Vyberáme dosku na kuchynskú linku
Prácou na doske kuchynskej linky trávime takmer polovicu času stráveného v kuchyni. Preto je veľmi dôležité, aby pracovná doska mala dostatočnú životnosť a čo najviac odolávala všetkým prácam, ktoré na nej vykonávame.
Doska veľmi významne ovplyvňuje vzhľad celej kuchyne. Zásadné rozhodnutie je predovšetkým vo výbere materiálu, z akého bude vyrobená. Tiež by sme nemali zabudnúť na to, aby farba dosky korešpondovala s celkovým vzhľadom kuchyne.
Laminát
Vo väčšine domácností sú laminátové dosky. Je to asi najlacnejší variant. Dosky sú vytvorené z drevených triesok spojených syntetickými živicami, ktoré sú tvrdené pri vysokom tlaku a teplote. Potom sa laminujú, teda pokrývajú papierom napusteným živicou.
Predávajú sa v rôznych kvalitách, odlišovať sa môžu napríklad v odolnosti voči teplote. Odporúčajú sa dosky s tzv. vysokotlakovým laminátom, ktoré majú najdlhšiu životnosť. Lepšie dosky majú postformingové zakončenie spodných a predných hrán. Jednoducho povedané, zabraňujú vsiaknutiu vlhkosti do dosky.
veľký výber farieb a dekorov, jednoduchá údržba (nie je nutná impregnácia či špeciálne prípravy), nízka cena.
+ Ľahko sa poškodí (predovšetkým nožom, vysokou teplotou), pri vniknutí vody do drevotriesky hrozí napučanie, nedá sa opraviť prebrúsením, vždy je nutná výmena.
– Pracovná doska na kuchynskej linke by mala byť z kvalitného materiálu.
Nehrdzavejúca oceľ
Pracovné dosky z nehrdzavejúcej ocele sú známe predovšetkým z reštauračných prevádzok a jedální. Ide o hygienické riešenie, ktoré veľa vydrží a má jednoduchú údržbu. Na takejto doske sa môže vyliať horúci olej či môžete na ňu položiť horúci hrniec. V poslednom čase sa takéto dosky dostávajú aj do dizajnových kuchýň.
+ odolná proti vyšším teplotám, dlhšia životnosť, udržateľnejšie hygienické prostredie
– výrazná viditeľnosť odtlačkov a škrabancov, vysoká nákupná cena
Drevo
Prírodné materiály sú trendy. Drevené dosky z masívu môžu byť krásne a skutočne dokážu vzhľad niektorých kuchynských liniek výrazne zvýšiť. Sú však veľmi náchylné na opotrebovanie. Dôkazom môže byť dlhšie používaná drevená doštička na krájanie.
Drevenú dosku je potrebné ošetrovať špeciálnym olejom. Časom sa ale aj tak nevyhnete poškriabaniu, prípadne mapám po rozliatych farebných tekutinách. Dá sa však zrenovovať prebrúsením.
+ prírodný vzhľad, odolná proti vyšším teplotám, dá sa prebrúsiť
– mäkký materiál, bez ošetrenia olejom alebo voskami hrozí vyššia nasiakavosť, nutná údržba
Kameň
Prírodný kameň je asi tým najluxusnejším a najdrahším materiálom, ktorý si môžete dať do kuchyne. Používa sa travertín, vápenec a žula. Prvé dva sú pórovitejšie, a preto sa žula volí najčastejšie. Farieb a druhov je celý rad, nákupná cena je však vysoká. Pri farebnosti je potrebné podotknúť, že pri prírodných materiáloch nie je možné zaručiť stálosť farieb.
+ luxusný materiál, vysoká tepelná a mechanická odolnosť, unikátnosť
– nižšia odolnosť proti tvorbe škvŕn, nejednotnosť štruktúry po celom povrchu dosky, vysoká hmotnosť a cena
Technický kameň
Dosky z technického kameňa sa z hľadiska životnosti prírodnému kameňu vyrovnajú. Veď sú z viac ako 90 % z prírodného materiálu, najčastejšie z drveného kremeňa. Ten je lisovaný do výslednej podoby spolu so živicou a farebnými pigmentmi. V niektorých vlastnostiach prírodný kameň dokonca prekonávajú. Tieto dosky majú tiež pomerne vysokú hmotnosť.
+ luxusný materiál, vysoká pevnosť a mechanická odolnosť, nízka nasiakavosť, veľký výber dekorov a farieb
– vyššia hmotnosť
Foto: Shutterstock