Zdražovanie zasiahlo aj cestovný ruch. Oplatí sa ešte dovolenkovať na Slovensku?

Inflácia zasiahla aj ubytovacie a stravovacie zariadenia v cestovnom ruchu. Výrazné zdražovanie energií, potravín i ďalších vstupov spôsobilo, že zamestnávatelia v sektore hotelierstva, reštaurácií a cateringu (HoReCa) sú nútení rastúce náklady premietať i do konečných cien tovarov a služieb.
Hotelieri a majitelia gastro prevádzok združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) upozorňujú, že dovolenka na Slovensku sa i napriek tomu stále oplatí – včasné rezervácie, výhodné balíky služieb a uplatnenie rekreačných poukazov môžu domácnostiam ušetriť stovky eur. Asociácia o tom informovala vo štvrtok v tlačovej správe.
Ceny energií v mnohých prípadoch vzrástli až dvoj či trojnásobne, situáciu navyše komplikuje aj tlak na zvyšovanie miezd. „Neznamená to však, že by ceny počas leta rástli skokovo. Práve naopak, majitelia ubytovacích zariadení a gastro prevádzok majú snahu udržať ceny na prijateľných úrovniach, a preto sa snažia upraviť svoju obchodnú stratégiu tak, aby ľudia pocítili zdražovanie čo možno najmenej. Úplne sa to však z dlhodobého hľadiska eliminovať nedá,“ uviedol prezident AHRS Marek Harbuľák.
Aj napriek tomu tohtoročná dovolenka doma podľa hotelierov môže mnohým Slovákom ušetriť značnú časť nákladov. Odpadajú náklady na cestovanie, ktoré taktiež výrazne zdraželo, ušetriť sa dá aj v ďalších oblastiach. Jednou z efektívnych možností je uplatnenie rekreačného poukazu. „Príspevok môže získať napríklad rodič zamestnaný minimálne dva roky vo firme, ktorá má viac ako 49 zamestnancov. Maximálna výška príspevku je pritom 275 eur, čo znamená, že napríklad štvorčlenná rodina môže takýmto spôsobom refundovať náklady až do výšky 550 eur,“ priblížil Harbuľák. Aj napriek miernemu rastu nákladov tak podľa neho ide pri týždennom pobyte o výraznú úsporu.
Ubytovacie zariadenia majú napriek vrcholiacej letnej dovolenkovej sezóne stále dostatok voľných kapacít. V porovnaní s minulým rokom zatiaľ v hoteloch a penziónoch dovolenkuje menej Slovákov a počet zahraničných turistov z okolitých krajín vrátane Česka a Poľska nedosahuje počty z obdobia pred pandémiou. Dôsledné plánovanie dovolenky podľa prezidenta AHRS môže domácnostiam priniesť ďalšiu úsporu nákladov. „Ľuďom odporúčame, aby si rezervovali služby s predstihom. Tí, ktorí si napríklad v tomto roku zakúpili ubytovanie v predstihu, mali garantované výhodnejšie ceny, ktoré ešte nezohľadňovali aktuálnu situáciu v spojitosti s infláciou a zdražovaním. Zároveň platí, že rezervovať komplexný balík služieb sa cenovo mnohokrát oplatí viac než rezervácia jednotlivých služieb osobitne,“ dodal Harbuľák.
Zdroj: (SITA, be;mt)
Odporúčané články

Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) oznamuje plánované odstávky elektrickej energie v Košickom kraji na týždeň od 26. do 1. júna 2025. Práce na distribučnej sústave sú súčasťou údržby a modernizácie elektrickej infraštruktúry. Občania a podniky v nižšie uvedených lokalitách by mali počítať s dočasným prerušením dodávky elektrickej energie.

V najbližších dňoch zasadne k písomným maturitám na stredných školách v Košickom samosprávnom kraji (KSK) bezmála 4 600 stredoškolákov. Ako informuje KSK, na 63 stredných školách, ktorých je zriaďovateľom, bude maturovať viac ako 1 400 gymnazistov a zhruba 3 200 študentov stredných odborných škôl.

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.