#1 Var ako Pán Ryba – nechaj sa zlákať chuťou mora
Rybie mäso je nielen chutné, ale predovšetkým veľmi zdravé. Tuniak, treska či morský vlk – aj týmito pochúťkami môžete poštekliť svoje chuťové poháriky v jedinej rybárskej bašte v Košiciach – v reštaurácii Pán Ryba na Mlynskej ulici. Špeciality z rýb si však môžete pripraviť aj doma. Prinášame vám recept na tuniaka, ktorý sa zaraďuje medzi najkvalitnejšie druhy rýb.
Celosvetová pochúťka
Tuniak je obľúbenou rybacou pochúťkou na celom svete. Vyskytuje sa na oboch brehoch Atlantického oceána, ako aj vo vodách Stredozemného mora. Patrí medzi morské ryby, ktoré kvôli páreniu vedia preplávať obrovské vzdialenosti naprieč oceánom. Uloviť ich nie je ťažké, keďže sa združujú vo veľkých skupinách, prevažne v blízkosti hladiny. Ide o jednu z najčastejšie lovených rýb, ktorú konzumujú hlavne v Európe, USA a Japonsku.
Chutný a zdravý tuniak
Spolu s lososom obsahuje najvyššie percento omega-3 mastných kyselín. Tieto látky zabezpečujú správne fungovanie srdca a chránia kardiovaskulárny systém. Omega-3 mastné kyseliny zvyšujú výkonnosť prostredníctvom lepšieho prekrvenia orgánov. Preto by ich mali konzumovať športovci. Upravujú takisto hladinu kyseliny mliečnej a obmedzujú tvorbu krvných zrazenín. Je známe, že tlmia bolesti pri artritíde a zmierňujú prejavy astmy.
Tuniak obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov skupiny B či A, vápnik, jód a selén . Vitamín D podporuje činnosť mozgu a odďaľuje starnutie. Jód je potrebný pre tvorbu hormónov štítnej žľazy. Tiež má blahodarný vplyv na nervový systém a pomáha urýchľovať metabolizmus.
Posila pre naše zdravie
Mäso tuniaka je veľmi chutné a diétne a má veľmi nízky obsah kalórií. Je zásobárňou proteínov, ktoré prospievajú našej pokožke, nechtom, vlasom a v neposlednom rade svalom. Nezaťažuje trávenie a ani metabolizmus. Nielen tuniak, ale celkovo konzumácia rýb je obrovskou posilou pre naše zdravie. Obsahujú množstvo výživových látok a sú cennou zložkou potravy.
Kto je Pán Ryba?
Jedinečnú rybársku baštu s rybím trhom založil Pán Ryba. Svojho času bol všetkým známy ako morský vlk a posledný pamätník Východoslovenského súostrovia. Mladíka však vždy fascinovalo more. Po ukončení stredného odborného učilišťa so zameraním na vykosťovacie techniky sa vydal na skusy do veľkej Rybárskej flotily v hlavnom ostrove sveta – Košice. Svoje si zažil aj s kamarátom Henrym, keď sa vydali na sever brázdiť moria v okolí Grónska, kde spoznal svoju (piatu) osudovú ženu – pani Kolombovú-Rybovú. Ryba sa po spoločných plavbách s Henrym rozlúčil s jednou veľkou radou do života: „Choď a zrob tak, žeby dobre bolo.“
Jeho kamarát bol aj Ernest Hemingway
Po plavbe v zamrznutom mori severu sa mu zacnelo za exotikou. Vydal sa do Karibiku za svojím priateľom Ernestom Hemingwayom, ktorému počas večerného posedenia pri kvalitnom rume vyrozprával o neuveriteľnej 85-dňovej plavbe bez jediného úlovku. On sa týmto príbehom inšpiroval vo svojom diele Starec a more a v roku 1953 zaň dostal Nobelovu cenu.
V Košiciach si otvoril vlastnú reštauráciu
Po prežití nadštandardnej dĺžky profesorského postu na fakulte akvaristiky v chladnom a vnútrozemskom Cambridge, ho vietor v plachtách odvial smerom k Východoslovenskému súostroviu. Na jeho nemilé prekvapenie však domov už nebol tým, čím kedysi býval. Hladina Abovského mora začala klesať kvôli klimatickým zmenám rapídnym spôsobom. Pánovi Rybovi sa podarilo zachrániť húfy rýb z rýchlo vysychajúceho mora.
Na rôzne pochutiny pripravené z týchto morských i nemorských plodov vás pozýva priamo do vlastnej reštaurácie na Mlynskej ulici. Jej súčasťou je aj fish grill & market. Všetky jedlá sa pripravujú z čerstvých rýb na grile v otvorenej kuchyni a tie isté čerstvé ryby či ostatné suroviny si viete u Pána Rybu nakúpiť. Ak budete mať šťastie, tak Pána Rybu uvidíte priamo v otvorenej kuchyni.
Grilovaný tuniak v mandliach s wasabi kašou, grilovanou zeleninou a ríbezľovou omáčkou
Suroviny ryba 1 porcia:
– tuniak – 150g
– mandľové lupene – 10g
– olivový olej – 2-3cl
– soľ, korenie
Suroviny na prílohu 1 porcia:
– zemiaková kaša – 150g
– hráškové pyré – 50g
– wasabi pasta – 5-10g
– maslo – 20g
– mrkva – 15g
– cuketa – 15g
– soľ, korenie
Suroviny na omáčku 5 porcií:
– maslo – 30g
– zázvor – 20g
– víno červené – 150ml
– ríbezľový džem – 220ml


Príprava ryby:
Tuniaka osolíme, okoreníme a obalíme mandľami, ktoré predtým rozmixujeme. Gril potrieme olejom, tuniaka grilujeme z každej strany 1 – 2 minúty na medium.
Príprava prílohy:
Pripravíme si zemiakovú kašu a hráškové pyré. Zemiakovú kašu dáme na panvičku na oheň, primiešame hráškové pyré a wasabi pastu. Dochutíme maslom, soľou a korením. Sparenú mrkvu a cuketu ugrilujeme na grile. Osolíme a okoreníme.
Príprava omáčky:
Do hrnca dáme maslo, pridáme očistený, na drobno nakrájaný zázvor. Orestujeme, pridáme červené víno, povaríme 5 minút, pridáme ríbezľový džem. Povaríme 2 – 3 minúty a odstavíme.
Konzum môžeš vyhrať dnes na facebooku KOŠICE:DNES
Odporúčané články


