Nemusí to byť stále kapor
Sladké medovníky, chutná kapustnica, lahodné opekance s makom a v neposlednom rade delikatesná ryba so šalátom. Ani vy sa už neviete dočkať Štedrého večera? Tradičnou rybacou pochúťkou je kapor. O tom nie je pochýb. Sú však domácnosti, ktorým akosi nešmakuje. Na vianočnom stole si však môžete dopriať aj inú zdravú rybku.
Podľa kresťanskej tradície je Štedrý deň pôstny, preto by sa nemalo jesť mäso. Netýka sa to však studenokrvných živočíchov, teda rýb. Kapor však nie je jediná ryba, ktorá je na Vianoce povolená. V minulosti sa bežne jedli šťuky, pstruhy či zubáče.
Kapor sa na vianočnom stole objavil až po prvej svetovej vojne. Najväčší rozkvet však zaznamenal až v socializme. V tomto období sa „nanucoval“ spôsob stravovania. Väčšinou to bola nadprodukcia nejakého produktu, prípadne zmiernenie komplikácie v zásobovaní. Nevyhol sa tomu ani kapor.
Siahnite po inej rybe
Ryby sú obrovskou posilou pre naše zdravie a významným zdrojom výživných látok pre náš organizmus. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré zabezpečujú správne fungovanie nášho srdca a chránia náš kardiovaskulárny systém. Vitamín D a jód podporuje zas činnosť mozgu a odďaľuje starnutie. Okrem toho ryby obsahujú bielkoviny, vápnik a selén.
Nie však každému chutí kapor. Má veľa kostičiek, ktoré sú celkom ostré. Mnohých to odrádza, a tak siahnu radšej, povedzme, po rezni. Čo tak vymeniť kapra za inú rybaciu špecialitu. Napríklad za tuniaka, morského vlka či lososa.
Pochúťky od Pána Rybu
Všetky tieto ryby nájdete v jedinej rybárskej bašte v Košiciach – Pán Ryba na Mlynskej 13 – ktorú nezaložil nikto iný ako Pán Ryba – posledný pamätník Východoslovenského súostrovia.
„Bežná ponuka obsahuje: Losos atlantický, Tuniak, Morský vlk, Pražma Zlatá, Treska Tmavá, Pstruh Dúhový. Každé dva týždne pripravuje šéfkuchár špeciality, na ktoré si vyberá aj ďalšie druhy rýb, tie si viete čerstvé v tomto období aj zakúpiť a odniesť domov. Napríklad šťuku, zubáča, makrelu, sleďa, sardinky a na Vianoce bude, samozrejme, v ponuke aj kapor celý alebo rovno jeho podkovičky,“ hovorí Pán Ryba.
Prezradil nám, že kapra zas až tak často vo svojej reštaurácii nemá, pretože ľudí odrádzajú zradné kosti. Výbornou alternatívou je však filet z tresky, lososa či slovenský zubáč.
Pán Ryba však odporúča na konzumáciu akékoľvek druhy rýb. Netreba zabudnúť ani na morské plody. Starý morský vlk – Pán Ryba – veľmi dobre vie, že lahôdky z mora sú extra zdravé a pre ľudí prospešné. Súčasťou prevádzky je aj fish grill & market. Kde si všetky pochúťky môžete zakúpiť. Jedlá sa tam pripravujú vždy z čerstvých rýb na grile v otvorenej kuchyni.
Vymeňte kapra napríklad za zubáča
Filet zo zubáča so šalviovou omáčkou a hrozienkami, zemiakové rösti so slaninkou.
Suroviny pre 4 osoby:
- 600g zubáč filet
- 1 kg zemiakov
- 1 menšiu cibuľu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla
- 5-10 g šalvie – iba lístky
- 1-2 PL hrozienok
- 1-2 PL vína
- 1dcl vývaru
- 1dcl smotany na varenie
- soľ
- korenie
- olej
RYBA
Filet zo zubáča osolíme, okoreníme a urobíme zárezy na koži. Rozpálime si panvičku, pridáme olej a stiahneme teplotu. Filet položíme kožou dole a pritlačíme rukami, aby sa filet nekrútil. Pečieme iba na koži. Nie je potrebné filet otáčať.
RÖSTI
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Slaninu nakrájame na tenké pásiky, cibuľu očistíme a narežeme na drobno. Zemiaky očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Všetky suroviny postupne orestujeme na oleji v panvičke. Pridáme slaninu, cibuľu a nakoniec nastrúhané zemiaky. Osolíme a okoreníme. Restujeme pár minút do zlatohneda. Plech vystelieme papierom na pečenie. Zo zemiakovej hmoty si vytvarujeme malé kôpky – rösti. Dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov na 10-12minút.
OMÁČKA
Na miernom oleji si orestujeme na masle cibuľu a cesnak do sklovita. Pridáme trošku vína a odparíme. Prilejeme vývar, nasekanú šalviu a hrozienka, ktoré sme si predtým namočili vo vode. Pridáme smotanu a varíme na miernom plameni do zhustnutia. Dochutíme soľou a korením.
(ML)