Dobroty z tekvice hokkaido
Oranžová tekvica hokkaido je považovaná za najpopulárnejší a najobľúbenejší druh zeleniny neskorej jesene.
Použiť sa dá doslova všade – v predjedlách, do polievok, ako hlavné jedlo, či dokonca úžasne chutí aj vo forme sladkého dezertu. Neveríte? Tak sa presvedčte sami a vyskúšajte niektorý z týchto receptov.
Slaný tekvicový koláčik
Potrebujeme (pre 4 osoby): 2 pláty lístkového cesta, 150 g hokkaido tekvice, 1 šalotka, 1 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 100 g kozieho syra, 1 PL píniových orieškov, zväzok rukoly, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL olivového oleja.
Postup: Hokkaido umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame (aj so šupkou) na tenučké plátky. Šalotku nakrájame na tenké kolieska, pridáme k tekvici a premiešame s 2PL olivového oleja. Osolíme a okoreníme.
Lístkové cesto nakrájame na väčšie štvorce, asi 1cm od okraja špičkou noža „orámujeme“, dávame však pozor a nerežeme. Do stredu štvorca potom navrstvíme tekvicovú plnku až po „rám“. Takto obložíme všetko lístkové cesto, navrstvíme kozí syr a v predhriatej rúre na 200 stupňov upečieme dozlata.
Pínie si opražíme nasucho na panvici, rukolu opláchneme, osušíme a pred podávaním ju pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ochutíme soľou a korením.
Upečené tekvicové koláčiky posypeme na tanieri opraženými píniovými orieškami a obložíme pripravenou rukolou.
Hokkaidová sladká dobrota
Potrebujeme (pre 4 osoby): 500 g tekvice hokkaido, med, škorica, voda, vanilkový cukor, orechy na posypanie.
Postup: Tekvicu očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do pekáča alebo zapekacej misy. Podlejeme vodou tak, aby zakryla tekvicu aspoň do polovice. Polejeme medom, premiešame, prikryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi na 20 minút. Potom pekáč vyberieme, tekvicu posypeme vanilkovým cukrom a škoricou, vrátime do rúry a zapečieme z vrchu.
Podávame teplé posypané orechmi.
Syrové knedle s hokkaidovým ragú
Potrebujeme (pre 4 osoby): 250 g staršieho pečiva, 1 cibuľa, zväzok petržlenovej vňate, 50 g masla, 1 vajce, 150 ml vlažného mlieka, 100 g strúhaného tvrdého syra (napr. ementál), soľ, mleté čierne korenie, muškátový orech, 100 g hladkej múky, 40 g tekvicových jadierok, 600 g tekvice hokkaido, 2 PL oleja, 2 PL cukru, 2 PL vínneho octu, 8 lístkov šalvie.
Postup: Pečivo nakrájame na veľmi drobné kúsky, rozložíme na plech a vo vyhriatej rúre na 160 stupňov 8-10 minút opečieme. Cibuľu najemno nastrúhame, petržlenovú vňať nasekáme. Dvadsať gramov masla roztopíme na panvici a cibuľu do sklovita opražíme. Pečivo vyberieme z rúry, vysypeme do misky, pridáme nasekanú vňať, opraženú cibuľu, vajce, mlieko, nastrúhaný syr, osolíme, okoreníme, ochutíme trochou strúhaného muškátového orieška, dobre premiesime a necháme chvíľu odpočívať.
Z tejto masy formujeme knedlíčky, ktoré obalíme v múke a hodíme do osolenej vriacej vody. Knedlíčky varíme na slabom ohni asi 5 – 6 minút.
Medzitým si tekvicu očistíme a nakrájame na malinké kocky. Nasucho si opražíme tekvicové semienka a odložíme stranou. Extra na panvici zohrejeme olej a tekvicu na ňom 5-6 minút prudko dozlata restujeme. Posypeme cukrom, necháme skaramelizovať a pridáme ocot. Osolíme, okoreníme.
Šalviu na masle krátko opražíme, uvarené knedle vyberieme a podávame s ragú poliate šalviovým maslom.
Foto: SH
(JV, SH)
[article slug=”tekvica-ma-v-kuchyni-mnozstvo-vyuziti-na-slano-i-na-sladko”][/article] [ad2][/ad2]