Gastronómia
Láskyplné palacinky
Potrebujeme: 300 g hladkej múky 3 vajcia štipku soli 2 PL cukru mlieko tuk na smaženie na omáčku: 2 vrecúška zeleného čaju 4 pomaranče 1 dl pomarančovej šťavy 3 PL cukru 2 ČL škrobovej múčky 40 g rastlinného tuku mätu na ozdobu Postup: Z ingrediencií pripravíme cesto na palacinky, ktoré klasicky upečieme.
Povedzte to steakom v tvare srdca
Ak chcete toho roku prekvapiť svoju milovanú alebo svojho milovaného niečím výnimočným, nemusíte kupovať ružu a bonboniéru.
Zamilované muffiny
Potrebujeme: 100 g mletého maku 5 mrkiev 1 banán 2 vajcia 2 PL rastlinného oleja 1 PL medu srdiečkové ozdoby [ad][/ad] Postup: Mrkvu odšťavíme na odšťavovači, šťavu vypijeme, drť dáme do väčšej misky spolu s pomletým makom.
Karfiolové placky
Potrebujeme: 1 menší karfiol 2 mrkvy 1 cibuľu 2 PL masla 6 PL polohrubej múky soľ petržlenovú vňať 2 vajcia olej na vysmážanie PL = polievková lyžica Postup: Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme spolu s mrkvou v slanej vode.
Recept na fánky
Potrebujeme: 300 g hladkej múky 70 g palmarínu 2 PL práškového cukru 2 žĺtky 6 PL kyslej smotany 2 PL rumu soľ citrónovú kôru olej na vyprážanie práškový cukor na posypanie [ad][/ad] Postup: V miske zmiešame všetky suroviny na cesto.
Kurací guláš s cícerom
Potrebujeme: 600 g kuracích pŕs konzervu cíceru lečo 500 ml kuracieho vývaru olivový oleja cibuľu sladkú červenú papriku, soľ Na marinádu: fenikel, kurkumu mleté čierne korenie čili soľ mletý koriander cesnak červené víno Postup: Na suchej panvici osmažíme korenie na marinádu.
Plnené šampiňóny
Potrebujeme: 0,5 kg šampiňónov 1 syr Niva 1 syr v črievku 200 g šunky 1 malú cibuľu mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Šampiňóny očistíme, vydlabeme malou lyžičkou.
Cviklová polievka
Potrebujeme: 2 cvikly 1 bielu cibuľu 1 kyslú pochúťkovú smotanu šťavu z polovice citróna soľ mleté čierne korenie Postup: Cviklu ošúpeme, očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky.
Hubová krémová polievka
Potrebujeme: 250 g húb (najlepšie hríbov) 1 bielu cibuľu 2 strúčiky cesnaku 2 PL oleja 2 zemiaky 200 ml vývaru mleté čierne korenie soľ nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať [ad][/ad] Postup: Na oleji speníme cibuľku, pridáme pokrájané huby a krátko opražíme.
Cestoviny s tuniakom
Potrebujeme: 1 balíček cestovín 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave 150 g plesňového syra 1 cibuľu paradajky z konzervy zelené olivy soľ mleté čierne korenie olej bazalka 1 téglik smotany na varenie Postup: Na panvici speníme cibuľu, pridáme tuniaky, olivy a paradajky.
Známa sushi rodinka oslávi svoje druhé výročie
Reštaurácia s ázijskými špecialitami na Dominikánskom námestí začala písať svoj príbeh pred dvoma rokmi, a tak 23. februára oslávi už svoje druhé narodeniny.
Tvarohové rezance s makom
Potrebujeme: 2 veľké vajcia 250 – 300 g hrubej múky 2 PL studenej vody soľ tvaroh mak cukor maslo Postup: Z múky, vajec a studenej vody si pripravíme cesto, ktoré poriadne vyhnetieme, vyvaľkáme a necháme obschnúť.
Paradajková kapusta
Potrebujeme: 1 kg hlávkovej kapusty 500 ml paradajkovej šťavy 100 g paradajkového pretlaku 500 ml hovädzieho vývaru 1 ČL rasce mleté čierne korenie soľ cukor 2 PL hladkej múky 2 PL oleja Postup Kapustu pokrájame na rezance.
Najedzte sa v prestížnych reštauráciách za rozumnú cenu
Chutné degustácie v reštauráciách na vysokej úrovni – o tom je Zimný festival jedla, ktorý každoročne zavíta aj do Košíc.
Zemiaky s červenou kapustou
Potrebujeme: 2 kg zemiakov 2 cibule 4 vajcia 4 PL grilovacieho korenia 400 g údeného mäsa 500 g kyslej červenej kapusty olej, rascu, soľ, majorán Postup: Cibuľu aj mäso nakrájame na pásiky a samostatne osmažíme na oleji.
Šampiňóny na smotane
Potrebujeme: 300 g šampiňónov 1 cibuľu 1 téglik šľahačkovej smotany soľ olej 1 dl zeleninového vývaru 2 strúčiky cesnaku Postup: Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme očistené a nakrájané šampiňóny.
Zapekané cuketové cestoviny
Pripravte si tieto rýchle, ľahké a chutné netradičné cestoviny. Potrebujeme: 1 malú cuketu 1 cibuľu 5 paradajok 1 červenú papriku soľ mleté čierne korenie provensálske korenie olivový olej cestoviny z tvrdej pšenice Postup: Zeleninu nakrájame.
Banánové lievance
Potrebujeme: 1 banán 2 vajcia 1 PL hladkej múky Postup: Banán rozmixujeme ponorným mixérom spolu s dvomi celými vajíčkami, pridáme 1 PL hladkej múky a pečieme malé lievančeky na suchej teflonovej panvici, alebo len s troškou oleja.
Kuracie na leče
Potrebujeme: horné kuracie stehná zemiaky papriku, paradajky, cuketu alebo sterilizované lečo celú rascu soľ korenie alobal [ad][/ad] Postup: Mäso osolíme a okoreníme.
Zapečené palacinky
Potrebujeme: 12 palaciniek 500 g jemného tvarohu citrónovú kôru 2 bal. vanilkového cukru 60 g práškového cukru 1 vajce 200 ml mlieka 20 g kryštálového cukru [ad][/ad] Postup: Z tvarohu, vajíčka, vanilkového cukru, citrónovej kôry a práškového cukru vymiešame hladký krém.