Gastronómia
Paradajková polievka s balkánskym syrom
Potrebujeme: 1 PL masla 1 PL oleja 1 cibuľu strúčik cesnaku 1 ČL mletého koriandra trochu mletej škorice 1 l zeleninového vývaru 100 g bulguru konzervu krájaných paradajok 200 g balkánskeho syra hrsť čerstvej bazalky soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: V hrnci na rozohriatom masle s olejom orestujeme cibuľu a cesnak.
Lososový tatarák
Potrebujeme: 300 g filé z lososa 200 g bieleho jogurtu, gréckeho typu 1 zv. bazalky 1 limetku soľ mleté čierne korenie vodu Postup: Lososa umyjeme, osušíme a nakrájame na čo najmenšie kocôčky.
Sekaná
Potrebujeme: 300 g mletého hovädzieho mäsa 300 g mletého bravčového mäsa 1 sendvič liter mäsového bujónu 1 PL masla 1 cibuľu 2 KL byliniek 1 vajce 3 PL petržlenovej vňate soľ, korenie, muškátový orech Postup: Sendvič nakrájame na kocky, zalejeme bujónom a necháme 15 minút odstáť.
Tvarohové šúľance s makom
Potrebujeme: 250 g tvarohu 2 vajcia hrubú múku mak práškový cukor trstinový cukor soľ mlieko Postup: Tvaroh zmiešame s múkou.
Domáci pribináčik
Potrebujeme: 1 bal. vanilkového cukru 250 ml šľahačkovej smotany 2 – 4 PL práškového cukru 250 g jemného tvarohu sezónne ovocie [ad][/ad] Postup: Do misky dáme tvaroh, prilejeme šľahačku, pridáme vanilkový a práškový cukor podľa chuti.
Anglický jablkový koláč
Potrebujeme na cesto: 60 g maslo 250 g hladká múka 6 lyžice mlieka 1 vajce 70 g cukru pol prášku do pečiva [ad][/ad] na plnku: 6 nastrúhaných jabĺk škorica vanilkový cukor strúhanka ( v prípade, ak by boli jablka veľmi vlhké) Postup: Prísady na cesto zmiešame a vypracujeme vláčne cesto.
Vyskúšajte tieto štyri recepty a doprajte si jeseň na tanieri
Ak potrebujete po lete zhodiť prebytočné kilá z dovoleniek či grilovania, doprajte si vo vašom jedálničku viac zeleniny, kvalitných bielkovín a nezabúdajte ani na pitný režim.
Dobroty z tekvice hokkaido
Oranžová tekvica hokkaido je považovaná za najpopulárnejší a najobľúbenejší druh zeleniny neskorej jesene. Použiť sa dá doslova všade – v predjedlách, do polievok, ako hlavné jedlo, či dokonca úžasne chutí aj vo forme sladkého dezertu.
Pečeň na cibuľke
Potrebujeme: 300 g pečene (bravčová, kuracia, kačacia…) 400 g cibule 300 g anglickej slaniny soľ mleté čierne korenie majorán drvená rasca posekaný cesnak Postup: Pečeň, slaninu a cibuľu nakrájame na tenšie plátky.
Hermelínové fašírky
Potrebujeme: 2 syry Hermelín 2 vajcia soľ majoránka mleté čierne korenie 2 strúčiky cesnaku strúhanka olej Postup: Hermelíny nastrúhame najemno, pridajte vajcia, 2 lyžice strúhanky, soľ, majoránku, čierne korenie, prelisovaný cesnak a všetko rozmiešame na stredne hustú hmotu.
Čevapčiči v cestíčku
Potrebujeme: 500 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa 2 cibule, majoránku 3 strúčiky cesnaku soľ, mleté čierne korenie mleté čili, 1 vajce Na cestíčko: 3 vajcia hladkú múku, soľ olej na vyprážanie Postup: Mleté mäso zmiešame s nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, korením, soľou a vajcom.
Špeciálna plnená kapusta
Potrebujeme: 1 kg mletého bravčového mäsa soľ mleté čierne korenie mletú sladkú papriku 3 – 4 strúčiky cesnaku 2 stredné cibule 350 g ryže hlávku kapusty trocha tuku 1 zemiak kyslú smotanu Postup: Mäso, premytú ryžu, cesnak, 1 cibuľu, soľ, korenie a mletú červenú papriku zmiešame.
Hríbové rizoto
Potrebujeme: 500 g ryže arborio 200 g hríbov 50 g tuku 80 g šalotky 150 ml bieleho vína 100 ml smotany 150 ml zeleninového bujónu 100 g parmezánu soľ mleté čierne korenie Postup: Jemne nakrájanú šalotku orestujeme, pridáme prepláchnutú ryžu a za stáleho miešania prilievame vriaci vývar.
Ľudia by mali jesť menej priemyselne spracovaných potravín, tukov a soli
Ľudia by mali jesť viac základných prirodzených potravín a menej tých priemyselne spracovaných. „Určite by sme vo zvýšenej miere mali prijímať rastlinné produkty, ktoré majú dostatok vlákniny, naopak, znížiť príjem potravín, ktoré majú veľa tukov a soli alebo jednoduchých cukrov,“ odporúča Jana Babjaková z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, zameraná na problematiku výživy.
Uprednostňujete kvalitné a zdravé mäso?
Zdravý životný štýl neuprednostňujeme len kvôli sebe, ale aj kvôli svojim deťom. Jesť zdravo neznamená len výber zdravých jedál alebo ingrediencií.
Polievka z maslovej tekvice
Potrebujeme: 1 maslovú tekvicu olivový olej kúsok masla 1 veľkú bielu cibuľu 3 strúčiky cesnaku muškátový oriešok 1 l zeleninového vývaru (bujón)petržlenovú vňať [ad][/ad] Postup: Tekvicu vydlabeme, ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Chilli con carne
Potrebujeme: 500 g mletého hovädzieho mäsa 2 cibule konzervu lúpaných paradajok paradajkový pretlak 2 konzervy červených fazúľ 2 strúčiky cesnaku 2 štvorčeky horkej čokolády 1 ČL čili 1 PL oregana olej mleté čierne korenie, soľ [ad][/ad] Postup: Cibuľu nahrubo nakrájame a opečieme na oleji dozlatista.
Famózne krídelká
Potrebujeme: 400 g kuracích krídelok 2 ČL feniklového semienka 1 ČL údenej papriky 1 ČL hnedého cukru 1 ČL rasce 1 ČL soli korenie štyroch farieb Na omáčku: 200 g hnedého cukru 200 ml sladkého kečupu 200 ml mandarínkovej šťavy 1 dl whisky 4 PL worčesterskej omáčky 4 PL balzamikového octu 2 ČL horčice
Hovädzí guláš
Potrebujeme: 500 g hovädzieho mäsa 3 cibule 3 paradajky 3 papriky 1 ČL mletej sladkej papriky soľ olej hladkú múku [ad][/ad] Postup: Na oleji opečieme cibuľu, vložíme pokrájané, osolíme, necháme zatiahnuť a poprášime paprikou.
Kuracia pečeň na cibuľke
Potrebujeme: 700 g kuracej pečene 150 g cibule 100 g tuku soľ, mleté čierne korenie mletú rascu [ad][/ad] Postup: Očistené kuracie pečienky starostlivo opláchneme, necháme odkvapkať a nakrájame na väčšie kúsky.


