Gastronómia
Karfiolové jednohubky
Potrebujeme: 1 karfiol 1/2 hrnčeka hladkej múky 1/2 hrnčeka vody 2 strúčiky cesnaku soľ mleté čierne korenie 30 g masla pikantnú omáčku podľa chuti Postup: Predhrejeme rúru na 220 °C.
Slaný cuketový koláč
Potrebujeme: 5 vajec 150 g hladkej múky 1 KL kypriaceho prášku 375 g strúhanej cukety 1 veľkú najemno nakrájanú cibuľu 200 g nadrobno nakrájanej slaniny 100 g strúhaného čedaru 60 ml oleja Postup: Predhrejeme rúru na 170 °C.
Tekvicové maslo
Potrebujeme: 1 tekvicu hokkaido 250 g masla med škoricu zázvor muškátový oriešok Postup: Pyré vyrobíme z hokkaido tekvice tak, že ju očistíme, nakrájame a upečieme.
Cestoviny s avokádovou omáčkou
Potrebujeme: 180 g špagiet 1 veľké avokádo 1 PL citrónovej šťavy 1 strúčik cesnaku 100 g nasekaného koriandru 1/2 KL soli 100 g strúhaného parmezánu mleté čierne korenie Postup: V slanej vode uvaríme špagety.
Zažite výnimočné kreácie chutí počas Zimného festivalu jedla
Večera v luxusnej reštaurácii je už tradične v začiatkom roka v Košiciach o niečo slávnostnejšia i prístupnejšia.
Stehienka v slanine
Potrebujeme: 900 g spodných kuracích stehien plátky slaniny – na každé stehno jeden mleté čierne korenie 50 g Dijonskej horčice 50 g medu 50 g šalotky 2 strúčiky cesnaku Postup Predhrejeme rúru na 210 °C.
Fašírky z červenej šošovice
Potrebujeme: 1 1/2 šálky červenej šošovice 4 + 2 PL olivového oleja 1 malá cibuľa 3 mrkvy 2 strúčiky cesnaku 1 1/2 ČL mletej rasce 1/4 ČL kajenského korenia 3/4 šálky strúhanky 1/4 šálky nahrubo nasekanej petržlenovej vňate 2 vajcia soľ, mleté čierne korenie Postup: Šošovicu uvaríme do mäkka.
Vlčí hlad pomôže zahnať vynikajúci bulgur
Predvarená nalámaná celozrnná pšenica, známa ako bulgur, podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, detoxikuje hrubé črevo, zaháňa vlčí hlad, podporuje rýchlosť metabolizmu, napomáha udržiavať hladinu krvného cukru pod kontrolou a upokojuje nervový systém.
Mliečna ryža s hrozienkami
Potrebujeme: 3/4 hrnčeka okrúhlej ryže 2 hrnčeky mlieka 1/3 hrnčeka cukru trochu soli 1 vajce 2/3 hrnčeka hrozienok 1 PL masla 1/2 KL vanilkového extraktu Postup: V hrnci necháme zovrieť 1,5 hrnčeka vody, prisypeme ryžu.
Diétny šalát
Potrebujeme: 2 hrnčeky strúhanej červenej kapusty 2 hrnčeky strúhanej mrky 1 veľké jablko 1 hrnček čerstvých bazalkových listov 1/3 hrnčeka lúpaných slnečnicových semienok 1/4 hrnčeku talianskeho dresinku soľ a mleté čierne korenie Postup: Kapustu, mrkvu a jablko pokrájané na tenké plátky zmiešame vo väčšej mise.
Kuracie prsia plnené avokádom
Potrebujeme 4 kuracie prsia 4 prúžky slaniny 2 zrelé avokáda polovicu bielej cibule polovicu paradajky 2 PL koriandra 2 PL limetkovej šťavy 1 PL oleja soľ, mleté čierne korenie Postup: Rúru predhrejeme na 200 °C.
Perníkové palacinky
Potrebujeme: 1 PL strúhaného perníka 2 PL rumu štipku prášku do pečiva 2 vajcia 400 ml mlieka 200 g hladkej múky štipku soli cukor, marmeláda, ovocie, čokoláda Postup: Marmeládu zmiešame s 1 PL rumu a necháme odležať.
Zemiakový ježko
Potrebujeme: 4 zemiaky 10 dag syru Eidam 10 dag údeného syra údenú slaninu červenú cibuľu soľ, grilovacie korenie 1 PL masla Postup: Zemiaky v šupke dobre umyjeme a nakrojíme na plátky.
Osem lahodných nátierok, ktoré vám zaručene pobláznia chute
Väčšina gazdiniek sa na silvestrovské oslavy pripravuje zodpovedne. Niet pochýb, veď poslednú noc v roku treba poriadne zapiť!
Rýchle a zdravé silvestrovské pohostenie
Chcete si spríjemniť Silvester a privítať nový rok zdravo? Potom by ste určite mali vyskúšať miešané drinky, s ktorými zaručene si budete pripíjať na zdravie.
Silvestrovská slaná torta
Potrebujeme: 1 okrúhly chlieb 200 g masla sardelovú pastu 2 vajcia natvrdo 150 g šunky tenké plátky syra sardinky mäkkú salámu pečeňovú paštétu [ad][/ad] Postup: Z chleba vyrežte tvar okrúhlej torty a skrojte vrchnú a spodnú časť.
Nakŕmte svoj prejedený žalúdok. Ktoré potraviny vám zlepšia trávenie?
Čas Vianoc a silvestrovské oslavy prinášajú rodinnú pohodu, ale aj veľa chutných pochúťok, ktorým sa naozaj ťažko odoláva.
Abovské hajtvaňoše nasýtia, chutia na slano aj na sladko
K tradičným jedlám Abova v okolí Košíc patria hajtvaňoše, čo sú hrubšie lokše z nekysnutého cesta. Človeka rýchlo zasýtia a ich výhodou v minulosti bola aj jednoduchá príprava z dostupných surovín a univerzálne použitie – na slano i na sladko.
Kapor na víne
Potrebujeme: 50 g hrozienok 2 dl bieleho vína 2 PL medu soľ čerstvú šalviu zázvor plátky slaniny plátky cibule maslo Postup: Vopred si naložíme hrozienka do bieleho vína zmiešaného s medom.
Vianočnému kaprovi konkuruje losos aj slovenský pstruh
Hoci kapor patrí na Slovensku k jednej z najobľúbenejších vianočných pochúťok, čoraz viac domácností siaha na Štedrý deň po lososovi či menej tradičných rybách.

