Čo pohár, to iný drink
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že stolovanie je jednoduchá záležitosť, dopúšťame sa pri ňom rôznych chýb. Tentokrát si priblížme ako správne používať poháre. S týmito znalosťami určite ohúrite vašu návštevu.
Chuť na základe tvaru
Pohár je jedným z najdôležitejších prvkov pri prestieraní stola. Je dôležité, aby hostiteľ vedel, ktoré poháre sa na aký alkoholický či nealkoholický nápoj používajú. Poháre môžu mať rôzne tvary, či už sú vo forme jabĺčka, hrušky či tulipánu. Človek však málokedy vie, že práve od ich tvaru záleží, ako nám drink bude chutiť. Široký pohár nás núti, aby sme pili malými dúškami, pričom sa náš apetít rozširuje do všetkých chuťových pohárikov. Vysoký pohár zase zlepšuje vôňu, ktorá sa nám rýchlo dostane do nosa.
Ako ich umiestniť
Povedzme si však, ako by mali byť poháre umiestnené. Základom je, aby boli položené vpravo od taniera smerom k stredovému bodu stola. Ak plánujete svojich hostí ponúknuť viacerými drinkmi, poháre umiestňujte do tvaru trojuholníka. Bližšie k tanieru sa položí ten pohár, ktorý sa použije ako prvý.
Poháre na víno
Ak chystáte slávnostnú večeru, nezabudnite, že k stolovaniu patria minimálne tri poháre, pričom každý slúži na niečo iné. Ak sa rozhodnete podávať víno, na červené určite zvoľte objemný pohár, na šumivý aperitív zas štíhly. Najbližšie k tanieru, ako aj po ruke, by mal byť pohár na biele víno, nasleduje ten na vodu a trojuholník zakončuje pohár na červené víno.
Čo s ostatnými nápojmi
Poháre vždy držte za stopku. Čo sa týka brandy, koňakov alebo whisky, tie zásadne majte uchopené v celej dlani. Z vysokých pohárov bez stopky sa pijú limonády, z menších pohárov bez stopky minerálka alebo čistá voda.
Foto: shutterstock