Netradične zdravá živánska
Kuracia živánska v alobale, špízy, grilovaný hermelín… To všetko sú v našich končinách obľúbené recepty, ktoré sa spájajú s letnou sezónou, teplými večermi strávenými vonku, obdobím grilovania a opekania na ohni.
Čo tak pripraviť si tentokrát zdravšiu verziu živánskej a použiť miesto slaninky a klobásy napríklad cuketu či cviklu? Zaručene sa budete oblizovať, a to bez výčitiek svedomia. Miesto klasických zemiakov použijeme sladké bataty. Majú zaujímavú sladkastú chuť a mierne oranžové sfarbenie. Mimochodom, pripraviť si ich môžete aj na sladko – napríklad pečené v rúre a posypané škoricou.
Potrebujeme:
- kuracie prsia
- sladké zemiaky – bataty
- cviklu
- cuketu
- červenú cibuľu
- soľ, čierne korenie, sladkú papriku
- Kokosový alebo olivový olej
Postup:
Na alobal si pripravíme malé množstvo kokosového oleja.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Cuketu umyjeme a bez šúpania nakrájame takisto na kocky. Cviklu si najprv uvaríme do mäkka, ošúpeme a takisto nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na menšie rezance. Umyté a očistené kuracie prsia nakrájame takisto na menšie rezance. Všetko navrstvíme do pripraveného alobalu. Pre väčšiu praktickosť si môžeme rozdeliť jednotlivé porcie do alobalov zvlášť.
Očistený cesnak nakrájame na drobné pásiky, prípadne prepasírujeme. Rozvrstvíme na zeleninu. Na záver zmes ochutíme soľou, čiernym korením a paprikou. Navrch pridáme malé množstvo kokosového alebo olivového oleja. Premiešame a alobal uzavrieme. Pečieme v pahrebe približne 30 až 40 minút, prípadne v rúre pri 180 °C. Po dopečení preložíme na tanier a podávame v alobale.
Náš tip: Ak máte chuť na FIT živánsku v pohodlí domova, alobal jednoducho vložte na plech a zapečte v rúre. Nezabudnite potrieť plech tenkou vrstvou oleja (olivového alebo kokosového), aby sa alobal nepripiekol.
Foto: Shutterstock