Gazpacho: Prineste chuť Španielska do vašej domácnosti
Gazpacho je studená polievka, typická pre španielsku kuchyňu. Jej základom sú paradajky, uhorka a paprika, pričom sa všetko spracováva za surova. Nejde teda o žiadne zložité varenie. Najlepšie je podávať ju deň po príprave, aby sa chute dobre spojili a polievka sa dostatočne schladila.
Studená zeleninová polievka je ideálna najmä počas horúcich letných dní. Nielen, že vás osvieži a dodá potrebnú dávku vitamínov, ale je aj jednoduchá a rýchla na prípravu. A keďže za oknami to zatiaľ na leto nevyzerá, vďaka tomuto jednoduchému receptu s výnimočnou chuťou sa prenesiete do slnečného Španielska.
Na prípravu potrebujete:
- 1,5 kg paradajok
- 3 papriky všetkých farieb (zelená, červená, žltá)
- 1 šalátovú uhorku
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 krajce bieleho chleba
- koreniny: bazalka, oregano, soľ a čierne korenie
- 1 šálku paradajkovej šťavy
Postup: Zeleninu dôkladne umyte, očistite a pokrájajte na menšie kocky. Chlieb zbavte kôrky a taktiež pokrájajte. Cesnak ošúpte a prelisujte. Zeleninu zmiešajte s chlebom, pridajte prelisovaný cesnak a všetko spolu na jemno zmixujte ponorným mixérom. Pridajte šálku paradajkovej šťavy. Na záver dochuťte soľou, čiernym korením, bazalkou a oreganom. Polievku nechajte chladiť a pri podávaní ju pokvapkajte olivovým olejom a ozdobte kúskami zeleniny.
[ad][/ad]Zapekané bagety a lá gazpacho
Chuť Španielska môžete vo svojej kuchyni vyčarovať aj v podobe jednoduchého receptu na zapekané bagetky. Spojením zeleniny a špaldového pečiva vytvoríte ľahkú večeru, na ktorej si pochutí celá rodina.
Na prípravu potrebujete:
- 3 špaldové bagety
- 2 uhorky
- 2 paradajky
- ½ cibule
- 10 g šunky
- 2 PL olivového oleja
- 1 plesňový syr
- 2 hrste petržlenovej vňate
- soľ, čierne korenie, kečup
Postup: Bagetky rozrežte na polovicu a vyberte stred, čím vytvoríte lodičky, pripravené na naplnenie. Stred bagetiek odložte na nabok. Uhorky, paradajky a šunku nakrájajte na drobné kúsky a vložte ich do misy spolu s vydlabanou časťou bagetiek. Do zmesi pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Všetko osoľte, okoreňte a pridajte olivový olej. Bagetky poukladajte na plech, potrite kečupom a naplňte pripravenou zmesou. Na vrch poukladajte pásiky plesňového syra. Pečte 8 minút pri teplote 220 stupňov.
[ad2][/ad2]