Cesnakové menu
Cesnačka
Potrebujeme:
– 300 g zemiakov
– 1,5 l zeleninového vývaru
– 1 vajce
– 6 strúčikov cesnaku
– 100 g tofu
– 1/4 lyžičky majoránu
– 1/2 lyžičky drvenej rasce
– mleté čierne korenie
– soľ
– chlieb
Postup: Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky, dáme ich do vriaceho vývaru, (môžeme nahradiť aj bujónom), pridáme 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, rascu, čierne korenie a soľ.
Keď sú zemiaky mäkké, rozmiešame do polievky vajce a krátko povaríme. Nakoniec pridáme 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, majorán a dokoreníme podľa chuti.
Do misky dáme tofu nakrájané na malé kocky, môžeme pridať aj opražený chlieb a zalejeme polievkou. Môžeme pridať aj na štvrťky rozkrájané vajíčko na tvrdo.
Jahňacie rebierka na cesnaku
Potrebujeme:
– 600 g jahňacieho chrbta
– 0,5 dl brandy
– 4 vetvičky rozmarínu
– 6 strúčikov cesnaku
– 1 hlavičku cesnaku
– 1 dl olivového oleja
– 1 biely jogurt
– pažítku
– soľ
– čierne mleté korenie
Postup: Jahňací chrbát narežeme na jednotlivé kotlety. Pripravíme marinádu z olivového oleja, čierneho korenia, brandy, rozmarínu a cesnaku. Mäso by sa malo marinovať aspoň 6 hodín, najlepšie cez noc. Do jogurtu pridáme pažítku, soľ, mleté čierne korenie, cesnak a olivový olej. Zamiešame a naplníme do misky. Kotlety opekáme z oboch strán na panvici. Ku kotletám vložte polovice celého cesnaku. Na záver osoľte a ihneď podávajte s pripravenou omáčkou.
Cesnakové tyčinky
Potrebujeme na cesto:
– 2 šálky hladkej múka
– 6 strúčikov cesnaku
– 1/2 šálky teplej vody
– 1 lyžičku sušeného droždia
– 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
– 1 lyžičku kryštálového cukru
– 1 lyžičku soli
Na dokončenie
– 25 g masla
– 6 strúčikov cesnaku
– 2 lyžice petržlenovej vňaže
– 1 šálku mozzarelly
-2 lyžice parmezánu
Postup: V miske si zmiešame hladkú múku, prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie a soľ. Pridáme vykysnutý kvások (do teplej vody pridajte sušené droždie a cukor. Dôkladne vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť (asi 45 minút).
Rozpustite maslo, pridajte prelisovaný cesnak a zmiešajte. Pridajte najemno nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte.
Vykysnuté cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 – 4 mm a naneste maslovú zmes. Posypeme strúhanou mozzarellou a úplne na záver parmezánom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 7 minút. Upečené cesto nakrájame na prúžky a podávame.
Foto: Shutterstock