Gastronómia
Gulášová polievka
Potrebujeme: 250 g mletého hovädzieho mäsa 250 g mletého bravčového mäsa 1 PL bravčovej masti 2 veľké cibule 3 strúčiky cesnaku 1 červenú papriku 300 g pasírovaných paradajok 4 veľké zemiaky mletú červenú papriku čili, oregano soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Najprv na masti opražíme pokrájanú cibuľu, potom pridáme mleté mäsá, osolíme, okoreníme
V Košiciach máme unikátny spôsob spracovania mäsa
V dnešnom svete, v ktorom je fenoménom globalizácia, putuje mäso z jednej krajiny do druhej, z tej do ďalšej… A to mu rozhodne neprospieva.
Zemiakový prívarok
Potrebujeme: 800 g zemiakov 500 ml vody 1 ČL soli 1 bobkový list 4 guľôčky nového korenia 250 ml smotany na šľahanie 1 PL hladkej múky 1 PL octu [ad][/ad] Postup: Ošúpané zemiaky nakrájame na menšie kúsky.
Paradajkovo-šošovicová polievka
Potrebujeme: 1 plechovku lúpaných paradajok 1 cibuľu 2 mrkvy 150 g červenej šošovice 1 l zeleninového vývaru 2 strúčiky cesnaku olivový olej soľ, mleté čierne korenie oregano bazalku tymian [ad][/ad] Postup: Nakrájanú cibuľu speníme na oleji.
Domáce rybie prsty s dipom
Potrebujeme: 800 g filé z bielej tresky soľ, mletú pálivú papriku mleté čierne korenie hladkú múku hrsť kukuričných lupienkov 2 vajcia, strúhanku rastlinný olej 150 g bieleho jogurtu gréckeho typu 4 PL hustej kyslej smotany 2 PL majonézy 5 PL nasekaných byliniek (petržlen, kôpor, pažítka) Postup: Rybu umyjeme, osušíme a rozkrájame na prúžky.
Jogurtové palacinky
Potrebujeme: 100 ml bieleho jogurtu 190 g hladkej múky 2 PL polohrubej múky 150 ml smotany na varenie 3 vajcia 200 ml perlivej minerálky štipku soli olej slivkový lekvár Postup: Smotanu, jogurt, vajcia, minerálku a soľ rozšľaháme ručným mixérom a postupne zašľaháme múku.
Malé a veľké presso či piccolo neexistujú. Ako správne nazývať kávy?
Spôsobov na prípravu kávy poznáme niekoľko. Najčastejším, ktorý môžeme vidieť v kaviarňach, je využitím kávovaru.
Pečený guláš
Potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka 5 strúčikov cesnaku 3 cibule 2 kocky bujónu 1 feferónka 1 l vody 3 PL solamylu 3 ČL mletej sladkej papriky gulášové korenie soľ Postup: Mäso nakrájame na väčšie kocky, ošúpanú cibuľu na tenké kolieska.
Tekvicový šalát s rukolou
Potrebujeme: 1 maslovú tekvicu 3 – 4 strúčiky cesnaku parmezán soľ mleté čierne korenie maslo rukolu [ad][/ad] Postup: Maslovú tekvicu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.
Plnený baklažán
Potrebujeme: 1 baklažán 150 g šunky 1 cibuľu polovicu zelenej papriky polovicu červenej papriky 1 paradajku 100 g strúhaného syra soľ, čierne korenie bazalku Postup: Baklažán rozrežeme po dĺžke a vo vnútri ho nakrájame na tenké pásiky.
Ako zavárať lečo? Táto tradičná pochúťka vás zasýti počas celého roka
Veľmi obľúbenou letnou pochúťkou je lečo. Z čerstvých paradajok a papriky je najlepšie. No vôňu leta si môžete užiť kedykoľvek.
Zapekaný baklažán s bylinkami
Potrebujeme 1 baklažán 2 papriky 2 paradajku 3 šampiňóny 2 cibuľky petržlenovú vňať strúčik cesnaku bazalku tymian mleté čierne korenie, soľ [ad][/ad] Postup Prekrojíme si baklažán na polovice.
Šalát z červenej kapusty
Potrebujeme: 500 g červenej kapusty 200 g salámy (nemusí byť) 3 vajcia uvarené natvrdo 1 kyslú smotanu 1 majonézu mleté čierne korenie, soľ orechy jablko petržlenovú vňať [ad][/ad] Postup: Kapustu pokrájanú nadrobno uvaríme do mäkka v slanej vode.
Zemiaková polievka s hubami
Potrebujeme: 3 zemiaky 2 mrkvy 1 zeler soľ, mleté čierne korenie 2 kocky bujónu rascu 1 cibuľu olej 1 PL múky majoránku hrsť sušených húb [ad][/ad] Postup: Do hrnca nakrájame na kocky zemiaky, mrkvu a zeler.
Caesar šalát
História tohto ľahkého jedla sa datuje od začiatku 20. storočia. Receptúru vytvoril taliansky kuchár Caesar Cardini, ktorý túto špecialitu ponúkal v horúcich letných dňoch.
Zemiakový koláč s jablkami
Potrebujeme: 600 g zemiakov 250 g hrubej múky 80 g cukru 60 g masla 300 g jabĺk 80 g orechov 30 g hrozienok škorica citrónová šťava soľ [ad][/ad] Postup: Uvarené zemiaky prelisujeme, zmiešame s múkou, cukrom a štipkou soli.
Zeleninové lasagne
Potrebujeme: 2 baklažány 3 cukety 225 g mozzarelly 6 dl paradajkového pretlaku 8 PL olivového oleja 25 g masla 6 lasagní 6 dl bešamelovej omáčky 60 g tvrdého syra 1 KL oregana soľ, mleté čierne korenie Postup: Nakrájané baklažány na tenké plátky osolíme a necháme 20 minút postáť.
Divinový guláš s hruškou
Potrebujeme: 600 g diviny mletú sladkú papriku worcesterskú omáčku veľkú cibuľu 60 g masla 100 ml červeného vína 200 g brusníc 4 hrušky Postup: Mäso zbavíme kostí a blán, nakrájame a posypeme mletou sladkou paprikou a pokvapkáme worcesterskou omáčkou.
Studená avokádová polievka
Potrebujeme 1 avokádo 1 šalátovú uhorku 1 strúčik cesnaku 1 ČL čerstvého zázvoru 250 ml cmaru 1 citrón 1 PL olivového oleja 4 PL kyslej smotany pár lístkov čerstvej bazalky [ad][/ad] Postup: Avokádo rozkrojíme a vyberieme kôstku.
3 tipy na recepty z karfiolu
Máte radi vyprážaný karfiol? Kto by nemal, ale klasický je veľmi mastný a jeho príprava je zdĺhavá. Vyskúšajte si tento recept.

