Mramorová bábovka s orechami a pomarančom
Potrebujeme:
- 125 g masla
- 240 g kryštálového cukru
- citrónová kôra
- 5 vajec
- 250 ml sladkej smotany
- 420 g hrubej múky
- 1 ks kypriaceho prášku
- 60 g čokolády na varenie
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 pomaranč
- 50 g vlašských orechov
Poleva: 150 g práškového cukru, 1 bielok, 1 PL citrónovej štavy (cukor, bielok a citrónovú štavu miešame zhruba 10 min, čím sa nám vytvorí poleva)
Postup: Maslo, cukor a postrúhanú citrónovú kôru vymiešame dopenista. Postupne po jednom pridávame žĺtky a miešame. Pridáme po lyžiciach polovicu múky zmiešanej s kypriacim práškom a smotanu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a striedavo so szvyšnou múkou vmiešame do cesta. Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy rozotrieme 1/3 cesta. Do druhej tretiny cesta vmiešame postruhanú čokoládu a rozotrieme na prvé ceste vo forme. Do tretieho cesta vmiešame postrúhanú pomarančovú kôru, štavu z pomaranča, pomleté orechy a rozotrieme vo forme. Do cesta vtlačíme vidličku a zľahka krúživým pohybom troška premiešame.Tak postupujeme po obvode bábovky. Vo vyhriatej rúre pečieme na 180 °C zhruba 50-60 minút. Po vychladnutí bábovku polejeme polevou a necháme aspoň pol hodinu odpočívať.
[ad][/ad]