Krémové tekvicové rizoto
Potrebujeme:
- 1 tekvicu (hokaido)
- 4 KL masla
- 1 cibuľu
- 3 šálky ryže (ideálne arborio)
- 1,5 L vývaru
- 0,2 L bieleho suchého vína
- soľ, čierne korenie
- mletú papriku sladkú
- tymián, rozmarín
- olivový olej
- 1 PL mascarpone
- parmezán
Postup: Na úvod si očistíme tekvicu, ktorú rozdelíme na polovicu. Jednu čast nakrájame na kocky, obalíme v olivovom oleji, dochutíme soľou, paprikou, korením a bylinkami. Následne ju necháme upiecť v rozohriatej rúre, kým nebude mäkká. Zo zvyšnej časti si pripravíme pyré, a to tak, že drobné kocky necháme dusiť na panvici, do ktorej sme pridali maslo, kým nebude tekvica úplne mäkká. Následne ju rozmixujeme dohladka a odložíme na neskôr.
Rizoto začneme robiť tak, že na panvici s maslom a olivovým olejom orestujeme cibuľku nakrájanú na malé kúsky. Pridáme ryžu a necháme poriadne prehriať. Keď je ryža orestovaná(nie však pripálená) nalejeme do panvice víno a necháme vyvariť. Potom už len postupne, za stáleho miešania, pridávame vývar, kým sa ryža neuvarí.
V závere pridáme pripravené pyré aj s kúskami tekvice. Dochutíme soľou, korením parmezánom. Na zjemnenie necháme v rizote rozpustiť maslo a mascarpone.
[ad2][/ad2]