Gastronómia
Cviklový šalát
Potrebujeme: 3 červené surové stredne veľké cvikly 3 strúčiky cesnaku 200 ml pochúťkovej smotany 1 cibuľu šťavu z 1 citróna soľ, korenie Postup: Surovú cviklu ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle alebo nakrájame na tenké plátky (pozor na ruky, budú červené – umyte si ich potom šťavou z citróna).
Rybací paprikáš
Potrebujeme: 500 g rybieho filé (môžeme použiť aj filety z akejkoľvek čerstvej ryby) 2 polievkové lyžice oleja 2 cibule 3 kávové lyžice hladkej múky 1 dl kyslej smotany trochu mletej červenej papriky štipku soli vodu Postup: Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, na kúsky pokrájanú rybu, osolíme, podlejeme vodou a dusíme asi
Hlivová omáčka
Potrebujeme: 250 g hlivy ustricovej 1 cibuľu 2 PL oleja 2 PL hladkej múky 2 kyslé pochúťkové smotany soľ, mletú rascu, mleté čierne korenie Postup: Na oleji podusíme pokrájanú cibuľu, pridáme umytú a pokrájanú hlivu, rascu a spolu podusíme do mäkka, ak je treba, podlievame vodou.
Domáca pizza
Potrebujeme: 300 g polohrubej múky 1 vajce 0,5 kocky droždia 1 kávová lyžička morskej soli 1 dl mlieka 1 dl oleja 1 kávová lyžička korenia na pizzu 6 polievková lyžica paradajkového pretlaku syr, kukurica, šunka, olivy Postup: Z vajca, múky, mlieka, oleja, droždia, soli vypracujeme cesto, ktoré necháme podkysnúť.
Nedeľa je sviatkom rodiny. Spríjemnite si ju obedom v centre
Každá pracujúca mama vie, aké dôležité sú chvíle s deťmi a rodinou. Ale každá má aj svoje povinnosti v rámci domácnosti, či už je to sobotňajšie pratanie alebo nedeľné varenie.
Špagety s medvedím cesnakom
Potrebujeme: 200 g špagiet 2 lyžičky cesnakového pesta kúsok masla parmezán Na pesto: 4 listy čestvého medvedieho cesnaku 4 PL olivového oleja píniové oriešky Postup: Špagety uvaríme podľa na skus.
Zeleninové rizoto s fazuľou
Potrebujeme: 200 g ryže 300 g mrazenej zeleniny 1 konzervu červenej fazule 3 dl kuracieho vývaru 1 KL bylinkovej soli 3 PL oleja 1 cibuľu Postup: Na oleji speníme cibuľku, pridáme ryžu, fazuľu, soľ a zeleninu.
Kurací šalát
Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs 3 paradajky 3 farebné papriky 1 šalátovú uhorku 2 biele cottage cheese 2 mozzarelly soľ mleté čierne korenie olej Postup: Kuracie prsia pokrájajte na rezance, osmažte na troške oleja, osoľte a okoreňte.
Uhorková polievka
Potrebujeme: 2 šalátové uhorky 3 PL oleja 1 jarná cibuľka 2 zemiaky 750 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru hrsť čerstvej žeruchy 200 ml smotany soľ mleté čierne korenie Postup: Uhorku pozdĺžne rozrežeme, vyškrabeme lyžicou semienka a nakrájame na malé kúsky.
Zapekaná brokolica
Potrebujeme: 1 brokolicu 1 cibuľu 3 polievková lyžica oleja 1 mrkvu 4 zemiaky 200 g kyslej pochúťkovej smotany 500 ml sladkej smotany na varenie 2 vajcia soľ mleté čierne korenie Postup: Na oleji podusíme pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájanú mrkvu, zemiaky a na kocky pokrájame aj hlúbik z brokolice.
Mrkvový koláč
Potrebujeme: 2 poháre polohrubej múky 2 vajcia 0,5 pohára oleja 1 pohár kryštálového cukru 1 vanilkový cukor 1 kypriaci prášok do pečiva 1 pohár mlieka 4 mrkvy Postup: Všetky suroviny dôkladne do hladka vymiešame, pridáme mrkvu a hotové cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Grilovaný losos
Potrebujeme: 300 g filetov z lososa 3 PL slnečnicového oleja 10 g korenie na ryby 1 PL morskej soli Na prílohu: 300 g zemiakov 1 PL oleja 1 KL soli 2 citróny Postup: Do oleja dajte korenie na ryby, potrite ním lososové filety a nechajte aspoň pol hodinu odstáť.
Polievka z jarnej cibuľky
Potrebujeme 2 zv. jarnej cibuľky 3 PL extra panenského olivového oleja 1 PL masla 1 zemiak 200 ml kuracieho vývaru 100 ml hovädzieho vývaru 1 ČL červeného vínneho octu 1 strúčik cesnaku citrónový tymián soľ mleté čierne korenie bageta [ad][/ad] Postup V hrnci rozohrejte olej s maslom, pridajte biele časti nakrájanej cibuľky a pomaly orestujte.
Pšenovo – fazuľové rizoto
Potrebujeme: 1 brokolicu 2 mrkvy 1 cibuľu 1 hrnček pšena 1 hrnček vody 1 PL sójovej omáčky 1 KL čili omáčky soľ, mleté čierne korenie, olivový olej Postup: Sparte najprv pšeno vriacou vodou, potom zalejte vodou (v pomere 1:2) a varte dovtedy, kým sa vyparí voda.
Reďkovková nátierka
Potrebujeme: 1 zväzok reďkoviek 300 g žervé alebo lučiny 50 g strúhaného syra s modrou plesňou soľ trošku cukru mleté čierne korenie Postup: Reďkovky postrúhajte nahrubo a jemne osoľte.
Rôznorodé kombinácie chutí? Také je moderné sushi
Kvalitná kuchyňa už dávno nie je len o chuťových pohárikoch, ale aj o očiach. Estetikou na tanieri sa vyznačuje reštaurácia Koshi Sushi na Dominikánskom námestí.
Bryndzová polievka s mrveničkou
Potrebujeme: 1/4 kg bryndze 125 g masla 1 kg zemiaky 4 veľké cibule 300 g múka polohrubá 1 vajce soľ mleté čierne korenie petržlenová vňať cibuľová pažítka [ad][/ad] Postup: V 2 l vody uvaríme za 20 min.
Plnený baklažán
Potrebujeme: 3-4 baklažány 200 g pečeného alebo vareného kuracieho mäsa 2 paradajky 1 cibuľu maslo soľ mleté čierne korenie petržlenovú vňať 150 g strúhaného syra Postup: Baklažány pozdĺžne prekrojíme a z každej polovice vyberieme časť dužiny.
Jarné kuracie prsia
Potrebujeme: 2 zväzky jarnej cibuľky 25 g anglickej slaniny 500 g kuracích pŕs 200 g tvrdého nastrúhaného syra 4 dl vody mleté čierne korenie soľ maslo [ad][/ad] Postup: Kuracie prsia osolíme a okoreníme.
Polievka z čerstvého špenátu
Potrebujeme: 250 g čerstvého špenátu 60 g masla 1 l zeleninového vývaru 250 ml šľahačkovej smotany 1 šalotku 1 PL hladkej múky nastrúhaný muškátový oriešok mleté čierne korenie, soľ Postup: Špenát opláchnite pod vodou a nechte odkvapkať.

