Živý vianočný kapor vypustený z vane do rybníka neprežije
Živý vianočný kapor vypustený do prírodného prostredia neprežije. Povedal to ichtyológ Peter Marták.
V prírodnom prostredí podľa neho momentálne ryby v podstate neprijímajú potravu, voda je chladná, sú v stave hibernácie. Kapry určené na štedrovečerný stôl sú niekoľkonásobnou manipuláciou a z nej vyplývajúcou stratou tuku oslabené, v mnohých prípadoch aj mechanicky poškodené.
[ad][/ad]Kapre na vianočnom stole
„Kým sa kapor dostane na vianočný stôl, musia ho vyloviť do siete, následne sa dostane na triedičku a z nej do kade. Z kadí putuje do sádky, kde je veľa rýb a tie sú v neustálom pohybe. Strácajú pritom veľa tuku, čo priaznivo vplýva na kvalitu mäsa, ryba nie je taká mastná, svalovina je pevnejšia a kapor je chutnejší,“ uviedol Marták.
Ako dodal, ak sa niekomu kapra uľútostí a chce mu darovať slobodu vypustením do rieky alebo rybníka, odsúdi ho v podstate na istú smrť.
„Kapor je stratou tuku oslabený. Ak ho vypustia do prírodného prostredia a teplota vody stúpne, začnú sa objavovať plesne, čo je pre kapra smrteľné,“ uzavrel Marták.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Pôsobil v mnohých krajinách sveta a zakotvil v Košiciach. Generálny riaditeľ Národného divadla Košice získal prestížnu cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla. Toto vyznamenanie sa zväčša odovzdáva umelcom pri príležitosti významného životného jubilea. Ocenená je tak práca a tvorba, ktorú priniesli spoločnosti a divákom.
V novembri sme priniesli článok, v ktorom pedagógovia základných a stredných škôl opisujú nedostatok učiteľov v školách, kde pôsobia. Pýtali sme sa magistrátu aj KSK, ako plánujú tento vypuklý problém riešiť. Mesto v novoprijatom dokumente pomenúva ambície a procesy, ktorými chce zlepšiť školstvo vo svojej pôsobnosti. Kraj sa snaží prepájať školy s odborníkmi z praxe.
Výber vianočného darčeka pre muža by mal v sebe spájať funkčnosť, technológiu alebo praktické využitie v rámci voľnočasových aktivít. Či už ide o darček pre partnera, otca alebo syna, vhodná voľba spája kvalitu spracovania a súčasné trendy.