobule, semená a rôzne plody vhodné pre zimné kŕmenie.
Zdroj: SITA ta, kg
Odporúčané články
Neslávne známy podjazd pri katastrálnom úrade v Barci je po 20 rokoch opravený. Podjazd bol opätovne spustený 7. novembra 2025. Roky bol bremenom MČ Barca, aj keď spadá do oblasti MČ Juh a dlho sa riešilo aj určenie jeho vlastníka. Registráciou občianskeho združenia Zachráňme podjazd sa zabezpečilo odstránenie havarijného stavu. Električková trať, ktorá na ňom prechádza, stále čaká na opravu.
Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja Majo Porvažník a kandidát na primátora Košíc Martin Mudrák dnes spoločne oznámili spustenie crowdfundingovej kampane na Donio na podporu ich spoločného projektu „Žeby dobre bolo“. Ide o prvú komplexnú a profesionálnu víziu, ktorej cieľom je zmeniť Východné Slovensko a Košice z prežívajúceho regiónu na miesto európskeho významu.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?