Gastronómia
Kuracie kúsky so špargľou
Potrebujeme: 500 g špargle 4 plátky kuracích pŕs 125 ml bieleho vína soľ 0,5 ČL zázvoru 2 lyžice maizeny 0,5 l vody 1 cibuľu olej [ad][/ad] Postup: Mäso nakrájame na drobné kúsky a marinujeme aspoň 12 hodín v zmesi vína, soli, zázvoru, maizeny, vody a nadrobno nakrájanej cibule.
Špargľová polievka
Potrebujeme: 200 g bielej špargle 40 g masla 40 g hladkej múky vodu soľ muškátový orech 2 dl sladkej smotany 1 vaječný žĺtok Postup: Očistenú a pokrájanú špargľu dáme variť do vriacej vody.
Sezamový špenát
Potrebujeme: 0,5 kg čerstvého špenátu 1/2 KL kayenského korenia 1/2 KL tmavého sezamového oleja 1 KL citrónovej šťavy 1 PL opražených sezamových semienok soľ Postup: Špenát pripravujeme na pare približne 3 – 5 minút, kým nezmäkne.
Skúste stredomorský jedálniček
Mnohí z nás si dali s príchodom nového roka jednoznačné predsavzatia: „Tento rok schudnem“. Lenže – ako na to?
Zemiakové fašírky
Potrebujeme: 300 g zemiakov 1 cibuľu 1 PL citrónovej šťavy soľ čili petržlenová vňať korenie Garam masala olej Postup: Cibuľu nastrúhame na hrubom strúhadle.
Láskyplné palacinky
Potrebujeme: 300 g hladkej múky 3 vajcia štipku soli 2 PL cukru mlieko tuk na smaženie na omáčku: 2 vrecúška zeleného čaju 4 pomaranče 1 dl pomarančovej šťavy 3 PL cukru 2 ČL škrobovej múčky 40 g rastlinného tuku mätu na ozdobu Postup: Z ingrediencií pripravíme cesto na palacinky, ktoré klasicky upečieme.
Povedzte to steakom v tvare srdca
Ak chcete toho roku prekvapiť svoju milovanú alebo svojho milovaného niečím výnimočným, nemusíte kupovať ružu a bonboniéru.
Zamilované muffiny
Potrebujeme: 100 g mletého maku 5 mrkiev 1 banán 2 vajcia 2 PL rastlinného oleja 1 PL medu srdiečkové ozdoby [ad][/ad] Postup: Mrkvu odšťavíme na odšťavovači, šťavu vypijeme, drť dáme do väčšej misky spolu s pomletým makom.
Karfiolové placky
Potrebujeme: 1 menší karfiol 2 mrkvy 1 cibuľu 2 PL masla 6 PL polohrubej múky soľ petržlenovú vňať 2 vajcia olej na vysmážanie PL = polievková lyžica Postup: Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme spolu s mrkvou v slanej vode.
Recept na fánky
Potrebujeme: 300 g hladkej múky 70 g palmarínu 2 PL práškového cukru 2 žĺtky 6 PL kyslej smotany 2 PL rumu soľ citrónovú kôru olej na vyprážanie práškový cukor na posypanie [ad][/ad] Postup: V miske zmiešame všetky suroviny na cesto.
Kurací guláš s cícerom
Potrebujeme: 600 g kuracích pŕs konzervu cíceru lečo 500 ml kuracieho vývaru olivový oleja cibuľu sladkú červenú papriku, soľ Na marinádu: fenikel, kurkumu mleté čierne korenie čili soľ mletý koriander cesnak červené víno Postup: Na suchej panvici osmažíme korenie na marinádu.
Plnené šampiňóny
Potrebujeme: 0,5 kg šampiňónov 1 syr Niva 1 syr v črievku 200 g šunky 1 malú cibuľu mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Šampiňóny očistíme, vydlabeme malou lyžičkou.
Cviklová polievka
Potrebujeme: 2 cvikly 1 bielu cibuľu 1 kyslú pochúťkovú smotanu šťavu z polovice citróna soľ mleté čierne korenie Postup: Cviklu ošúpeme, očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky.
Hubová krémová polievka
Potrebujeme: 250 g húb (najlepšie hríbov) 1 bielu cibuľu 2 strúčiky cesnaku 2 PL oleja 2 zemiaky 200 ml vývaru mleté čierne korenie soľ nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať [ad][/ad] Postup: Na oleji speníme cibuľku, pridáme pokrájané huby a krátko opražíme.
Cestoviny s tuniakom
Potrebujeme: 1 balíček cestovín 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave 150 g plesňového syra 1 cibuľu paradajky z konzervy zelené olivy soľ mleté čierne korenie olej bazalka 1 téglik smotany na varenie Postup: Na panvici speníme cibuľu, pridáme tuniaky, olivy a paradajky.
Známa sushi rodinka oslávi svoje druhé výročie
Reštaurácia s ázijskými špecialitami na Dominikánskom námestí začala písať svoj príbeh pred dvoma rokmi, a tak 23. februára oslávi už svoje druhé narodeniny.
Tvarohové rezance s makom
Potrebujeme: 2 veľké vajcia 250 – 300 g hrubej múky 2 PL studenej vody soľ tvaroh mak cukor maslo Postup: Z múky, vajec a studenej vody si pripravíme cesto, ktoré poriadne vyhnetieme, vyvaľkáme a necháme obschnúť.
Paradajková kapusta
Potrebujeme: 1 kg hlávkovej kapusty 500 ml paradajkovej šťavy 100 g paradajkového pretlaku 500 ml hovädzieho vývaru 1 ČL rasce mleté čierne korenie soľ cukor 2 PL hladkej múky 2 PL oleja Postup Kapustu pokrájame na rezance.
Najedzte sa v prestížnych reštauráciách za rozumnú cenu
Chutné degustácie v reštauráciách na vysokej úrovni – o tom je Zimný festival jedla, ktorý každoročne zavíta aj do Košíc.
Zemiaky s červenou kapustou
Potrebujeme: 2 kg zemiakov 2 cibule 4 vajcia 4 PL grilovacieho korenia 400 g údeného mäsa 500 g kyslej červenej kapusty olej, rascu, soľ, majorán Postup: Cibuľu aj mäso nakrájame na pásiky a samostatne osmažíme na oleji.

