Zimný festival jedla
Otvorenie piateho ročníka Zimného festivalu jedla sa uskutočnilo v piatok v reštaurácii Baránok. Hostia si vychutnali špeciality šéfkuchára, ktoré na tanieri pripomínali umelecké dielo.
Cieľom Zimného festivalu jedla je osloviť všetkých gurmánov na Slovensku. Návštevníci môžu ochutnávať rozmanité pokrmy od 13. januára až do 15. februára. V Košiciach budú mesiac ponúkať špeciality v reštauráciách Baránok, Camelot, Carpano či v Hostinci.
Tradičné jedlá v novom štýle
Šéfkuchári si pre gurmánov v reštauráciách pripravili 3-chodové menu aj s nealkoholickým nápojom či vínom. „Mali za úlohu ponúknuť ingrediencie zo svojho regiónu, aby sme podporili slovenské produkty,“ prezradil nám riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.
Otváraciu večeru však šéfkuchár Michael Thiry obohatil o štyri chody naviac. Talentovaný kuchár sa inšpiroval severskou kuchyňou. Jedlá z jeho jedálnička sa odvíjajú od aktuálnej sezóny: „Nemôžem variť, ak niečo aktuálne nerastie. Používam suroviny len v najlepšej kvalite a čerstvosť je preto základom.“
Nápadité jedlo, ktoré ponúkol, obsahovalo aj klasické sloven ské jedlá ako pirohy, bryndza či prívarok. „Všetko som sa snažil odľahčiť a dať tomu inú tvár, aby sa to hodilo do 21. storočia,“ opísal Thiry. Odrazom jeho tvorby bol trebárs aj vyprážaný žĺtok so šošovicou.
Harmónia v nátierke
Kuchári si v jednotlivých reštauráciách pre labužníkov pripravili prestížne menu, ktoré bežne nevaria, a za výhodnejšie ceny. Na webovej stránke si vyberú reštauráciu a zarezervujú čas. „V reštaurácii ich už čakajú, vedia presne, čo si dajú a správajú sa k nim ako ku kráľom,“ priblížil riaditeľ festivalu.
Hosťovi Ivanovi Priesolovi, ktorý si rád vychutnáva jedlo, učarovalo v menu niekoľko kombinácií: „Šmirkas, tradičná slovenská bryndzová nátierka, obohatená o chute pomaranča. Nesmierne dobre harmonizujúca. Je to niečo, za čo by sme sa nemuseli hanbiť kdekoľvek vo svete. A takisto dezert, špeciálne s makovým čipsom, ktorý bol zložený zo zmrzliny, sliviek a makového čipsu.“
Oľga Točiková
Foto: Iveta Vaculová
Odporúčané články
Daniel Bombic, známy ako Danny Kollár, ostáva vo väzbe. Ústavný súd SR mu totiž zamietol obe sťažnosti. Bombic, ktorý je obžalovaný z viacerých extrémistických trestných činov, to uviedol na sociálnej sieti Telegram. Ako napísal, z väzby sa už von nedostane.
V meste už cítiť sviatočnú atmosféru nielen na trhoch pri vysvietenom stromčeku, ale atmosféru dopĺňa aj výzdoba Hlavnej ulice. Z našej prvej vianočnej ankety vysvitlo, že Košičania sú štedrí a plánujú minúť na dary pre príbuzných pomerne vysoké čiastky. Preto sme sa v ďalšej ankete pýtali, či už majú pripravené vianočné darčeky, alebo ich kupujú na poslednú chvíľu.
Mesto Košice v priebehu tohto roka prišlo s viacerými zmenami týkajúcimi sa daní a miestnych poplatkov. V uplynulých mesiacoch začalo s využívaním moderných technológií, smart riešení a automatizovaným prístupom k databázam z Registra fyzických osôb, ktoré doposiaľ nemalo k dispozícii. Tieto nástroje mu umožnili efektívnejšie identifikovať obyvateľov, ktorí si neplnili svoju povinnosť a vyhýbali sa plateniu miestnych daní a poplatkov.