Zostrojili inovatívny potravinový automat
Víťazom 12. ročníka celoslovenskej súťaže Siemens Young Generation Award (SYGA), ktorá vyvrcholila finálovým dňom v knižnici Technickej univerzity v Košiciach, sa stali Patrik Asnaď a Peter Kincel zo Strednej odbornej školy technickej v Michalovciach. Potravinový automat, ktorí mladí Michalovčania navrhli a zostrojili, umožňuje vydávať požadovaný tovar osobám, ktoré sú zaevidované v systéme a majú dostatočný kredit. Uplatnenie by mohol nájsť napríklad na menších pracoviskách, kde môže mať každý zamestnanec svoje heslo a kredit, za ktorý si vie vyberať z automatu jedlo či nápoje. Evidovať zákazníkov a dobíjať im kredit môže iba administrátor cez webovú aplikáciu, ku ktorej pristupuje na základe hesla. Autori Patrik Asnaď a Peter Kincel venovali vývoju potravinového automatu šesť mesiacov. „Autori veľmi dobre zvládli náročný proces výberu produktov z automatu a využili moderný ovládací panel, ktorý umožňuje komfortnú obsluhu,“ zdôvodňuje rozhodnutie o víťazovi predseda komisie Marián Filka, špecialista pre distribuované riadiace systémy v spoločnosti Siemens s. r. o. „Zaujímavé je, že riešenie je využiteľné nielen ako potravinový automat, ale aj pri triedení materiálov či komponentov v procese výroby,“ dodal. ŽIACI ZÍSKAVAJÚ PRAKTICKÉ SKÚSENOSTI „Súťažou SYGA sa snažíme pomáhať žiakom získavať odborné praktické skúsenosti z oblasti automatizačných riešení, ktoré budú môcť využiť počas štúdia na univerzite či v priebehu svojej budúcej profesionálnej kariéry,“ povedal Marián Hrica, obchodný riaditeľ pre divízie Digital Factory a Process Industries and Drives spoločnosti Siemens s. r. o. „Tento rok sme finále zorganizovali prvýkrát v Košiciach, keďže v regióne východného Slovenska vidíme veľký potenciál na rozvoj priemyslu.“ Víťazi súťaže získali motivačné štipendium k štúdiu na niektorej zo slovenských vysokých škôl s technickým zameraním a pre svoju školu vyhrali počítač. Okrem hlavnej ceny SYGA za najlepšie technologické riešenie udelila porota, v ktorej okrem zástupcov firmy Siemens sedeli docenti Ján Jadlovský a František Ďurovský z TU v Košiciach, aj ďalších šesť ocenení. ĎALŠÍCH ŠESŤ OCENENÍ ZÍSKALI Cena Technickej univerzity Košice: Meteorologická stanica Cenu získali Jozef Kromka a Štefan Vojčák, ktorí sa rozhodli zlepšiť meteorologickú stanicu, ktorú dostali od svojho učiteľa. Cieľom bolo meranie teploty, detekcia dažďa, rýchlosti a smeru vetra v každom ročnom období. Namerané hodnoty sa zobrazujú a archivujú v počítači. Ceny divízie Digital Factory spoločnosti Siemens: Nápojový automat a zmiešavač kvapalín Prvé z dvoch ocenení Siemensu získali Michal Michálek a Jakub Pekný, ktorí zostrojili funkčný model nápojového automatu na varenie kávy. Divízia Digital Factory udelila aj špeciálnu cenu Viktorovi Zaujecovi a Marekovi Magáthovi, ktorí zostrojili zmiešavač kvapalín. Cena divízie Mobility spoločnosti Siemens: Vývojový panel VPS7 pre SIMATIC S7-1200 Ocenenie divízie Mobility si odniesol Adam Bodiš, ktorý simuloval rozličné zabezpečovacie systémy v železničnej doprave umožňujúce napríklad predísť zrážke dvoch vlakov na jednej koľaji. Cena mesačníka ATP Journal: Pneumatický triedič obrobkov Ocenenie odborného mesačníka ATP Journal získali Daniel Gazdačko a Adrián Šurányi. Študenti vytvorili zo starej stavebnice pneumatického riadenia triedič, ktorý rozdeľuje obrobky pomocou snímačov na tri typy – kovové, nekovové čierne a nekovové biele. Cena magazínu Quark: Robotizovaný logistický systém Za projekt robotizovaného logistického systému získali cenu magazínu Quark Miroslav Erdélyi a Patrik Ďurán. Ich model predstavuje autonómne vozidlá na trojkolesovom diferenciálnom podvozku určené pre automatizovaný rozvoz materiálu vo výrobnom závode. Vozidlá využívajú elektrický pohon a s nadradeným systémom, prípadne aj medzi sebou, vedia komunikovať cez wifi. Foto: archív Siemens
Odporúčané články
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
Vianočné trhy na Hlavnej ulici sú opäť tu a s nimi aj vôňa škorice, vína a pečených dobrôt. Kým atmosféra láka ľudí do ulíc, mnohých zaujíma predovšetkým to, ako sa tento rok zmenili ceny. Pozreli sme sa preto priamo do stánkov a pripravili aktuálny prehľad toho, v akých cenách sa pohybujú najobľúbenejšie vianočné pochúťky a nápoje.
Fluktuácia zamestnancov na Slovensku dosahuje v súčasnosti rekordné hodnoty, pričom priemerná ročná miera odchodov sa pohybuje medzi 14 až 16 %, zatiaľ čo za zdravú sa považuje 5 až 7 %. Podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) za týmto trendom stojí kombinácia rýchlejšieho životného tempa, vyšších očakávaní od práce a lepšej dostupnosti pracovných príležitostí.