Gastronómia
Šampiňóny na smotane
Potrebujeme: 300 g šampiňónov 1 cibuľu 1 téglik šľahačkovej smotany soľ olej 1 dl zeleninového vývaru 2 strúčiky cesnaku Postup: Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme očistené a nakrájané šampiňóny.
Zapekané cuketové cestoviny
Pripravte si tieto rýchle, ľahké a chutné netradičné cestoviny. Potrebujeme: 1 malú cuketu 1 cibuľu 5 paradajok 1 červenú papriku soľ mleté čierne korenie provensálske korenie olivový olej cestoviny z tvrdej pšenice Postup: Zeleninu nakrájame.
Banánové lievance
Potrebujeme: 1 banán 2 vajcia 1 PL hladkej múky Postup: Banán rozmixujeme ponorným mixérom spolu s dvomi celými vajíčkami, pridáme 1 PL hladkej múky a pečieme malé lievančeky na suchej teflonovej panvici, alebo len s troškou oleja.
Kuracie na leče
Potrebujeme: horné kuracie stehná zemiaky papriku, paradajky, cuketu alebo sterilizované lečo celú rascu soľ korenie alobal [ad][/ad] Postup: Mäso osolíme a okoreníme.
Zapečené palacinky
Potrebujeme: 12 palaciniek 500 g jemného tvarohu citrónovú kôru 2 bal. vanilkového cukru 60 g práškového cukru 1 vajce 200 ml mlieka 20 g kryštálového cukru [ad][/ad] Postup: Z tvarohu, vajíčka, vanilkového cukru, citrónovej kôry a práškového cukru vymiešame hladký krém.
Plnená kapusta
Potrebujeme: 1 hlávku kapusty 1 kg ryže 2,5 kg bravčového mäsa 200 g masti 3 ks cibule sladkú červenú papriku štipľavú papriku soľ čierne korenie cesnak [ad][/ad] Postup: Listy z kapusty sparíme vo vriacej vode spolu s octom.
Počas Vianoc môžeme jesť aj zdravšie
Počas vianočných sviatkov sa možno stravovať aj zdravo, pripomína výživová poradkyňa Martina Dvořáková. Jedlá veľmi podobné vianočnej klasike sa dajú podľa jej slov pripraviť aj s menším množstvom cukrov a väčším množstvom bielkovín a do svojho vianočného jedálnička ich môže zaradiť každý.
Tri tipy na super rýchle a zdravé vianočné koláče
Skúste tento rok siahnuť aj po zdravých a jednoduchých vianočných receptoch, ktoré zároveň výborne chutia. Ľan, sezam, orechy, sušené ovocie, mak či kvalitný med.
Pórová polievka
Potrebujeme: 1 pór 1 mrkvu 2 zemiaky 1 petržlen soľ, korenie 1 PL masla chlebové krutóny PL=polievková lyžica [ad][/ad] Postup: Pór, mrkvu a petržlen umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska.
Arašidové maslo
Potrebujeme: 100 g nesolených arašidov 1 PL oleja 1 PL medu soľ PL=polievková lyžica Postup: Arašidy osmažíme na suchej panvici, vložíme do mixéra, pridáme med, olej a trošku soli.
Mrkvová bábovka
Potrebujeme: 300 g polohrubej múky 350 g strúhanej mrkvy 150 g práškového cukru 3 vajcia 50 g hrozienok 1 prášok do pečiva 200 ml oleja 50 g Cery na polevu 150 g čokolády na polevu Postup: Všetky suroviny zmiešame v miske a vlejeme do formy na bábovku, ktorú sme vymastili olejom a vysypali polohrubou múkou.
Vianočné menu v Slávii pripravila špička gastronómie
Najkrajší čas v roku sa blíži. Sviatky pohody, lásky a porozumenia, no takisto obdobie zhonu a stresu. Skúste trochu spomaliť a zájsť napríklad na vianočnú večeru do legendárnej kaviarne a reštaurácie Slávia.
Pripravte sa na vianočné pečenie
Už len pár dní nás delí od Štedrého večera. Hoci si dnes mnohí vianočné pečivo kupujú, pravdou ostáva, že nič nevytvorí takú krásnu vôňu a atmosféru ako doma upečené koláčiky.
Zapekaný karfiol
Potrebujeme: karfiol cibuľu 200 ml mlieka 2 PL detskej krupice 2 vajcia 100 g syra Eidam 1 PL masti soľ, mleté čierne korenie petržlenovú vňať [ad][/ad] Postup: Karfiol uvaríme v slanej vode domäkka.
Bravčové mäso s kapustou
Potrebujeme: 500 g bravčového mäsa 1 hlávkovú kapustu 1 cibuľu 60 g oleja 10 g hladkej múky 3 strúčiky cesnaku soľ Postup: Bravčové mäso udusíme na cibuľke.
Kuracie na rozmaríne
Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs 50 g masla soľ mleté čierne korenie čerstvý rozmarín Postup: Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na menšie plátky, osolíme a okoreníme.
Nemusí to byť stále kapor
Sladké medovníky, chutná kapustnica, lahodné opekance s makom a v neposlednom rade delikatesná ryba so šalátom.
Mrkvová nátierka
Potrebujeme: 2 syry v črievku 1 pochúťkovú smotanu (16 %) 4 strúčiky cesnaku 1 mrkvu [ad][/ad] Postup: Pochúťkovú smotanu zmiešame so syrom.
Batatový vianočný šalát
Poznáme ho aj pod označením sladký zemiak. Je to jeden z najvýživnejších druhov zeleniny. Gurmáni ich považujú za delikatesu.
Rybací paprikáš
Potrebujeme: 500 g rybieho filé (môžeme použiť aj filety z akejkoľvek čerstvej ryby) 2 PL oleja 2 cibule papriku, paradajky podľa chuti trochu mletej červenej papriky štipku soli vodu [ad][/ad] Postup: Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, na kúsky pokrájanú rybu, osolíme, podlejeme vodou a dusíme asi 10 minút.


