Nový rok v zdravom duchu
Koniec roka mnohí z nás považujú za akýsi zlomový bod. Či už je vašim novoročným cieľom schudnúť alebo žiť zdravo, všetko sa dá dosiahnuť pomocou správneho stravovania. Pozrime sa na to, ako by váš jedálniček mohol vyzerať počas nasledujúceho obdobia.
Raňajky základom dňa
Nie nadarmo sa hovorí, že práve raňajky tvoria základ dňa. To, čo zjeme ráno, ovplyvní celý jeho priebeh. Raňajky nám dodávajú potrebnú energiu, podporujú správnu funkciu imunitného systému a v neposlednom rade naštartujú náš organizmus do celého dňa. No aj napriek tomu, že toto jedlo je dôležité, množstvo ľudí ho v dnešnej dobe vynecháva a preferuje radšej šálku kávy. Voľba je len na vás, myslite však na to, že raňajky by mali obsahovať toľko energie, aby ste s ňou vydržali až do obeda. Vyskúšajte preto napríklad domáci jogurt pre celú rodinu so sušeným ovocím.
Potrebujeme:
- 1l mlieka
- 250 ml bieleho jogurtu
Postup:
Mlieko nalejeme do hrnca a pri nízkej teplote privedieme do varu (stačí, ak bude jemne peniť). Je potrebné ho občas premiešať, nie však drevenou varechou. Teplé mlieko dáme pozvoľna vychladiť tak, aby sa na povrchu nevytvorila „kožka“. Odoberieme približne 100 ml mlieka, v ktorom rozmiešame jogurt. Ten by mal byť „živý” (s aktívnymi kultúrami). Zmes nalejeme naspäť do hrnca, premiešame a necháme cez noc na chladnom mieste. Ráno máme pripravený čerstvý domáci jogurt. Dochutiť ho môžeme čerstvým, ale aj sušeným ovocím a rôznymi druhmi orechov. Na osladenie použijeme med, ktorý roztopíme v teplej vode tak, aby bol tekutý.
TIP: Jogurt je vhodný aj na skladovanie. Je ho ale potrebné sterilizovať v rúre pri teplote 50 °C
Vegetariánom počas dňa
Pravidelné obedovanie pozitívne vplýva na organizmus, psychickú pohodu a zlepšuje pracovné nasadenie. Ak sa nechcete opäť zasýtiť mäsom, vyskúšajte Indiou inšpirovanú dusenú tekvicu s ryžou.
Potrebujeme:
- 1 ks maslovej tekvice (použiť môžeme aj hokkaido)
- 2 strúčiky cesnaku
- zázvor
- čili
- kokosové mlieko
- rímsky kmín, čierne mleté korenie, údenú červenú papriku
- 1 ks limetky olivový olej
Postup: Tekvicu zbavíme šupky, rozpolíme a odstránime semienka. Nakrájame ju na väčšie kocky. Na olivovom oleji opražíme korenie. Do panvice pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, čili a zázvor. Po krátkej chvíli aj tekvicu, ktorú orestujeme. Zalejeme malým množstvom vody a necháme dusiť tak, aby sa tekvica nerozvarila. Na záver pokrm osolíme a pridáme kokosové mlieko, ktorým jedlo dokončíme. Necháme prehriať. Pred podávaním pokvapkáme limetkovou šťavou. Prílohu môžeme zvoliť podľa chuti, vhodná je ale ryža, prípadne chlebové placky.
Ľahká večera
Pravdepodobne už viete, že pred spánkom by ste sa nemali zasýtiť ničím ťažkým. Radšej siahnite po ľahkom jedle. Ideálny je napríklad šalát so strateným vajíčkom a prosciuttom.
Potrebujeme:
- rímsky šalát
- cherry paradajky
- parmezán
- prosciutto crudo
- olivový olej
- citrónovú šťavu
- vajce
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Príprava šalátov je jednoduchá a nezaberie nám veľa času. Do misky vložíme trhané listy rímskeho šalátu, na polovicu nakrájané cherry paradajky. Dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, dosolíme a okoreníme. Takto sme si vytvorili lôžko, na ktoré položíme stratené vajíčko, ktoré sme pripravili vo vriacej vode s trochou octu. Na záver šalát dozdobíme plátkami prosciutta a parmezánovými hoblinami.