Najedzte sa v prestížnych reštauráciách za rozumnú cenu
Chutné degustácie v reštauráciách na vysokej úrovni – o tom je Zimný festival jedla, ktorý každoročne zavíta aj do Košíc. Vďaka tomu môžeme ochutnávať jedinečné kreácie šéfkuchárov, ktoré bežne v menu nenájdeme.
Siedmy ročník festivalu odštartoval 14. januára vo viac než tridsiatich top podnikoch, ktoré boli vybrané z gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Najväčšie zastúpenie má síce už tradične Bratislavský kraj, no nedal sa zahanbiť ani Košický so siedmimi reštauráciami – v Košiciach aj v Spišskej Novej Vsi.
„Zimný festival jedla potrvá do 24. februára, počas týchto šiestich týždňov bude Slovensko doslova voňať gurmánskymi špecialitami. Zapojené reštaurácie ponúkajú fajnšmekrom špeciálne festivalové menu zostavené z troch jedál. Ide o ikonické jedlo reštaurácie, kuchárovu voľbu a chute regiónov.
Garantujeme vám dokonalú symbiózu chutí a úžasný zážitok za rozumnú cenu,“ prezradil Radoslav Nackin, riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku.
Tajomstvá kuchýň
V Košiciach môžete navštíviť päť prestížnych podnikov: Reštaurácia & penzión Baránok, Camelot steak restaurant, Pivovar Hostinec, Montana Steakhouse a U šuhaja. Kuchári v každej z reštaurácií si pripravili festivalové menu tak, aby predviedli svoje gastronomické umenie a ukázali hosťom prostredníctvom chutí, vôní i dekorovania, čo dokážu.
Každý z nich sa snaží čo najviac charakterizovať danú kuchyňu, pričom kladie dôraz na použitie lokálnych a sezónnych surovín. Mnohí z nich využili tiež tajomstvá rodinných receptov s dlhoročnou tradíciou.
Nejde len o jedlo
Okrem chutných pokrmov vás na Zimnom festivale jedla poteší špeciálna nálada. „Keďže festival sa koná priamo vo vybraných reštauráciách, ponúkne návštevníkom nielen zážitok a blažený pocit z lahodného jedla, ale aj výnimočný pocit z celkovej atmosféry a profesionality celého personálu,“ dodal Radoslav Nackin.
Ideálne je na tom to, že ide okrem iných aj o skutočne prestížne podniky, ktoré si nemôže dovoliť každý. No vďaka Zimnému festivalu jedla sú dostupné za rozumné ceny. „Pre všetkých, ktorí majú radi dobré, kreatívne a zdravo pripravené jedlo, chcú s jedlom snúbiť správne nápoje, potrpia si na peknom a správnom stolovaní, zaujíma ich, ako vyzerajú priestory reštaurácie, kde najlepší kuchári na Slovensku pôsobia. Je to skvelá príležitosť zažiť to všetko za ústretové ceny,“ hovorí Nackin.
Degustačný kupón
Festivalu sa môže zúčastniť každý, stačí si zakúpiť degustačný kupón, a to na stránke zimnyfestivaljedla.sk. Kliknite na tento web a vyberte si ľubovoľnú zo zapojených reštaurácií podľa ich zverejneného trojchodového menu. V niektorých podnikoch si môžete zvoliť pre svoju degustáciu len čas večere, v iných aj obedy.
Pozor však na včasnú rezerváciu. Počet miest je v jednotlivých podnikoch limitovaný. Ak teda napríklad plánujete večeru s partnerom na konkrétny deň, radšej sa zaregistrujte už teraz. Po úspešnom zakúpení degustačného kupónu vás budú v reštaurácii už očakávať ako VIP hosťa. Je to ideálna príležitosť nielen pre vlastné ochutnávanie, ale aj pre potešenie svojich blízkych. Zakúpiť si môžete aj darčekové poukazy.
Spestrením Zimného festivalu jedla 2019 je v rámci Košíc Gurmán pobyt v hoteli Yasmin v junior suite s trojchodovou degustačnou večerou pre dve osoby. Platí cez víkendy počas trvania festivalu od 14. januára do 24. februára. „Novinkou tohtoročného festivalu sú tiež víkendy vo farbách jedného z najväčších vínnych domov v Južnej Amerike – Santa Rita. V Košiciach si ho môžete vychutnať od 1. do 3. februára na troch miestach – Montana Steakhouse, Camelot steak restaurant a Reštaurácia & penzión Baránok. V týchto reštauráciách dostanete k menu aj fľašu bieleho alebo červeného vína Santa Rita,“ prezradil Radoslav Nackin, riaditeľ festivalu. Viac sa dočítate na webe zimnyfestivaljedla.sk.
(SZ)