Gratinovaná špargľa so syrom
Špargľu si ľudia obľúbili hlavne pre jej jemnú a lahodnú chuť. Netreba ale zabúdať na jej dietologické, liečivé a častokrát pripisované i afrodiziakálne vlastnosti. Potešte sa aj vy týmto skvelým receptom.
Potrebujeme:
- 600 g špargle
- soľ
- 40 g masla
- 40 g hrubej múky
- 1 dl mlieka
- 1 vajce
- 20 g syra podla chuti
- citrónová šťava
- 10 g masla na plech
Postup:
Očistenú špargľu uvaríme v osolenej vode a necháme dobre odkvapkať. Z masla a múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme mliekom a odparíme na hustú kašu. Do vychladnutej zamiešame žĺtok, z bielka ušľahaný sneh a citrónovú šťavu. Uvarenú špargľu urovnáme na podlhovastú zapekaciu misu (hlavičkami na jednu stranu) a zalejeme pripravenou zmesou. Vrch posypeme postrúhaným syrom a v rúre zapečieme. Podávame so zemiakovou kašou.