Gastronómia
Upečte si Vianoce! Desať tipov na chutné koláčiky
Druhá adventná nedeľa je tu! Najmenší netrpezlivo očakávajú najkrajšie sviatky v roku a tí trpezlivejší si otvárajú na svojom adventnom kalendári okienko po okienku.
Tvarohová nátierka
Potrebujeme 250 g jemného tvarohu 1 syr v črievku 2 PL tatárskej omáčky 2 strúčiky cesnaku pažitku soľ [ad][/ad] Postup V miske zmiešajte jemný tvaroh a syr v črievku.
Bravčové na hrášku
Potrebujeme: 700 g bravčového pliecka 200 g hrášku (môže byť mrazený) 5 PL rastlinného oleja cibuľu soľ mletú červenú papriku čierne mleté korenie Postup: Mäso umyjeme, nakrájame na kocky.
Kačacia pečeň s jablkami
Potrebujeme: kačaciu pečeň jablká kačaciu masť cibuľiu soľ Postup: Kačaciu pečeň nakrájame a každý kúsok narežeme na mriežky.
Kapustový šalát s pomarančom
Potrebujeme: 250 g hlávkovej kapusty 50 g petržlenovej vňate 1 pomaranč morská soľ olej olivový Postup: Kapustu nastrúhame, pridáme na drobno pokrájanú petržlenovú vňať.
Bravčové mäso s kapustou
Potrebujeme 500 g bravčového mäsa 1 hlávkovú kapustu 1 cibuľu 60 g oleja 10 g hladkej múky 3 strúčiky cesnaku soľ Postup Bravčové mäso udusíme na cibuľke.
Paprikové rizoto s fazuľou
Potrebujeme: 180 g ryže 100 g adzuki fazule 1 cibuľu 200 g zelenej papriky 2 KL čierneho sezamu 10 g jarnej cibuľky 1 čili papričku 1 strúčik cesnaku 4 dl zeleninového vývaru 2 PL masla parmezán na posypanie Postup: Papriky a čili nakrájame na pásiky.
Stehná v kyslej kapuste
Potrebujeme: 4 kuracie stehná 2 cibule 2 strúčiky cesnaku 150 g údenej slaniny 1 kg kyslej kapusty soľ mleté čierne korenie rascu mletú červenú papriku [ad][/ad] Postup: Dno hlbokého pekáča vystelieme slaninou, navrstvíme kapustu a poukladáme kuracie stehná, ktoré sme si osolili a okorenili.
Vyskúšajte, tieto jedlá vás zbavia bolestí zo sedavej práce
Sedieť za stolom osem a viac hodín môže spôsobiť pri nedostatku pohybu v práci ťažkosti a bolesť. V tomto vám môže pomôcť aj správny jedálniček, ak doňho zaradíte protizápalové potraviny.
Plnená fašírka
Potrebujeme: 500 g mletého bravčového mäsa 1 cibuľu 4 strúčiky cesnaku 1 vajce mlieko petržlenovú vňať soľ mleté čierne korenie 4 vajcia uvarené natvrdo sterilizovanú kapiu slaninu Postup: Z mletého mäsa, cibule nakrájanej nadrobno, prelisovaného cesnaku, strúhanky, mlieka, petržlenovej vňate, vajca, soli a mletého čierneho korenia pripravíme fašírkovú zmes.
Polievka s ružičkovým kelom
Potrebujeme: 250 g ružičkového kelu 2 mrkvy petržlen PL masla hrsť hrášku soľ, bujón, rascu, korenie petržlenovú vňať mrveničku 5 PL hrubej múky soľ trochu vlažnej vody Postup: Mrkvu a petržlen pokrájame na kolieska a opečieme na lyžici masla.
Cesnakové špagety
Potrebujeme: 220 g špagiet 10 PL masla 3 strúčiky nakrájaného cesnaku 1 KL čili 100 g strúhaného parmezánu soľ, mleté čierne korenie 2 PL nasekanej petržlenovej vňate Postup: Podľa návodu uvaríme špagety „al dente“.
Cviklová nátierka
Potrebujeme 1 upečenú cviklu 150 g Lučiny šťava z 1 citróna 2 PL nasekanej žeruchy soľ mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup Cviklu očistíme, pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu.
Zdravé hranolčeky
Potrebujeme: 2 veľké batáty 2 PL olivového alebo kokosového oleja 0,5 KL sušeného cesnaku 0,5 KL čierneho korenia soľ [ad][/ad] Postup Predhrejte rúru na 200 °C.
Šťavnaté kurča na pomaranči
Potrebujeme: 700 g kuracieho mäsa (môže byť celé, alebo iba stehná či prsia) 2 pomaranče, z jedného iba šťava, druhý nakrájaný na plátky 1 PL medu 1 KL karí soľ podľa chuti 1/2 KL mletej červené papriky 2 PL slnečnicového oleja Postup: Zmiešame všetky ingrediencie okrem kuracieho mäsa.
Paradajková polievka s balkánskym syrom
Potrebujeme: 1 PL masla 1 PL oleja 1 cibuľu strúčik cesnaku 1 ČL mletého koriandra trochu mletej škorice 1 l zeleninového vývaru 100 g bulguru konzervu krájaných paradajok 200 g balkánskeho syra hrsť čerstvej bazalky soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: V hrnci na rozohriatom masle s olejom orestujeme cibuľu a cesnak.
Lososový tatarák
Potrebujeme: 300 g filé z lososa 200 g bieleho jogurtu, gréckeho typu 1 zv. bazalky 1 limetku soľ mleté čierne korenie vodu Postup: Lososa umyjeme, osušíme a nakrájame na čo najmenšie kocôčky.
Sekaná
Potrebujeme: 300 g mletého hovädzieho mäsa 300 g mletého bravčového mäsa 1 sendvič liter mäsového bujónu 1 PL masla 1 cibuľu 2 KL byliniek 1 vajce 3 PL petržlenovej vňate soľ, korenie, muškátový orech Postup: Sendvič nakrájame na kocky, zalejeme bujónom a necháme 15 minút odstáť.
Tvarohové šúľance s makom
Potrebujeme: 250 g tvarohu 2 vajcia hrubú múku mak práškový cukor trstinový cukor soľ mlieko Postup: Tvaroh zmiešame s múkou.
Domáci pribináčik
Potrebujeme: 1 bal. vanilkového cukru 250 ml šľahačkovej smotany 2 – 4 PL práškového cukru 250 g jemného tvarohu sezónne ovocie [ad][/ad] Postup: Do misky dáme tvaroh, prilejeme šľahačku, pridáme vanilkový a práškový cukor podľa chuti.