Avokádový šalát so sušenou šunkou
Avokádo obsahuje veľké množstvá vlákniny, draslíka, medi a vitamínov B6 a E. Má tiež vyšší obsah tuku, ale väčšina tukov sú pre srdce zdravé mononenasýtené tuky. Preto je avokádo vhodné aj pre deti. Je plodom stromu Persea americana a môže mať rôzny tvar i farbu. Od hruškovitého tvaru môže mať až tvar gule. Čo sa týka farby, môže byť zelené až čierne. Okrem nutričných hodnôt sa na avokáde cení jeho príjemná konzistencia a chuť. Je vhodné takmer do každého pokrmu.
Potrebujeme:
- 1 ks zrelého avokáda
- 150 g prosciutta alebo inej sušenej šunky
- 2 paradajky
- 1 červenú cibuľu
- plátky parmezánu
- posekanú petržlenovú vňať
- na hrubo pomleté čierne korenie
- citrónovú šťavu
- olivový olej
Postup: Avokádo obkrojíme nožom okolo obvodu a plochou stranou noža obe polovice oddelíme. Ostrou stranou noža zasekneme do kôstky a vyberieme ju. Šupku z avokáda odstránime, môžeme ju vybrať pomocou kávovej lyžičky. Dužinu nakrájame na menšie kúsky a poukladáme ich na tanier. Jemne pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Pridáme pokrájané paradajky, prosciutto natrhané na menšie kúsky, tenké plátky červenej cibule a parmezán. Šalát polejeme olivovým olejom a ochutíme čerstvo pomletým korením.
[ad2][/ad2]