Jednoduchý recept na domáci hamburger
Na 4 porcie potrebujeme:
- 4 ks žemle
- 1 ks paradajky
- 1 ks červenej cibule
- 500g hovädzieho mäsa
- francúzsku horčicu
- paradajkový pretlak
- majonézu
- vinný ocot
- 4 ks plátkov tvrdého syra
- soľ
- mleté čierne korenie
- 8 plátkov slaniny
Postup: Ako prvú si nachystáme mäsovú zmes, a to úplne jednoducho. Pomleté mäso iba osolíme a okoreníme. Ak máme kvalitné mäso, bude skvelo cítiť jeho chuť aj bez pridania iného korenia.
Rozpálime si grilovaciu panvicu, pokvapkáme olivovým olejom a pokladáme na ňu placky z mäsovej zmesi. Otáčame každú minútu. Tesne pred tým, ako budú hotové, na každý z nich položíme plátok syra a necháme roztopiť. Na kraji panvice si medzitým môžeme do chrumkava opražiť slaninu.
Po vybratí si opečieme aj rozkrojené žemle. Na záver z toho poskladáme vrstvy hamburgeru. Prvá ide omáčka, ktorú pripravíme zmiešaním horčice, majonézy a pretlaku. Nasleduje plátok paradajky, mäso a slanina.
Na záver pridáme jednoduchý šalát z červenej cibule, ktorý si pripravíme tak, že cibuľu nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme vinným octom, osolíme a necháme odstáť aspoň 15 minút. Chuť cibule tak bude úplne jemná. Prikryjeme žemľou a môžeme podávať. Ak máte radi inú zeleninu, nebojte sa ju pridať.
Tip: Ak nemáte radi mäso alebo iba chcete vyskúšať vegetariánsku verziu, mäso nahraďte šampiňónmi. Stačí, ak ich pred grilovaním potriete zmesou olivového oleja, cesnaku a tymiánu.
[ad2][/ad2]