Obed za desať eur? Ceny menučiek rastú najmä v Košickom kraji
Napriek zníženej DPH ceny obedových menu v reštauráciách na Slovensku stúpajú. V niektorých prevádzkach sa cena za obed blíži až k hranici desiatich eur. Vývoj cien odhalil výrazné rozdiely medzi regiónmi.
Vo viacerých častiach Slovenska si zákazníci priplácajú aj desiatky centov navyše. Očakávania, že znížená daň z pridanej hodnoty pomôže stabilizovať ceny, sa nenaplnili. Podľa informácií noviny.sk, nižšie ceny menu je stále možné nájsť mimo väčších miest. Napríklad vo Veľkom Lapáši v Nitrianskom okrese stojí trojchodové obedové menu 8,20 eura. Prevádzky zaznamenávajú vysokú návštevnosť, čo naznačuje, že zákazníci vnímajú rozdiely oproti mestským reštauráciám. V samotnej Nitre ponúkajú niektoré podniky rovnaké menu za vyššiu cenu – približne 8,50 eura. Zaujímavosťou je, že nedeľné menu, napriek cene od 9,50 do 10,50 eura, má často vyšší odbyt.
V Trenčianskom kraji sa ceny pohybujú od 6,85 eura mimo centier až po 10 eur v samotnom centre Trenčína. Viaceré reštaurácie uvádzajú, že ceny upravovali z dôvodu rastúcich vstupných nákladov a aktuálne ďalšie zvyšovanie cien neplánujú. Podľa prevádzkovateľov sa vyššia cena stáva prijateľnou vtedy, keď zodpovedá kvalite ponúkaného jedla a služieb.
Nárast cien obedových menu potvrdzujú aj dáta spoločnosti Edenred, ktoré vychádzajú z anonymizovaných platieb cez stravovacie karty zamestnancov v jednotlivých regiónoch. Z týchto údajov vyplýva, že najvyššie priemerné ceny obedov boli zaevidované v Košickom kraji (9,57 eura), nasledovanom Nitrianskym (9,27 eura), Žilinským (8,81 eura), Prešovským (8,75 eura), Banskobystrickým (8,65 eura) a Bratislavským krajom (8,39 eura). Najlacnejšie menu je dostupné v Trnavskom (7,89 eura) a Trenčianskom kraji (6,85 eura).
Napriek zníženej DPH sa do cien prenášajú najmä vyššie mzdové náklady, ceny energií, surovín a nájmov. Výrazné rozdiely medzi krajmi sú podľa gastroprevádzok spôsobené hlavne výškou nájomného, ktoré sa nezvyšuje rovnomerne naprieč Slovenskom. Náklady na potraviny, ako sú mäsové a mliečne výrobky či syry, taktiež významne vzrástli. Vplyv má aj transakčná daň a skutočnosť, že pri nákupe tovaru a služieb pre gastro prevádzky platí štandardná sadzba DPH 23 %. Zástupcovia z oblasti gastronómie zároveň poukazujú na to, že zatiaľ čo tržby medziročne stúpli, náklady narástli niekoľkonásobne, čo vytvára tlak na ďalšie cenové úpravy.


