Zvyšovanie cien potravín je nevyhnutné, podľa výrobcov ich súčasná cenová úroveň je neudržateľná

Zvyšovanie cien potravín podľa ich výrobcov a spracovateľov je nevyhnutné, pretože ich súčasná cenová úroveň je neudržateľná. Potravinári zároveň na základe rastu nákladov na produkciu potravín žiadajú zvýšiť odbytové ceny svojich výrobkov a považujú za nemysliteľné, aby ich obchodníci neakceptovali. Ako potravinári v piatok informovali, tiež vyzývajú štát zvýšiť podporu potravinárskeho priemyslu, podobne ako v okolitých krajinách, inak budú naďalej rukojemníkmi zdražovania.
Domáci výrobcovia potravín sa necítia byť zodpovední za ich zdražovanie, keďže podľa nich už nedokážu zvládnuť produkciu potravín v starých cenách. „Slovenskí poľnohospodári a potravinári chcú naďalej vyrábať kvalitné a zdravé slovenské potraviny. Nechcú zatvárať fabriky a prepúšťať ľudí. Práve preto musia zvýšiť odbytové ceny svojich výrobkov,“ povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho. Preto budú podľa neho pokračovať v rokovaní s obchodnými reťazcami, aby im zaplatili viac za vyrobené kvalitné potraviny. „K potravinárom, ktorí už v predchádzajúcich týždňoch oznámili úpravu odbytových cien, sa postupne pridávajú aj ďalší,“ upozornil Macho.
Ceny rozhodujúcich agrárnych komodít ako sú obilie, olejniny, ale aj hnojív, obalov, technológií, ako aj práce a najnovšie energií podľa SPPK už niekoľko mesiacov dramaticky stúpajú a významne ovplyvňuj výslednú cenu potravín. Vysoký dopyt napríklad po hnojivách a obilninách má priamy vplyv na vývoj cien v zahraničí a následne aj doma. Zvyšovanie cien potravín pritom nie je prechodné. Súčasná vlna zdražovania obilia podľa potravinárov nie je posledná, začiatkom budúceho roka možno očakávať ďalšiu zásadnú vlnu zdražovania.
(SITA, be;it)
Odporúčané články

Mesto Košice vybudovalo v areáli Bytového podniku mesta Košice (BPMK) zberné parkovisko. Dočasne sa ňom „uskladnia“ autovraky a odtiahnuté autá, ktoré tvoria prekážku na ceste alebo porušili zákon o cestnej premávke pri nesprávnom parkovaní na košických uliciach.

Z nevinného momentu sa stala životná tragédia, ktorá sa takmer skončila úplnou stratou pohyblivosti. Dnes Tomáš Horanský patrí medzi špičku vo svojom odbore – je jediným certifikovaným inštruktorom neapolskej pizze v Košiciach.

V Košiciach čaká deti pestrý program ku Dňu detí. 1. júna je pre ne pripravený napríklad program v ZOO Košice, ktorý zoologická záhrada pripravila spolu s Magistrátom mesta Košice.