Gastronómia
Zapekaná brokolica
Potrebujeme: 1 brokolicu 2 biele jogurty (150 g) 2 vajcia 2 KL bazalkového pesta 50 g parmezánu 1 bryndzu (125 g) 100 g ementálu Postup: Brokolicu si umyjeme, pokrájame na ružičky, dáme do nádoby a zalejeme vriacou vodou.
Pečená krkovička s cesnakom
Potrebujeme: 2,5 kg krkovičky s kosťou 8 strúčikov cesnaku 1 PL soli 1 PL rasce rozmarín, olej Postup: Mäso opláchneme, osušíme a prešpikujeme cesnakom.
Hokkaido noky
Potrebujeme: 1 tekvicu hokkaido 2 vajcia 2 hrnčeky hladké múky soľ, mleté čierne korenie zväzok šalvie 100 g masla hobliny parmezánu Postup: Štvrtiny očistenej tekvice pečieme asi pol hodiny v rúre.
Desať tipov na sladké maškrty
Chystáte sa upiecť nejaký koláčik a hľadáte nový recept? Tak ste na správnej adrese. Ponúkame vám zopár tipov na jednoduché a zdravšie varianty maškrt, ktoré si určite obľúbia aj deti.
Bylinkové palacinky
Potrebujeme: 170 g polohrubej múky 3 vajcia 400 ml mlieka čerstvé bylinky 1 PL oleja olej na vyprážanie soľ Postup: Vajcia rozšľaháme s mliekom, so štipkou soli a s olejom.
Jednoduché recepty z medvedieho cesnaku
Domáce pesto Potrebujeme: 200 g medvedieho cesnaku, 20 ml olivového oleja, 50 g parmezánu, 10 g sezamových semienok, soľ Postup: Medvedí cesnak umyjeme a spoločne s olejom jemne rozmixujeme.
Medvedí cesnak vám zavonia, zachutí a pomôže
Lesné zvieratá ho milujú. Hovorí sa, že medvedí cesnak je to prvé, čo medveď zje, keď sa prebudí zo zimného spánku.
Zelerové zemiaky
Potrebujeme: 3 väčšie zemiaky 1 menší zeler 2 PL bravčovej masti 1 PL masla 100 ml smotany na varenie 3 stonky stopkového zelera 1 menší pór soľ Postup: Očistený zeler nastrúhame nahrubo.
„Opitý“ losos na zelenej tráve
Potrebujeme: 600 g lososa 50 g šalotky 100 ml bieleho vína 30 g kôpru 1 bobkový list 400 g špenátu 20 g masla cesnak, olej soľ, mleté čierne korenie Postup: Do hrnca dáme liter vody, biele víno, bobkový list, soľ, kôpor, cesnak a zohrejeme asi na 80 °C.
Z farmy na tanier
Pri mäse skúšame tradičné recepty od našich babičiek, ale tiež googlime na internete rôzne moderné recepty, ktorými chceme ozvláštniť svoju kuchyňu.
Žeruchová nátierka
Potrebujeme: 250 g tvarohu 1 KL jedlej sódy 2 PL masla 5 PL mlieka cesnak podľa chuti hrsť žeruchy soľ, mleté čierne korenie Postup: Tvaroh roztlačíme v miske, pridáme sódu bikarbónu a dobre premiešame.
Predpokladom kvalitného jedla je čerstvé mäso
O príprave mäsa sa veľa hovorí. Je takmer umením vedieť ho chutne pripraviť. Faktom však je, že to, či nám chutí neovplyvňujú len kuchárske zručnosti či vybrané koreniny.
Kapustové fašírky
Potrebujeme: 1 stredne veľkú hlávku kapusty 100 ml mlieka 1 žemľu 1 vajce 1 cibuľu soľ, mleté čierne korenie majoránku 7 PL strúhanky Postup: Kapustu nakrájame na prúžky, ktoré v hrnci varíme asi 10 minút.
Cviklový šalát s avokádom
Potrebujeme: 2 menšie uvarené cvikly 400 g zemiakov uvarených v šupke 1 avokádo trocha citrónovej šťavy 1 cibuľu soľ, mleté čierne korenie 5 PL majonézy light Postup: Cviklu aj zemiaky nakrájame na menšie kúsky.
Pórová polievka s nivou
Potrebujeme: 1 pór 1 cibuľu 2 PL masla 2,5 l zeleninového vývaru 3 väčšie zemiaky 100 ml sladkej smotany 100 g nivy soľ a mleté čierne korenie Postup: Pór nakrájame na kolieska a spolu s pokrájanou cibuľou orestujeme na masle.
Zemiakové halušky s kapustou
Potrebujeme: 750 g zemiakov 200 g hrubej múky 120 g slaniny 100 g detskej krupice 100 g kyslej kapusty 1 vajce soľ Postup: Zemiaky uvaríme a necháme vychladnúť.
Nezmyselné prejedanie. Zlozvyk, ktorého by ste sa mali zbaviť
Ste v strese a upokojíte sa až keď si dáte sladký keksík? Začnete jesť oriešky a neviete prestať? Tak máte problém, s názvom emocionálne jedenie.
Krupoto
Potrebujeme: 400 g krúp 400 g húb 2 PL olivového oleja 2 PL masla 4 strúčiky cesnaku 1 cibuľu 1 l vody mletú rascu, tymian, bazalku soľ, mleté čierne korenie Postup: Krúpy prepláchneme v studenej vode.
Rýchly šalát
Potrebujeme: 2 hrnčeky nakrájanej bielej kapusty 2 hrnčeky nakrájanej červenej kapusty 1 jablko 2 PL olivového oleja 2 PL balsamika 1 KL maku 1 KL medu soľ mleté čierne korenie Postup: Na dresing zmiešame olivový olej, balsamiko, mak, med, soľ a čierne korenie.
Krémová kuracia polievka
Potrebujeme: 3 hrnčeka kuracieho mäsa 4 hrnčeka kuracieho vývaru 1/4 hrnčeka masla 1 cibuľu 3 mrkvy 240 g šampiňónov 3 stonky stonkového zeleru soľ, mleté čierne korenie 1 hrnček 30 % smotany 1 PL hladkej múky 1 hrnček ryže Postup: Na rozpustené maslo pridáme do hrnca nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a chvíľu porestujeme.