Gastronómia
Živánska
Potrebujeme: 3 kúsky bravčovej krkovičky 3 cibule 150 údenej klobásy 100 g prerastenej slaniny 9 veľkých zemiakov podľa chuti kečup, soľ, čierne mleté korenie, horčica, olej, rasca Postup: Všetky suroviny pokrájame, uložíme na alobal, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a kvapneme trocha kečupu.
Kačka s brusnicami
Potrebujeme: 4 kačacie stehná 5 PL brusnicový kompót 100 ml kyslej smotany soľ maslo Postup: Dobre očistíme kačacie stehná.
Hubové pirohy
Potrebujeme: 375 g polohrubej múky 1/2 ČL soli 2 vajcia 1 PL oleja 60 ml vody Plnka: 300 g húb 4 PL masla soľ, mleté čierne korenie tymian [ad][/ad] Postup: Do misy prichystáme múku, soľ, vajce, olej a vodu.
Pudingový koláč
Potrebujeme: 5 vajec rozdelených na bielka a žĺtky 250 g kryštálového cukru 250 g polohrubej múky 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva 1 dl oleja 1 dl vody 2 PL kakaa 2 balíčky jahodového pudingu 5 PL kryštálového cukru 1 l mlieka Postup: Rúru dáme vyhrievať na 180 °C.
Tri tipy na chutné jarné šaláty
Srdce každého záhradkára na jar zaplesá nad pučiacou a kvitnúcou záhradou. Okrem jarných kvietkov však z takmer každého rohu začne vykukovať žihľava či púpava.
Cviklový šalát
Potrebujeme: 3 červené surové stredne veľké cvikly 3 strúčiky cesnaku 200 ml pochúťkovej smotany 1 cibuľu šťavu z 1 citróna soľ korenie Postup: Surovú cviklu ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle (pozor na ruky, budú červené – umyte si ich potom šťavou z citróna).
Mango guľôčky v kokose
Potrebujeme: čerstvé mangové pyré z 1 manga 100 g kešu orechov (alebo vlašských orechov) 200 g strúhaného sušeného kokosu 100 g strúhaného sušeného kokosu na obaľovanie 10 sušených datlí (alebo ošúpaných mandlí) štipku soli limetku maslo (alebo kokosový olej) Postup: Orechy opražíme na masle.
Tri jednoduché veľkonočné recepty
Keď už nebudeme môcť šibať a polievať môžeme sa aspoň hostiť. Pripravte si tradičné veľkonočné jedlá. Prinášame vám tri jednoduché recepty, ktoré zvládne aj začínajúca gazdinka.
Na veľkonočné sviatky si doprajte tradičné dobroty
Na stoly našich domácností prichádzajú počas veľkonočných sviatkov rôzne dobroty. Niektoré sa jedávali tradične v tomto období a niektoré sa pripravujú aj dnes.
Polievka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme: 1,5 l zeleninového vývaru 4 menšie zemiaky 2 zväzky medvedieho cesnaku 1 cibuľu 3 PL masla 250 g smotany na varenie muškátový oriešok soľ, mleté čierne korenie Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Štyri recepty – Nakŕmte svoj imunitný systém
Nakŕmte svoj imunitný systém tak, ako sa patrí. Prinášame vám šťyri chutné recepty, ktoré vám v tom zaručene pomôžu.
Ani Veľká noc zahalená rúškom sa nezaobíde bez tradičných jedál
Blížia sa sviatky, ktoré sú pre kresťanov najdôležitejšie. Aj keď je zvykom tráviť Veľkú noc návštevami u blízkych či krátkou dovolenkou napríklad niekde v horách, tentoraz ich s najväčšou pravdepodobnosťou strávime doma.
Jogurtové placky so syrom
Potrebujeme: na cesto: 200 ml hladkej múky 1 jogurt 1 vajce soľ 1 KL cukru 1/2 KL jedlej sódy 1 PL oleja na náplň: 300 g strúhaného syra 1 vajce kocky balkánskeho syra Postup: Cesto spracujeme zmiešaním všetkých ingrediencií.
Fašírky s kyslou smotanou
Potrebujeme: 500 g mletého bravčového mäsa 4 vajcia 2 šálky vody 4 PL hladkej múky polovica balíčka prášku do pečiva 2 pl kyslej smotany nasekaný cesnak soľ, mleté čierne korenie Postup: Všetky suroviny na prípravu fašírok zmiešame v miske.
Zapekané palacinky
Potrebujeme: Na palacinky: 2 vajcia 0,5 l mlieka štipku soli 300 g hladkej múky Na plnky: 250 g tvarohu hrozienka cukor podľa chuti džem Na zálievku: šálku mlieka vajce cukor Postup: Upečieme palacinky (aspoň 13).
Tvarohová nátierka
Potrebujeme: 250 g tvarohu 100 ml smotany trochu rímskej rasce soľ, mleté čierne korenie 2 PL čerstvých byliniek [ad][/ad] Postup: Tvaroh vymiešame so smotanou, pridáme čerstvo podrvenú rascu, mleté čierne korenie, soľ a čerstvo nasekané bylinky.
Pudingová bábovka
Potrebujeme: 4 balíčky pudingu (vanilkový alebo čokoládový) 1/2 balíčka prášku do pečiva 4 vajcia 1 balíček vanilkového cukru 1 pohár oleja 1 pohár práškového cukru Postup: Vezmite všetky ingrediencie, zmiešajte ich (stačí vareškou, ale mixérom sa zmes lepšie premieša) a cesto vlejte do vymastenej a vysypanej formy (môžete ju vysypať aj kokosom).
Fazuľová proti chrípke
Potrebujeme: 600 ml vody 200 g suchej fazule 2 nakrájané červené cibule 2 nakrájané paradajky 1/2 ČL strúhaného cesnaku 1/2 ČL strúhaného čerstvého zázvoru 1 zelenú čili papričku čierne korenie, rascu, kurkumu, soľ hrubší plátok masla citrónovú šťavu zelenú vňať na ozdobu Postup: Fazuľu cez noc namočíme.
Bravčovo-ananásový špíz
Potrebujeme: 400 g bravčového mäsa zo stehna 2 PL grilovacieho korenia 1 KL korenia päť vôní 1 PL pálivej čili omáčky 1 limetku 1 konzervy ananásu 1 PL slnečnicového oleja soľ, mleté čierne korenie Postup: Pokrájané mäso zmiešame s korením, čili omáčkou, soľou, korením a šťavou a kôrou z 1 limetky.
Zapečený hermelín
Potrebujeme: 1 lístkové cesto 1 hermelín 5 dkg šunky 1 vajce soľ Postup: Na prípravu môžeme použiť chladené lístkové cesto, ktoré sa predáva už rozvaľkané.