Bezlepková maková bábovka Miriam Šmahel Kalisovej
Vyskúšajte recept známej moderátorky Miriam Šmahel Kalisovej.
Na 1 bábovku potrebujeme:
• 300 g pomletého maku (polovica modrého a polovica bieleho)
• 100 g na jemno pomletých mandlí
• 1 ČL sódy bikarbóny
• 1 ČL škorice
• 4 väčšie bio vajcia
• 100 g masla/ghee
• 120 g cukru z kokosových kvetov (alebo trstinového cukru) – množstvo je na každom podľa toho, koľko sladíte
• 100 g termizovaného tvarohu
• štipku soli
• zavárané alebo čerstvé čerešne (alebo slivky, višne…)
Postup prípravy:
Oddelíme bielky od žĺtkov a bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
Zmiešame pomletý mak s cukrom (ak použijeme kryštálový trstinový cukor, tak ho melieme spolu s makom, kokosový je ľahšie rozpustný, takže ten mlieť netreba), so sódou bikarbónou, škoricou a spolu premiešame.
Pridáme žĺtky, roztopené maslo, tvaroh a dobre premiešame na kompaktnú hmotu, ktorá nemá byť príliš tekutá, skôr hustá a tuhšia. Ak sa nám cesto zdá redšie, dosypeme mleté mandle, ak tuhšie, pridáme ešte tvaroh. Ak nemáme tvaroh, nahradíme ho jogurtom, kyslou smotanou, tým, čo máme po ruke.
Primiešame odkôstkované čerešne a nakrájané slivky a ešte raz premiešame.
Do cesta potom vareškou opatrne vmiešame tuhý sneh, aby cesto ostalo nadýchané a tekutejšie.
Nalejeme do maslom vymastenej a kokosom, kokosovou alebo polohrubou múkou vysypanej bábovkovej formy a dáme do vyhriatej rúry na asi 175 stupňov a 40 minút. Kontrolujeme špáradlom, či sa cesto nelepí. Korpus je nadýchaný, jemný, šťavnatý a neodolateľný. Naozaj som lepšiu makovú záležitosť nejedla!
Pavla Kubeldová
foto: Katarína Kincelová, magazín Evita