Gastronómia
Osviežte sa ovocnou limonádou
V horúcich letných dňoch je najlepšie schovať sa pred slnkom v príjemnom tieni s pohárom chladeného nápoja. Osviežiť sa môžete napríklad chutnou limonádou.
Netradičné grilovanie
Konečne nastal čas rôznych posedení na záhradke či terase. Rozžhavené uhlie a vôňa grilovaných lahôdok stúpa neodolateľne do nosa.
Gazpacho: Prineste chuť Španielska do vašej domácnosti
Gazpacho je studená polievka, typická pre španielsku kuchyňu. Jej základom sú paradajky, uhorka a paprika, pričom sa všetko spracováva za surova.
Zdravé maškrty (nielen) na oslavu
Pri slove oslava si pravdepodobne predstavíte stoly preplnené jedlom. Samozrejme, že aj dobré jedlo dokáže doplniť príjemnú atmosféru.
Plusy šalátovej uhorky
Šalátová uhorka má nízku kalorickú hodnotu, preto je výborná na chudnutie. Telo zbavuje škodlivín a obsahuje skupinu minerálov, ktoré posilnia zuby, vlasy a nechty.
Hriešne dobré a zdravé hranolky
Hranolky nemusia byť vždy nezdravým nepriateľom. Stačí vedieť, ako si ich správne pripraviť. Jeden malý zemiak obsahuje asi 130 kalórii, viac draslíka než banán a pokryjete si ním 18 % svojho denného príjmu vitamínu C.
Tvarohové pirohy
Potrebujeme: po 200 g hrubej a polohrubej múky 1 vajce soľ mlieko 250 g hrudkovitého tvarohu trochu kôpru 1 cibuľu 80 g oravskej slaniny trochu masla trochu oleja Postup: Z múky, vajca, soli a mlieka vypracujeme hustejšie cesto a rozvaľkáme ho na doske.
Karfiolové placky
Potrebujeme: karfiol 160 g hladkej múky 200 ml mlieka 2 vajcia soľ vegetu mleté čierne korenie syr šunku petržlenovú vňať čili Postup: Karfiol uvaríme do mäkka.
Losos na pomarančoch
Potrebujeme: 200 g lososa bez kože 5 pomarančov 2 dl čerstvej pomarančovej šťavy soľ, mleté čierne korenie 1 brokolicu 3 polievkovú lyžicu masla kôpor Postup: Štyri pomaranče odšťavíme.
Tzatziki
Potrebujeme: 250 g bieleho jogurtu 1 uhorku 1 PL korenia tzatziki 2 strúčiky cesnaku 1 PL olivového oleja 1 PL bieleho vínneho octu soľ mleté čierne korenie kôpor [ad][/ad] Postup: Premiešame ocot, prípadne citrónovú šťavu so štipkou soli, s prelisovaným cesnakom, s čiernym korením, korením tzatziki a postupne prišľaháme aj olivový olej.
Špargľa – kráľovská zelenina
Špargľu si ľudia obľúbili hlavne pre jej jemnú a lahodnú chuť. Netreba ale zabúdať na jej dietologické, liečivé a častokrát pripisované i afrodiziakálne vlastnosti.
Vajíčko zapečené v avokáde
Máte radi vajíčko aj avokádo? Spojte tieto dve potraviny dokopy a vytvoríte zdravú aj energetickú smršť, na ktorej si zároveň pochutíte.
Pórová polievka
Potrebujeme: 1 pór 1 mrkvu 2 zemiaky 1 petržlen soľ korenie 1 PL masla chlebové krutóny Postup: Pór, mrkvu a petržlen umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska.
Polievka je základ: Zdravý mrkvovo-tekvicový krém
Mnohí z vás často počas dňa zabúdajú na polievku. Dôležitá je pritom hlavne konzumácia zeleninových polievok.
Užite si leto sviežimi jedlami v štýle poke
Leto je za rohom. Zmena počasia nie je jedinou zmenou, ktorú by sme mali absolvovať. Horúce dni nás motivujú aj k úprave postavy, pitného režimu i jedálnička.
Makový koláč s jablkami
Potrebujeme: 4 vajcia 140 g Hery 180 g práškového cukru 2 bal. vanilkového cukru 1 bal. prášku do pečiva 100 ml mlieka 200 g polohrubej múky 80 g pomletého maku 500 g jabĺk Postup: Žĺtky, Heru a práškový cukor vymiešame.
Reďkovkovo-uhorkový šalát s vajíčkom
Potrebujeme: 1 zväzok kôpru 1 zväzok jarnej cibuľky 1 uhorku 3 zväzky reďkovky 2 vajcia 2 dl kyslej smotany 1 PL citrónovej šťavy cukor soľ sezamové semienka [ad][/ad] Postup: Reďkovky očistíme a pokrájame aj so šupkou na tenké kolieska, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku aj s vňaťou, uhorku nakrájanú na kolieska, prelejeme smotanou, v ktorej sme
Fazuľková kyslá
Potrebujeme: 0,5 kg zelenej fazuľky, môže byť aj mrazená 1 pohár mlieka 2 ks zemiaky 1 KL maslo soľ čierne korenie podľa chuti zeleninový bujón kôpor Postup: Maslo necháme rozpustiť v hrnci, pridáme fazuľky a necháme chvíľku podusiť.
Polievka z hlávkovej kapusty
Potrebujeme: 140 g bielej hlávkovej kapusty 140 g zemiakov 80 g klobásy 15 g hladkej múky 15 g oleja 5 g masla rascu pažítku soľ Postup: Urobíme zápražku, ktorú zalejeme teplou vodou a varíme asi 3 minúty.
Šampiňóny so strateným vajcom
Potrebujeme: 12 veľkých šampiňónov lyžičku olivového oleja 1 nasekaný strúčik cesnaku nasekaný rozmarín a pažítku kúsok póru jablko 4 vajcia paradajky soľ, korenie Postup: Huby naplníme cesnakom, kúskami jablka, póru, rozmarínom a pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme a ugrilujeme na panvici.