Caesar šalát
História tohto ľahkého jedla sa datuje od začiatku 20. storočia. Receptúru vytvoril taliansky kuchár Caesar Cardini, ktorý túto špecialitu ponúkal v horúcich letných dňoch. Aj keď by bolo viac pravdepodobné, že ho prvýkrát servíroval v Taliansku, nebolo tomu tak. Caesar Cardini mal otvorenú reštauráciu v San Diegu v Mexiku, kde týmto šalátom zaznamenal veľký úspech. V dnešnej dobe existuje mnoho variácií na jeho prípravu.
Potrebujeme:
- 1 ks rímskeho šalátu
- 120 g parmezánu
- 3 PL olivového oleja
- 350 g kuracích pŕs
- 3 krajce chleba
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Dresing:
- 1 PL kyslej smotany
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- 2 ks žĺtka
- soľ
Postup:
Rímsky šalát umyjeme a osušíme. Natrháme ho na menšie kúsky a vložíme do misy. Na tenšie plátky pokrájame cesnak a vložíme ho do misy k šalátu. Na olivovom oleji opečieme okorenené a osolené kuracie prsia a nakrájame na plátky. Odrežeme kôrku z chleba a vnútro nakrájame na malé kocky, ktoré osmažíme na olivovom oleji. Všetky ingrediencie na dresing rozmixujeme. Do misy k šalátu a cesnaku vložíme plátky mäsa a krutóny. Všetko zalejeme dresingom a zľahka premiešame. Na záver posypeme parmezánom.
[ad][/ad]