Košičania milujú Vietnam. Najviac chrumkavú kačicu!
Ryžové polia, lampióny, hluk na cestách, príjemní ľudia, ale i skvelá kuchyňa. Rozmanité chute sa miešajú s príjemnou arómou. Rôznorodé pokrmy hýria farbami a najradšej by ste ich všetky ochutnali naraz. Vietnam je krajinou, ktorej kuchyňa sa hrdo pýši titulom jednej z najzdravších a najpestrejších na svete. Za vietnamskými delikatesami však nemusíte cestovať ďaleko. Stačí, ak zájdete do Viet Bistra, ktoré sídli na Popradskej ulici v Kauflande.
Vietnamská kuchyňa je dôležitou súčasťou vietnamskej kultúry. Ich jedlá sú neuveriteľne jemné vo svojich chutiach a vynikajúce vo svojej rozmanitosti. Spomeňme napríklad opekané rezance, bambusovú polievku či tradičnú Pho – silný vývar plný vitamínov.
Posledné roky si Košičania obľúbili najmä lahodnú chrumkavú kačicu či kura. „Naši zákazníci toto jedlo majú veľmi radi a patrí medzi tie naj,“ povedala majiteľka Viet Bistra Trang.
Denne aj sto kíl mäsa
Chrumkavú kačku, ako aj kura pripravujú tradične a majú vlastný recept, ktorý pochádza od ich rodičov. Každá reštaurácia chrumkavé kura či kačicu pripravuje vlastným spôsobom. „My najprv mäso vykostíme, nakoreníme a dáme ho do chladničky na 2 – 3 hodiny. Potom ho pripravujeme na pare, následne prejde olejom, aby sa koža scvrkla. Predtým, ako ho podávame, ho ešte dáme narýchlo do fritézy,“ dodáva majiteľka.
O veľkom záujme o tento pokrm svedčí aj to, že denne spotrebujú aj viac ako sto kíl kuracieho mäsa, čo sa týka kačky, je to okolo 20 – 30 kíl. „Samozrejme, niekedy ide viac kačka a inokedy kura,“ dodáva majiteľ bistra Tung.
Kačka či kura sa podávajú s ryžou, hranolčekmi (niekedy pol na pol) alebo aj s opekanými rezancami, ktoré sú pre tento pokrm najtypickejšie. „Záleží to od chutí zákazníka. Je na ňom, čo si vyberie.“ Navrch sa dáva sójová omáčka, ktorú vo Viet Bistre takisto pripravujú sami. „Manžel pripraví základ a kuchári to dotiahnu.“
Vlastné omáčky
Nielen sójová, ale všetky omáčky pripravujú podľa vlastnej receptúry. Spomeňme napríklad zeleninovú, thajskú alebo kung pao omáčku. Kto má rád korenistú chuť, mal by siahnuť po kung pao omáčke, zeleninová je zas jemná. Pre tých, čo majú radi pikantné, odporúčajú karí alebo thajskú.
Chrumkavé kura nemajú radi len Slováci, ale samozrejme aj Vietnamci. „Tam to však funguje tak, že každé bistro ponúka len pár jedál, alebo jedno, na ktoré sa špecializuje. Ak máte chuť na nejakú pochutinu, zoženiete ju aj o druhej ráno. Ťažšie jedlá predávajú približne od 10. hod. až do skorých ranných hodín,“ dodáva Trang.
Dôkladná príprava
Kačacie mäsko samo osebe nemá až takú príjemnú vôňu, ale zato je veľmi chutné. „My ju však prebijeme koreninami, ktoré sa hojne používajú vo vietnamskej kuchyni. Zvonku je naša kačka chrumkavá a zvnútra jemná. Zaručujeme, že naše mäsko nikdy nie je surové, ale vždy dôkladne pripravené.“
Treba však povedať, že ich chrumkavá kačka a kura nie sú žiadne polotovary. „Čerstvé mäso, ktoré si dávame dovážať, sami vykosťujeme. Nájdete však u nás aj bambusovú polievku, alebo thajské či japonské jedlá. Každý si príde na svoje,“ hovorí Tung.
Dve prevádzky
Cieľom Viet Bistra je variť chutne a zdravo. Ide o druhú prevádzku, ktorú manželia Tranovci otvorili. Prvá vznikla v roku 2013 v OC Cassovia. „Myslím, že ľudia si na vietnamskú kuchyňu pomaly zvykajú. Neraz ma prekvapilo, že si nepýtali vietnamskú polievku, ale rovno Pho, podobne aj opekané rezance už volajú názvom Mi xao. Veľmi nás to teší. Ak by niekto chcel ochutnať pravú vietnamskú kuchyňu, stačí nás navštíviť v Kauflande na Popradskej ulici,“ hovorí majiteľ bistra.
Ryžové rezance – Základnou surovinou vietnamskej kuchyne je ryža, ktorá sa pestuje po celej krajine. Vo Vietname je niečo ako v Európe zemiak. Niet sa preto, čo čudovať, že z nej robia aj rezance.
Chrumkavá kačka a kura – tomuto jedlu neodolá takmer nikto. Pohladí vám chuťové poháriky.
Kuracie teriyaki – ide o chutné vyprážané prsia. Mnoho reštaurácií toto jedlo robí zo stehien, my však teriyaki robíme z kuracích pŕs na teriyakovej omáčke.
Polievka Pho – je tradičná vietnamská polievka. Ide o silný vývar z kostí najčastejšie hovädzích, ale varí sa aj z kuracích a niekedy bravčových. Základom vývaru je zmes bylín a korenia, ktoré mu dodávajú výraznú chuť. Podporuje dobré trávenie a pôsobí antibakteriálne.
Foto: Veronika Janušková