Gastronómia
Plnené šampiňóny
Potrebujeme: šampiňóny cibuľu čerstvú alebo sušenú bazalku cherry paradajky syr feta olivový olej soľ, – mleté čierne korenie Postup: Šampiňóny očistíme.
Ako z piva nepribrať?
Orosený zlatistý mok patrí nielen k dobrému hokejovému zápasu. Žiadnu dobrú grilovačku či oslavu si bez neho nevieme predstaviť.
Tvarohové palacinky
Potrebujeme: 0,5 l mlieka 2 vajcia polohrubú múku soľ cukor trochu sódy bikarbóny olej 250 g mäkkého tvarohu vanilkový cukor jahodový džem šľahačku Postup: Z mlieka, vajec, múky, soli, cukru a sódy bikarbóny pripravíme hladké cesto, z ktorého upečieme palacinky na troške oleja.
Čevabčiči
Potrebujeme: 250 g hovädzieho mäsa 250 g bravčového mäsa 1 cibuľu 50 g slaniny strúčik cesnaku mleté čierne korenie mletú červenú papriku soľ olej na vyprážanie Postup: Oba druhy mäsa zomelieme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a na malé kocky pokrájanú slaninku.
Poznáte pôvod jedál, ktoré milujete? Nie sú odtiaľ, odkiaľ si myslíte
Najskôr pizza a potom sladká ľadová zmrzlina ako dezert na Piazza di Spagna v Ríme alebo hamburger s hranolkami v Central parku v New Yorku.
Kurča z hrnca
Potrebujeme: 1 kurča 1 kg zemiakov mrkva cibuľa petržlen grilovacie korenie soľ kurací vývar rozmarín Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska, mrkvu, petržlen očistíme a nakrájame na malé prúžky.
Karfiolky
Potrebujeme: 1 karfiol 160 g múky 200 ml mlieka 2 vajcia podľa chuti syr, šunku, petržlenovú vňať, čili, soľ, vegetu, mleté čierne korenie Postup: Karfiol uvaríme do mäkka.
Ako uvariť „mäsový“ vývar aj bez mäsa?
Mäsový vývar bez povšimnutia nahradí chutný vývar z jaderníka tekvice. Ako ho pripraviť? Jaderník z tekvice (ak je veľká, stačí z polovice tekvice) dáme spolu s koreňovou zeleninou pomaly variť.
Tekvicový cheesecake
Potrebujete: 200 g maslových sušienok 300 g tekvice 50 g masla 2 vajcia 200 g trstinového cukru 250 g tvarohu 250 g ricotty lyžička škorice lyžička zázvoru [ad][/ad] Postup: Tekvicu uvaríte, rozmixujete, scedíte vodu a necháte vychladnúť.
Zeleninová polievka s fazuľkou
Potrebujeme: 50 g masla 2 mrkvy 1 petržlen 1 zeler 1 cibuľu 200 g fazuľky 2 strúčiky cesnaku 2 PL hladkej múka 2 l vody podľa chuti soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie Postup:Očistite a nakrájajte cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen a zeler.
Pikantná pečeň
Potrebujeme: 350 g bravčovej pečene 1 cibuľu 100 g oravskej slaniny 3 feferónky 100 ml oleja mleté čierne korenie soľ Postup: Slaninu pokrájame na kocky a na panvici ju opražíme, ak sa vytopí málo masti, môžeme pridať olej.
Sekaná
Potrebujeme: 300 g ml. hovädzieho mäsa 300 g ml. bravčového mäsa 1 ks sendvič 1 l mäsového vývaru 1 PL masla 1 cibuľu 2 KL byliniek 1 vajce petržlenovú vňať soľ korenie muškátový orech Postup: Sendvič nakrájame na kocky, zalejeme vývarom a necháme 15 minút odstáť.
Veľká noc bez kíl navyše
Aby ste si mohli Veľkú noc užiť, aj keď sa práve snažíte schudnúť. Pripravili sme si pre vás spoločne s výživovou poradkyňou Zuzanou Bohátovou štyri recepty na sviatočný stôl.
Máčané rezne
Potrebujeme: 1 kg bravčového mäsa 2 polievkové lyžice horčice a kečupu 2 kávová lyžička vegety 1 kávová lyžička soli 1 kávová lyžička ml.
Brokolicová polievka
Potrebujeme: olej cibuľu brokolicu zemiaky mletú červenú sladkú papriku mleté čierne korenie mletý muškátový oriešok smotanu na varenie vodu vegetu bez glutamanu soľ Postup: Na oleji orestujeme cibuľku a brokolicu pokrájanú na menšie kúsky.
Cviklový šalát
Potrebujeme: 3 červené surové stredne veľké cvikly 3 strúčiky cesnaku 200 ml pochúťkovej smotany 1 cibuľu šťavu z 1 citróna soľ, korenie Postup: Surovú cviklu ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle alebo nakrájame na tenké plátky (pozor na ruky, budú červené – umyte si ich potom šťavou z citróna).
Rybací paprikáš
Potrebujeme: 500 g rybieho filé (môžeme použiť aj filety z akejkoľvek čerstvej ryby) 2 polievkové lyžice oleja 2 cibule 3 kávové lyžice hladkej múky 1 dl kyslej smotany trochu mletej červenej papriky štipku soli vodu Postup: Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, na kúsky pokrájanú rybu, osolíme, podlejeme vodou a dusíme asi
Hlivová omáčka
Potrebujeme: 250 g hlivy ustricovej 1 cibuľu 2 PL oleja 2 PL hladkej múky 2 kyslé pochúťkové smotany soľ, mletú rascu, mleté čierne korenie Postup: Na oleji podusíme pokrájanú cibuľu, pridáme umytú a pokrájanú hlivu, rascu a spolu podusíme do mäkka, ak je treba, podlievame vodou.
Domáca pizza
Potrebujeme: 300 g polohrubej múky 1 vajce 0,5 kocky droždia 1 kávová lyžička morskej soli 1 dl mlieka 1 dl oleja 1 kávová lyžička korenia na pizzu 6 polievková lyžica paradajkového pretlaku syr, kukurica, šunka, olivy Postup: Z vajca, múky, mlieka, oleja, droždia, soli vypracujeme cesto, ktoré necháme podkysnúť.
Nedeľa je sviatkom rodiny. Spríjemnite si ju obedom v centre
Každá pracujúca mama vie, aké dôležité sú chvíle s deťmi a rodinou. Ale každá má aj svoje povinnosti v rámci domácnosti, či už je to sobotňajšie pratanie alebo nedeľné varenie.