Ako ochrániť imunitu pred rýchlou zmenou počasia?

Zmeny počasia majú väčší dopad na naše zdravie ako si pripúšťame. Dokážu ovplyvniť náš imunitný systém. Ako ho teda ochrániť?
Samotné počasie nevyvoláva nejakú vážnu chorobu, ale vplýva na jej priebeh. Životné pomery, predovšetkým mestského človeka, sú od tých pôvodných veľmi vzdialené. Malá otužilosť, znížená imunita, nedostatok pohybu, to všetko pôsobí na naše zdravie.
Ako spoznáme choroby súvisiace s imunitným systémom?
Ide najmä o tieto vplyvy:
- prechladnutie a chrípka
- zápal prínosových dutín
- astma, alergie
- ochorenia pľúc
- autoimunitné choroby
Dospelý človek priemerne prechladne 3-krát do roka. Je to najmä v období jesene a jari. Narušenie metabolizmu vedie k zníženiu bielych krviniek, ktoré chránia imunitný systém. To môže vysvetľovať, prečo pri rýchlej zmene počasia prechladneme.
Ako sa voči tomu ochrániť?
- jedzte stravu bohatú na bielkoviny, čerstvé potraviny s vysokým obsahom vitamínu C a horčíka
- nezabúdajte na vitamíny, minerály, nielen formou potravín, ale aj v doplnkoch výživy
- dôležité je striedanie práce a oddychu
- dopriať si prechádzky na čerstvom vzduchu
- dodržiavať pitný režim
Najväčšou chybou je to, že ľudia nevenujú dostatočnú pozornosť otužovaniu. Samozrejme tým nemyslíme skákanie do rieky, ale to, že to nemusíme preháňať s teplým oblečením, rovnako tak sa odporúča pravidelne si vetrať izbu a sprchovať sa striedavo teplou a studenou vodou.
Ktoré potraviny podporujú imunitu?
- celozrnný chlieb – je bohatý na vlákninu, minerálne látky, vitamíny najmä zo skupiny B
- cibuľa – má dezinfekčné účinky, tlmí zápaly a zabíja baktérie, obsahuje vitamíny B1, B2 a provitamín A, avšak nemala by sa konzumovať vo väčšom množstve, pretože môže podráždiť tráviacu sústavu.
- kyslá kapusta – má vysoký zdroj vitamínu C, skupiny vitamínov B, vitamínu E a K, je jedným z prírodných priobiotík, pretože obsahuje laktobacily.
(AP)
Odporúčané články

Záchranná zdravotná služba ZaMED vyzýva na opatrnosť pri letných festivaloch, ktoré každoročne prilákajú tisícky ľudí. Záchranári často zasahujú pri kolapsoch z tepla, úrazoch či intoxikáciách. „Najčastejšou príčinou ich zásahov sú ľudia pod vplyvom návykových látok,“ hovorí záchranár a vedúci Tréningového centra ZaMED Patrik Brna.

Napriek zníženej DPH ceny obedových menu v reštauráciách na Slovensku stúpajú. V niektorých prevádzkach sa cena za obed blíži až k hranici desiatich eur. Vývoj cien odhalil výrazné rozdiely medzi regiónmi.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) eviduje od roku 2020 viac ako 14-tisíc novodiagnostikovaných poistencov s rakovinovými ochoreniami, ktorých príčinou môže byť ľudský papilomavírus (HPV). Vírus sa týka žien aj mužov a podľa aktuálnych údajov je ním infikovaných viac ako 80 % sexuálne aktívnej populácie.