Gastronómia
Zemiakové vianočné koláčiky
Potrebujeme: 250 g uvarených zemiakov 250 g hladkej múky 250 g Hery 1 pohár džemu alebo marmelády práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom Postup: Vychladnuté zemiaky ošúpeme a prelisujeme.
Zázvorové hviezdičky
Potrebujeme: 150 g celozrnnej špaldovej múky 80 g masla 1 PL kokosového oleja 1 vajce 1 PL pomletých mandlí 1 PL cukru 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru 1 ČL prášok do pečiva s vínnym kameňom Postup: Múku spracujeme s mandľami, vajcom, zázvorom, kokosovým olejom, maslom, cukrom a kypriacim práškom.
Oriešky
Potrebujeme na cesto: 200 g hladkej múky 80 g práškového cukru 160 g masla 60 g mletých vlašských orechov 1 PL kakaa na plnku: 150 g masla 150 g práškového cukru 2 žĺtky 1 PL kakaa 1 KL rumu Postup: Spracujeme všetky suroviny a vypracujeme vláčne cesto.
Knedle z mikrovlnky
Potrebujeme: polovicu šálky (250 ml) hrubej múky 1,5 staršieho rožka polovicu šálky mlieka 2 vajcia soľ kypriaci prášok do pečiva tuk na vymastenie Postup: Do misky dajte múku, rožky pokrájané na kocky, soľ, prášok do pečiva, mlieko, žĺtky a všetko spolu dobre premiešajte.
Jablká v špaldovom cestíčku
Potrebujeme: 7 jabĺk 500 ml ryžového mlieka 2 balíčky škoricového cukru 1 vajce 3 hrnčeky špaldovej múky Postup: Jablká zbavíme šupky, vyškrabeme stred a nakrájame na asi centimetrové plátky.
Upečte si Vianoce! Desať tipov na chutné koláčiky
Druhá adventná nedeľa je tu! Najmenší netrpezlivo očakávajú najkrajšie sviatky v roku a tí trpezlivejší si otvárajú na svojom adventnom kalendári okienko po okienku.
Tvarohová nátierka
Potrebujeme 250 g jemného tvarohu 1 syr v črievku 2 PL tatárskej omáčky 2 strúčiky cesnaku pažitku soľ [ad][/ad] Postup V miske zmiešajte jemný tvaroh a syr v črievku.
Bravčové na hrášku
Potrebujeme: 700 g bravčového pliecka 200 g hrášku (môže byť mrazený) 5 PL rastlinného oleja cibuľu soľ mletú červenú papriku čierne mleté korenie Postup: Mäso umyjeme, nakrájame na kocky.
Kačacia pečeň s jablkami
Potrebujeme: kačaciu pečeň jablká kačaciu masť cibuľiu soľ Postup: Kačaciu pečeň nakrájame a každý kúsok narežeme na mriežky.
Kapustový šalát s pomarančom
Potrebujeme: 250 g hlávkovej kapusty 50 g petržlenovej vňate 1 pomaranč morská soľ olej olivový Postup: Kapustu nastrúhame, pridáme na drobno pokrájanú petržlenovú vňať.
Bravčové mäso s kapustou
Potrebujeme 500 g bravčového mäsa 1 hlávkovú kapustu 1 cibuľu 60 g oleja 10 g hladkej múky 3 strúčiky cesnaku soľ Postup Bravčové mäso udusíme na cibuľke.
Paprikové rizoto s fazuľou
Potrebujeme: 180 g ryže 100 g adzuki fazule 1 cibuľu 200 g zelenej papriky 2 KL čierneho sezamu 10 g jarnej cibuľky 1 čili papričku 1 strúčik cesnaku 4 dl zeleninového vývaru 2 PL masla parmezán na posypanie Postup: Papriky a čili nakrájame na pásiky.
Stehná v kyslej kapuste
Potrebujeme: 4 kuracie stehná 2 cibule 2 strúčiky cesnaku 150 g údenej slaniny 1 kg kyslej kapusty soľ mleté čierne korenie rascu mletú červenú papriku [ad][/ad] Postup: Dno hlbokého pekáča vystelieme slaninou, navrstvíme kapustu a poukladáme kuracie stehná, ktoré sme si osolili a okorenili.
Vyskúšajte, tieto jedlá vás zbavia bolestí zo sedavej práce
Sedieť za stolom osem a viac hodín môže spôsobiť pri nedostatku pohybu v práci ťažkosti a bolesť. V tomto vám môže pomôcť aj správny jedálniček, ak doňho zaradíte protizápalové potraviny.
Plnená fašírka
Potrebujeme: 500 g mletého bravčového mäsa 1 cibuľu 4 strúčiky cesnaku 1 vajce mlieko petržlenovú vňať soľ mleté čierne korenie 4 vajcia uvarené natvrdo sterilizovanú kapiu slaninu Postup: Z mletého mäsa, cibule nakrájanej nadrobno, prelisovaného cesnaku, strúhanky, mlieka, petržlenovej vňate, vajca, soli a mletého čierneho korenia pripravíme fašírkovú zmes.
Polievka s ružičkovým kelom
Potrebujeme: 250 g ružičkového kelu 2 mrkvy petržlen PL masla hrsť hrášku soľ, bujón, rascu, korenie petržlenovú vňať mrveničku 5 PL hrubej múky soľ trochu vlažnej vody Postup: Mrkvu a petržlen pokrájame na kolieska a opečieme na lyžici masla.
Cesnakové špagety
Potrebujeme: 220 g špagiet 10 PL masla 3 strúčiky nakrájaného cesnaku 1 KL čili 100 g strúhaného parmezánu soľ, mleté čierne korenie 2 PL nasekanej petržlenovej vňate Postup: Podľa návodu uvaríme špagety „al dente“.
Cviklová nátierka
Potrebujeme 1 upečenú cviklu 150 g Lučiny šťava z 1 citróna 2 PL nasekanej žeruchy soľ mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup Cviklu očistíme, pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu.
Zdravé hranolčeky
Potrebujeme: 2 veľké batáty 2 PL olivového alebo kokosového oleja 0,5 KL sušeného cesnaku 0,5 KL čierneho korenia soľ [ad][/ad] Postup Predhrejte rúru na 200 °C.
Šťavnaté kurča na pomaranči
Potrebujeme: 700 g kuracieho mäsa (môže byť celé, alebo iba stehná či prsia) 2 pomaranče, z jedného iba šťava, druhý nakrájaný na plátky 1 PL medu 1 KL karí soľ podľa chuti 1/2 KL mletej červené papriky 2 PL slnečnicového oleja Postup: Zmiešame všetky ingrediencie okrem kuracieho mäsa.


