Gastronómia
Valentínske raňajky
Potrebujeme: 4 párky 4 plátky slaniny 4 plátky údenej šunky 4 vajcia soľ a mleté čierne korenie Postup: Párky narežeme pozdĺžne na polovice, posledný asi 1 cm necháme nerozrezaný.
Šunkové kolienka
Potrebujeme: 400 g cestovín (kolienka) 5 vajec 100 ml mlieka 300 g šunky mladú cibuľku olej soľ mleté čierne korenie Postup: Cestoviny uvaríme.
Vyprážaný pór
Potrebujeme: 3 póry 2 vajcia 125 ml svetlého piva soľ hladkú múku olej na smaženie Postup: Pór očistíme a nakrájame na 5 cm kúsky.
Plnený zemiak
Potrebujeme: 1 veľký zemiak 1 PL masla 10 dag syra konzervu tuniaka soľ, mleté čierne korenie čerstvú zeleninu Postup: Zemiak poriadne umyjeme, neošúpeme a poriadne doň votrieme soľ.
Kefírový koláčik
Potrebujeme: 150 ml oleja 5 PL medu 300 g hladkej múky 1 vajce 200 g cukru 2 KL sódy bikarbóny 500 ml jahodového kefírového mlieka pikao Postup: V jednej miske zmiešame tekuté ingrediencie, v druhej suché.
Granatiersky pochod
Potrebujeme: 2 hrnčeky väčších fliačkov 1 cibuľu 3 zemiaky 3 PL maslo soľ, mleté čierne korenie mletá sladká paprika Postup: Uvaríme zvlášť zemiaky a zvlášť cestoviny.
Zázvorová šošovica
Potrebujeme: 2 hrnčeky uvarenej šošovice 1 červenú cibuľu 2 strúčiky cesnaku trocha olivového oleja 1 KL čerstvého strúhaného zázvoru 1 PL nasekanej petržlenovej vňate 1 PL nasekaného ligurčeka trocha soli a mletého čierneho korenia Postup: Cibuľu nakrájame na prúžky, cesnak na drobné kúsky alebo ho prelisujeme.
Chcete žiť zdravšie? Raňajkujte ako králi, večerajte ako žobráci
Vynechávanie raňajok nahradených rýchlymi obedmi a bohatou večerou bez ohľadu na nutričné zloženie jedla má za následok okrem častých žalúdočných ťažkostí napríklad aj zvýšenú hladinu cholesterolu, či kardiovaskulárne ochorenia.
Naučte sa správne používať príbor
V dnešnej dobe rýchlych občerstvení, keď jeme viac rukami ako príborom, sa etiketa stolovania pomaly vytráca. Avšak nikdy nie je na škodu vedieť, ako správne použiť vidličku či lyžičku.
Karotková polievka
Potrebujeme: 500 g karotky 75 g rastlinného tuku 150 g zemiakov 50 g stonkového zeleru 1,5 l zeleninového vývaru soľ, mleté čierne korenie Príprava: Karotku nahrubo nastrúhame a v hrnci osmažíme na rozohriatom rastlinnom tuku.
Spoznajte tajomstvo kuchyne legendárnej reštaurácie
Spojenie kvality, tradície a prestíže, to je to je ten správny základ pre gurmánsky zážitok. Jedlo, ktoré si vychutnávame v reštauráciách sa od toho domáceho jedenia rozhodne líši.
Ochutnať Slovensko sa oplatí
Ak patríte medzi milovníkov dobrého jedla, v tieto dni môžete ochutnávať šéfkuchárske špeciality vo vybraných podnikoch.
Pečené špaldové šišky
Potrebujeme: 50 g masla 1 KL rumu džem na kvások: 100 ml mlieka 1 PL špaldovej hladkej múky 40 g droždia 1 PL cukru na cesto: 500 g špaldovej hladkej múky 50 g cukru 1 vanilkový cukor soľ 100 g masla 150 ml mlieka 2 žĺtka Postup: Z múky, cukru, soli, droždia a mlieka urobíme
Hráškový krém
Potrebujeme: 500 g očisteného hrášku 1 cibuľu 1 liter zeleninového vývaru 250 ml smotany na varenie 2 zemiaky soľ, mleté čierne korenie štipku muškátového oriešku olej Postup: Ošúpanú a nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji.
Kuracia pečeň na majoránke
Potrebujeme: 600 g kuracej pečene 2 PL olivového oleja 1 cibuľu 2 strúčiky cesnaku majoránku 150 ml bieleho vína čerstvú cibuľu na ozdobu Postup: Na olivovom oleji speníme cibuľu a cesnak, pridáme kuraciu pečeň a opečieme dozlatista.
Karfiolové jednohubky
Potrebujeme: 1 karfiol 1/2 hrnčeka hladkej múky 1/2 hrnčeka vody 2 strúčiky cesnaku soľ mleté čierne korenie 30 g masla pikantnú omáčku podľa chuti Postup: Predhrejeme rúru na 220 °C.
Slaný cuketový koláč
Potrebujeme: 5 vajec 150 g hladkej múky 1 KL kypriaceho prášku 375 g strúhanej cukety 1 veľkú najemno nakrájanú cibuľu 200 g nadrobno nakrájanej slaniny 100 g strúhaného čedaru 60 ml oleja Postup: Predhrejeme rúru na 170 °C.
Tekvicové maslo
Potrebujeme: 1 tekvicu hokkaido 250 g masla med škoricu zázvor muškátový oriešok Postup: Pyré vyrobíme z hokkaido tekvice tak, že ju očistíme, nakrájame a upečieme.
Cestoviny s avokádovou omáčkou
Potrebujeme: 180 g špagiet 1 veľké avokádo 1 PL citrónovej šťavy 1 strúčik cesnaku 100 g nasekaného koriandru 1/2 KL soli 100 g strúhaného parmezánu mleté čierne korenie Postup: V slanej vode uvaríme špagety.
Zažite výnimočné kreácie chutí počas Zimného festivalu jedla
Večera v luxusnej reštaurácii je už tradične v začiatkom roka v Košiciach o niečo slávnostnejšia i prístupnejšia.